MotoGP: szélvihar – vasárnapra halasztották az időmérőt

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2019.10.26. 08:43
null
Az első három gyakorláson Maverick Vinales végzett az élen (Fotó: AFP)
Hosszú-hosszú évek (sőt évtizedek) óta téma már, hogy tavaszra kellene tenni a MotoGP Ausztrál Nagydíját, amely hiába adja a világ egyik leggyönyörűbb és leggyorsabb pályáját a sorozatnak, ha minden évben problémákat okoz az időjárás.

Szombaton a Moto3-asok és a Moto2-esek még teljesíteni tudták a napi penzumot, de Miguel Oliveria bukása után a negyedik szabadedzésen (gyakorlatilag lefújta a szél a portugált a pályáról) a MotoGP kategória időmérőjét törölték.

A naptármódosítás kapcsán sajnos kevés esély van arra, hogy a Phillip Island-i futam az év elejére kerüljön, mert ehhez egyezségre kellene jutni az érintettekkel, hogy az F1 hagyományosan szezonnyitó ausztrál futama őszre kerüljön, így évről évre kezelni kell majd az időjárás okozta nehézségeket...

Ami a szombati napot illeti, bár folyamatosan ki-be kapcsolták az esőüzemmód programját az égiek, nem ez okozta a problémát, hanem a hatalmas, 60-70 km/órás szél, ami ritkán látható problémákat is okozott a nap során.

Olyanra sokszor van példa, hogy egy-egy számot befúj a szél a pályára, de olyanra, hogy egy egész pit boardot kiteker a szerelő kezéből a célegyenesben, nem nagyon emlékezhetünk.

A MotoGP-sek reggeli szabadedzését egy ilyen eset miatt kellett megszakítani.

 

Hogy hogyan érezték magukat a pilóták a 10 fokos időben szélorkánnal fűszerezve, azt az alábbi videók elárulják:





A harmadik szabadedzésen mindösszesen 12-en futottak csak mért kört.

Az őrület a Moto3-asok első időmérőjén folytatódott, amelyet szintén meg kellett szakítani. Ezúttal a négyes kanyarban esett el vagy tíz versenyző, miután a szabadkártyás Yanni Shaw motorjából olaj került a pályára.

 




 

A pole pozíciót végül karrierje során először Marcos Ramírez szerezte meg a legkisebbeknél a szintén záporokkal tarkított Q2 során Arón Canet és Albert Arenas előtt.

Lorenzo Dalla Porta, akit holnap bajnokká avathatnak, a hatodik helyről rajtolhat.

Az olasz megnyeri az idei világbajnokságot, hogyha három ponttal többet szerez, mint Canet és nem veszít 18 pontnál többet Tony Arbolinóhoz képest.

A Moto2-esek kvalifikációja gyakorlatilag öt perccel korábban véget is ért, amikor egy újabb zivatar zavarta meg az eseményeket. A pillanatnyi állásnak megfelelően Jorge Navarro zárt az élen Brad Binder és Luca Marini előtt.

Az utóbbi két futamot megnyerő Marini nagyot mentett ezzel a rajthellyel, hiszen tegnap rögtön a nap elején bukott, így az első szabadedzésen még csak mért ideje sem volt, a Q1-ből pedig csak hajszál híján sikerült továbbjutnia.

Álex Márquez a hetedik rajthelyre állhat majd fel.

Így érkeztünk el a MotoGP-sek negyedik szabadedzéséhez, amelyen a szél miatt jó három másodperccel mentek lassabb köröket a pilóták az egyébként megszokottakhoz képest.

Fabio Quartararo, akinek tegnapi bukása miatt minél több száraz pályán megtett körre lett volna szüksége, hatalmas gesztusokkal jelezte frusztrációját a csapatnak, hogy egyszerűen hiába szeretne motorozni, ebben a szélben lehetetlen.

A pilóták szenvedésének a piros zászló vetett véget tizenhárom perccel az edzés vége előtt.

A fő ok Miguel Oliveria pár perccel korábbi bukása volt, akit konkrétan lefújt a szél a pályáról a célegyenes végén csaknem 300 km/órás tempónál.

 

A szervezők azonnali megbeszélést hívtak össze a pilótákkal, és szavazással döntötték el, hogy mi legyen. Három pilóta (köztük Marc Márquez) volt, aki szerint a határon voltak a körülmények, de még lehetett volna folytatni, míg 19-en arra voksoltak, hogy lefújják a mai program hátralévő részét.

Az elmaradt időmérőket holnap a warm up edzések után rendezik meg.

Az eset és a megoldás annyiban szokatlan, hogy általában, ha valamiért nem lehet megrendezni az időmérőt az eredeti időpontban, akkor az első három szabadedzés összesített eredménye alapján áll fel a rajtrács, ez pedig Maverick Vinalesnek kedvezne.

Most azonban az első szabadedzés vízen zajlott, a szombat reggeli gyakorlást pedig a szél tette tönkre, valószínűleg ezért döntöttek a szervezők e megoldás mellett.

Az is a segítségükre volt persze, hogy csak a MotoGP kvalifikációját kell pótolni holnap, nem pedig mindhárom kategóriáét.

Már csak azért kell fohászkodni, hogy holnap tényleg jobbak legyenek a körülmények, és ne legyen szükség egy C-tervre, és ne kelljen például a futamokat hétfőre halasztani, ami nagy nehézségekbe ütközne, hiszen jövő héten már Malajzia vár a pilótákra és a csapatokra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik