MotoGP: az olasz először indulhat a pole pozícióból

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.05.30. 15:48
Andrea Iannone volt a leggyorsabb a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának időmérő edzésén Mugellóban, így az olasz versenyző a spanyol Jorge Lorenzót, a honfitárs Andrea Doviziosót, valamint a brit Cal Crutchlow-t megelőzve az első helyről indulhat a vasárnapi futamon. A 25 éves ducatis motoros pályafutása során először szerezte meg a pole pozíciót a MotoGP-ben.

Iannone mindenkinél gyorsabb volt. A szó minden értelmében. Az olasz pilóta nemcsak élete első MotoGP-s pole pozíciójával lett gazdagabb, hanem egy valaha futott leggyorsabb körrel Mugellóban és egy abszolút sebességrekorddal.

„Hihetetlen nap ez számomra. Az első pole pozícióm, ráadásul olasz motoron, Olaszországban. Nagyon gyors kört futottam, és még a sebesség rekordon is javítottam egy kicsit. Természetesen a verseny nagyon más lesz, nem lesz könnyű a vállam miatt, de pozitívan állok hozzá. Az csak tovább nehezíti a dolgot, hogy a többiek is nagyon gyorsak" – mondta Iannone.

De nézzük a részleteket! Az eddigi leggyorsabb kört (1:47.157) Jorge Lorenzo már reggel megdöntötte, amikor 1:46.617 alatt ért körbe a toszkán pályán.

Sokan a pole pozíciót is a spanyoltól várták, de Iannone végül éppen mögötte futotta meg a nap leggyorsabb körét, melyben a rendelkezésére álló puhább gumikeverék nagy segítségére volt. Elképesztő köridők repkedtek (az időjárás is tökéletes volt), végül az első kilenc pilóta 1:47-es időn belül teljesített!

A nap pozitív hőse címre többen is joggal pályázhatnak. Iannone mellett, Aleix Espargaró (frissen műtött kézzel, a sokkal lassabb Suzukin), Michele Pirro (tesztpilótaként most is „csak" beugró) és Maverick Vinales (aki szintén egy lassú Suzukit hajt újoncként) is piros pontot érdemel.

A nap vesztese egyértelműen Marc Márquez, akinek ma semmi sem jött össze.

Reggel annyira az elektronikára koncentráltak, hogy „elfelejtettek" új gumit felrakni, így nem került be automatikusan a második időmérőbe.

A negyedik szabadedzésen bukott, így egy motorja maradt az első időmérőre. Ott újabb gondja akadt (titok, hogy pontosan mi, de a hátsó gumin nem volt megfelelő a tapadás), így csak a 13. helyről várhatja a holnapi versenyt.

Ennek ellenére persze nem szabad leírni a regnáló világbajnokot, aki a versenytempót illetően akár a dobogóra is esélyes lehet. Ehhez persze Lorenzónak, Rossinak és Dovizosónak is lesz egy-két szava.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
OLASZ NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ EDZÉS
MOTOGP
1. Andrea Iannone (olasz, Ducati) 1:46.489
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) + 0.095
3. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) + 0.121
MOTO2
1. Sam Lowes (brit, Speed Up) 1:51.514
2. Dominique Aegerter (svájci, Kalex) + 0.342
3. Tito Rabat (spanyol, Kalex) + 0.360
MOTO3
1. Danny Kent (brit, Honda) 1:56.615
2. Ono Hiroki (japán, Honda) + 0.289
3. Romano Fenati (olasz, KTM) + 0.704

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik