KOVÁCS NIKOLETT 2020.08.08 09:23 Frissítve: 2020.08.08 09:56

MotoGP: tapadás nincs, hupli van, ahogy egy újabb sérült is

Az idény egyik nagy kérdése, hogy láthatunk-e olyan MotoGP-futamot, amelyen teljes létszámmal jelen lesz az eredeti mezőny. Jerezben a száraz hőséggel, most Brnóban a pálya régi aszfaltjával kell megküzdeniük a pilótáknak egymáson kívül. Az első edzésnapot Fabio Quartararo zárta az élen, de a helyzet korántsem ennyire egyértelmű.

 

Quartararóra nagy munka vár, ha ezt a futamot is meg akarja nyerni (Fotó: motogp.com)

Hatalmas a különbség a jerezi és a brnói pálya aszfaltminősége között, és ezt a versenyzők most nagyon érzik, hiszen először versenyeznek egymás után a két helyszínen. Normál (koronavírusmentes) időkben öt futam választja el egymástól a két pályát. Hogy miért fontos ez? Mert a hosszú szünet után egy teljesen sima és jól tapadó aszfaltcsíkon motorozhattak, most pedig esnek-kelnek a pályán (szó szerint és átvitt értelemben is), ami frusztrációt eredményez, hiszen úgy akarnak menni és azt az érzést keresik a motoron, amit két héttel ezelőtt éreztek.

A leglátványosabb kirohanásai épp Fabio Quartararónak voltak még a motoron ülve, aki szinten minden köre után a levegőbe csapott dühében vagy éppen a motorra.

„A gumik teljesítménye nagyon ingadozó, ráadásul ha rossz a tapadás a pályán, az problémákat okoz a Yamaháknak. A kanyarokban folyamatosan kipörgött a hátsó gumi, ami ránk nem jellemző, és pont az erős pontunk veszik el. Tudjuk, hogy javulni fognak a körülmények, már dolgozunk a megoldáson” – mondta a francia, aki 1:56.5-ös idővel nyerte meg a pénteki napot.

Legutóbb ilyen köridővel 2015-ben lehetett megnyerni az első napot, azóta minden évben gyorsabb köröket futottak a pilóták.

A három kategóriában összesen 19 bukás volt pénteken, ennél több legutóbb (szintén) 2015-ben volt, akkor 22 esés volt az első napon.

Két versenyző sem folytathatja a hétvégét, a Moto3-as Carlos Tatay nyaki trauma és agyrázkódás miatt, míg a MotoGP-ben Pecco Bagnaia sérült meg komolyabban. Jobb lábának sípcsontján állapítottak meg törést a térdhez közeli részen, a belső oldalon minimális elmozdulással, bevérzéssel és ízületi zúzódással.

A Moto2-eseknél Sam Lowes, a Moto3-asoknál Gabriel Rodrigo nyerte meg az első napot.

Hogy mi okozza a lassú köridőket, mit gondolnak a versenyzők a pálya állapotáról és mi vár Pecco Bagnaiára, az kiderül az alábbi videóból.

 

2020.09.01 16:31:29

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2020.08.17 19:59:32

Egyéb autó-motor MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az úszás példát mutatott arra, hogy talpra lehet állni, nem önmegvalósításra törekvő klasszis edzőkkel és klasszis versenyzőkkel. … Úgy jó, ha a múlt nem nosztalgiát szül, hanem tanulságot.

2020.07.25 19:35:06

Egyéb autó-motor MTI

„Következik a mentés, az pedig később derül ki, hogy vasárnap tudjuk-e folytatni a versenyt Super Rallye-ban.”

2020.07.16 17:33:47

Egyéb autó-motor BACSKAI JÁNOS

Mégis lesz Európa-bajnokság hazánkban, mégpedig Nagyhalászban, előtte megrendezik a hét nemzet kupáját.

2020.07.11 07:00:07

Egyéb autó-motor K. T. I.

Toplista: 30–21. A The Athletic több mint 120 munkatársa értékelései alapján állította össze listáját.