KOVÁCS NIKOLETT 2019.05.05 09:45 Frissítve: 2019.05.05 10:22

MotoGP: Marc Márquez 2013-as rekordja már a múlté

Legalábbis, ami a legfiatalabb „polemant” (rajtelsőt) illeti a királykategóriában. A regnáló (egyébként hétszeres) világbajnok Marc Márquez 2013-ban Austinban vette el a rekordot Freddie Spencertől 20 évesen és 62 naposan harmincegy évet követően. Tette mindezt egy gyári motoron, köszönhetően annak, hogy a Dorna a spanyol karrierjét elősegítve eltörölte az akkor még fennálló szabályt, miszerint kategóriaújoncként nem lehetett egyből gyári alakulathoz szerződni.

Fabio Quartararo (balra) megdöntötte Marc Márquez korrekordját (Fotó: Kovács Nikolett)

 

Valószínűleg kevesen fogadtak volna arra, hogy Márqueznek csupán hat év elteltével búcsút kell vennie ettől a rekordtól. De, mint tudjuk, semmi sem tart örökké, így tegnaptól a 20 éves és 14 napos Fabio Quartararo ennek a címnek a birtokosa, ráadásul szatellit versenyzőként!

„Örülök Fabiónak, de csak azért, mert ma szombat van. Egy rekordomat ma elvette, a legfiatalabb polemanét, de holnap igyekszem majd megállítani, nehogy elvegye egy másik rekordomat is: a legfiatalabb futamgyőztesét” – mondta nevetve Márquez az időmérőt követően, aki 26 évével a legidősebb pilóta volt a délutáni sajtótájékoztatón.

A spanyol hondás őszintén bevallotta, nem számított rá, hogy ez a két pilóta lesz majd előtte a rajtrácson – utalva ezzel Quartararo csapattársára, Franco Morbidellire is.

A Petronas Yamaha csapat tehát kimaxolta a szombati napot, utoljára 2002-ben a Sachsenringen sikerült szatellit csapatnak (Tech3) megszerezni az első két rajthelyet.

A sors fintora, hogy Quartararo és egy körrel később Morbidelli is a gyári hangvillás motoron ülő Maverick Vinales mögött futotta meg a leggyorsabb körét, aki végül ötödikként kvalifikált a futamra.

Andrea Dovizioso, aki végül negyedikként zárta a kvalifikációt, elégedetten nyilatkozott, hiszen egyrészt igen ígéretes a versenytempója, másrészt elmondta, hogy nagyon sokat fejlődtek a tavalyi évhez és a téli teszthez képest is ezen a pályán, ami nagyon fontos lesz a bajnokság következő etapjában.

Valentino Rossi csak a 13. helyről rajtolhat majd a sporttörténet 300. MotoGP-futamán, és a szavaiból az derült ki, hogy nem érdemes majd nagy csodát várni tőle.

„Javultunk a tegnapi naphoz képest, és ha nem hibázok az utolsó gyors körömön, akkor talán bekerültem volna a Q2-be. A gond az, hogy a többiek nagyon gyorsak, és nem csak azok, akik az első sorokban vannak.” Rossit egyébként a VR46 Akadémia legutóbbi Moto2-es világbajnoka, Pecco Bagnaia ütötte ki a Q1 végén, így mindkét felkaroltja előtte végzett. „Hétfőtől nagyon büszke leszek rájuk, de ma nem valami szimpatikusak” – viccelt a Doktor.

További érdekességeket helyszíni riporterünktől hallhatnak az alábbi videóban.

2020.03.16 21:54:16

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Hyundaijal hosszabbító magyar versenyző egyelőre nem tudja, mikor kezdődhet el az idei WTCR-sorozat.

2020.03.08 21:58:19

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT (Katar)

Albert Arenas tökéletes utolsó köre a Moto3-ban, könnyes pillanatok a Moto2-ben.

2020.01.01 19:24:25

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Michelisz Norbert a szimulátoros versenyektől a túraautó-világkupa bajnoki címéig.

2019.12.23 13:21:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

NS-KARÁCSONY. Az első, ahol felvetődik a kérdés: vajon ha eljön az ideje, engedjék motorra ülni a gyereket?

2019.12.20 14:50:22

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

Izgalmakból 2019-ben sem volt hiány a nemzetközi autósportban. Íme, az év legfontosabb történései.