MotoGP: komoly veszélyben Dani Pedrosa karrierje

Vágólapra másolva!
2015.03.30. 23:16
null
Veszélyben Pedrosa karrierje (Fotó: motogp.com)
A gyorsaságimotoros-világbajnokságon szereplő Dani Pedrosa az idénynyitó Katari Nagydíj után elárulta, már egy éve alkarproblémával küzd, és úgy érzi, jelenlegi állapotában nem tud tovább versenyezni.  

„Ez egy hosszú történet, de megpróbálom röviden összefoglalni. Ezen a versenyen is problémák voltak az alkarommal (hatalmasra dagadt a terheléstől – a szerk.) Pontosan egy éve újult ki a problémám, rengeteg gondom volt, azóta egyetlen versenyen sem tudtam úgy teljesíteni, ahogy egyébként képes lettem volna rá.

Az azóta eltelt időben mindent megtettem, hogy megoldjam a helyzetet. Nem volt könnyű, mert nem kaptam biztató válaszokat. Túlestem egy műtéten, ami azonban nem volt sikeres.

A nyilvánosság előtt nem beszéltem erről, ami nem volt könnyű, de természetesen a Honda és a csapatom mindenről tudott.

A télen, akit csak lehetett, felkerestem, hogy a lehető legtöbb orvos véleményét ki tudjam kérni egy esetleges új műtétről. Tökéletes formában akartam kezdeni az idei bajnokságot.

Egyöntetűen azt mondták, hogy a kockázatok miatt ne vállaljak még egy beavatkozást a jobb karomon. Megfogadtam a tanácsokat és sokat dolgoztam úgy, hogy ne terheljem agresszív módon.

Ez vezetett el a mai naphoz és ehhez a rossz szituációhoz, de nem volt más választásom.

Most, hogy a verseny véget ért, látom, hogy nem tudok megfelelően teljesíteni, meg kell találnom a módját, hogy megoldjam ezt a problémát. Jelen formában nem tudok tovább versenyezni.

Egyetlen célom van most, hogy meggyógyuljon a karom. Hogy ennek mi lesz a módja, arról még fogalmam sincs. Ahogy mondtam, az orvosok sem tudják, hogy mi lehet a megoldás.

Jelenleg nincsenek válaszaim, minden nagyon bizonytalan. Remélem, hogy hamarosan lesznek fejlemények. Újra végigjárom a lehetséges helyeket és embereket.

Végezetül szeretném megköszönni a szponzoraimnak és a szurkolóimnak, hogy mellettem állnak ebben a nehéz helyzetben."

Pedrosa jobb alkarját már kétszer műtötték
Pedrosa jobb alkarját már kétszer műtötték

A fentiek nyilatkozatot Dani Pedrosa helyi idő szerint vasárnap éjfélkor tette a losaili pályán. Utána természetesen azonnal megindultak a találgatások, hogy látjuk-e még versenyezni a háromszoros világbajnokot és ha igen, mikor.

A rémhírekkel ellentétben még senki sem tudja, hogy a spanyol elutazik-e a következő futamra, de egy közeli forrás szerint Pedrosa ott lesz Austinban, ahova várhatóan több orvos is elkíséri, hogy a probléma jelentkezésekor tudják megvizsgálni őt.

A hatalmas (érts, két öklömnyi) izomkitüremkedés ugyanis nagyjából fél órával a verseny után már teljesen visszahúzódott, mintha mi sem történt volna.

A mobilklinika vezető orvosa, Michele Zasa elmondta, hogy Dani sajnos sosem kérte ki a tanácsukat, így nem tud érdemben nyilatkozni a kialakult helyzetről. De személy szerint nem híve az ilyen jellegű durva beavatkozásoknak, mert sokszor bizony nem vezetnek eredményre.

Pedrosa jobb alkarját már kétszer műtötték, a 2004-es szezont megelőzően és tavaly a jerezi futam után, miután ismét jelentkezett nála az úgynevezett compartment-szindróma.

Ez a betegség nem ritka a motorversenyzők körében. A nagy terheléstől az alkar izomtömegében erős nyomás keletkezik, ami befolyásolja a vérkeringést, magyarul erőtlenné válik a kar. Nem beszélve az ezt kísérő fájdalomról.

A CSAPATFŐNÖK KITART PEDROSA MELLETT

A csapatfőnök, Livio Suppo kitart Pedrosa mellett.

 

– Mit tud mondani a kialakult helyzet kapcsán?
– Természetesen Dani most nagyon rossz hangulatban van. Abban bízott, hogy ha a télen kíméli a karját, akkor javulni fog az állapota, de pontosan ott tartunk, ahol tavaly.

– Akkor voltak könnyebb és nehezebb versenyei is, ez a pályától is nagyban függ.

– Egyelőre csak annyit tudunk, hogy így nem akar tovább versenyezni. Most újból felmérjük a lehetőségeket. Mir doktor is megerősítette, hogy még egy műtét nem lehetséges ugyanazon a karján. Szóba került egy másik beavatkozási módszer is, de azt eddig csak egyetlen orvos végezte el a világon.

– Mit a Honda terve Austinra?
– Dani mellett lenni és támogatni, amiben csak tudjuk.

– Tehát most nem tudni, hogy ott lesz-e a texasi futamon?
– Jelenleg az elsődleges lépés, hogy megértsük, van-e bármi, amit tenni tudunk a gyógyulás érdekében.

– Hány doktor véleményét kérték ki?
– Sokét. A gond az, hogy még a teszteken sem jelentkezett az izomdagadás. Egyedül a versenyek okozta terhelés hatására jelentkezik a probléma.

– Elképzelhető tehát, hogy csak egy versenyzővel indulnak Austinban?
– Egyelőre ezzel nem foglalkozunk. Dani egészsége az első.

– Jelentheti ez Dani karrierjének a végét?
– Nem tudom, remélem, hogy nem. De még a problémák ellenére is, Dani továbbra is az egyik legjobb versenyzőről beszélünk a mezőnyben.

– Akkor is kitartanak Dani mellett, ha a folytatás mellett dönt, de egyértelmű, hogy nem fog tudni százszázalékosan teljesíteni?
– Ez nem kérdés! Mutasson egy olyan versenyzőt, aki utána csinálja azt, amit ő egy kézzel is tud!

– Készen áll a spekulációkra, miszerint Casey Stoner veheti át Pedrosa helyét?
– Casey számtalanszor elmondta már, hogy nem fog visszatérni a MotoGP-be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik