MotoGP: Pedrosa az esős versenyen is nyerni tudott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.19. 15:28
null
Pedrosa az esős versenyen is nyerni tudott (Fotó: Action Images)
Az eső játszotta a főszerepet a gyorsaságimotoros-világbajnokság Francia Nagydíján. A MotoGP-ben a csúszós aszfalt ellenére is kiegyensúlyozott teljesítményt tudott nyújtani Dani Pedrosa, aki meg is nyerte a királykategóriában a futamot, így az élre állt a pontversenyben. A Moto3-ban újra Maverick Vinales győzött, míg a Moto2-ben a brit Scott Redding állhatott a dobogó tetejére.  

A Moto3-ban Maverick Vinales a spanyol verseny után újra nyerni tudott, így ő lett a 2013-as idény első duplázója. A második helyen az amerikai verseny nyertese, Alex Rins, a harmadikon pedig az évadnyitó győztese, Luis Salom futott be.

A Moto2-ben egy érdekes futamon Esteve Rabat, Nicolás Terol, Pol Espargaró és Nakagami Takaaki kicsúszása után a brit Scott Redding tudott nyerni, miután két körrel a vége előtt az eső miatt leintették a viadalt. A második helyen csapattársa, a finn Mika Kallio végzett, míg a dobogó legalsó fokára Xavier Siméon állhatott fel.

A MotoGP-ben a rajtot a harmadik helyről kezdő Andrea Dovizioso kapta el a legjobban, és az első kanyarban át is vette a vezetést, de utána az olasz versenyző láthatóan lassabb volt a mögötte haladóknál, és a harmadik körben vissza is csúszott Dani Pedrosa mögé.

A hatodik körben Pedrosának hatalmas szerencséje volt, épphogy a pályán tudta tartani a motorját egy megcsúszást követően, de a hibát kihasználva Dovizioso visszavette a vezetést, és az első négy versenyző szinte fej-fej mellett haladt.

A második helyről startoló, világbajnoki címvédő Jorge Lorenzo motorjával technikai probléma akadt, és folyamatosan veszített a sebességéből, így visszacsúszott a hetedik helyre, míg az élen Pedrosa és Dovizioso körönként váltották egymást az élen a vizes aszfalton való csúszkálásoknak köszönhetően.

A 17. körben Valentino Rossi is hibázott és kicsúszott. A kilencszeres világbajnok még vissza tudott szállni a gépére, de már csak a tizenkettedik helyről folytathatta. Az eső elállt, és ahogy száradt az aszfalt, úgy nőtt Pedrosa előnye is. A spanyol hibátlanul motorozott az élen, míg a második helyen Doviziosóra felért Cal Crutchlow is, aki a 21. körben megelőzte, sőt kettővel a vége előtt Marc Márquez is lehagyta az olaszt, akinek a végére teljesen elfogytak a gumijai.

A pontversenyben ezzel a győzelemmel Dani Pedrosa átvette a vezetést, míg Marc Márquez visszaesett a második helyre.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, FRANCIA NAGYDÍJ, LE MANS
Moto3

1. Maverick Vinales (spanyol, KTM) 42:05.448 perc
2. Alex Rins (spanyol, KTM) 1.264 másodperc hátrány
3. Luis Salom (spanyol, KTM) 1.387 másodperc hátrány
A pontverseny állása 4 futam után (még 13 van hátra): 1. Vinales 90 pont, 2. Salom 77, 3. Rins 61

Moto2
1. Scott Redding (brit, Kalex) 36:43.583 perc
2. Mika Kallio (finn, Kalex) 1.090 másodperc hátrány
3. Xavier Siméon (belga, Kalex) 1.234 másodperc hátrány
A pontverseny állása 4 futam után (még 13 van hátra): 1. Redding 76 pont, 2. Esteve Rabat (spanyol, Kalex) 52, 3. Kallio 47

MotoGP
1. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 49:17.707 perc
2. Cal Crutchlow (brit, Yamaha) 4.863 másodperc hátrány
3. Marc Márquez (spanyol, Honda) 6.949 másodperc hátránn
A
pontverseny állása 4 futam után (még 14 van hátra): 1. Pedrosa 83 pont, 2. Márquez 77, 3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 66

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik