Michelisz: Rettenetesen vártam a hungaroringi futamot…

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2020.03.16. 23:16
null
Michelisz Norbert szerződést hosszabbított a Hyundaijal (Fotó: FIAWTCR)
A túraautó-világkupa magyar címvédője, Michelisz Norbert marad a Hyundai kötelékében – ez immár hivatalos. Azt egyelőre nem tudni, mikor kezdődik el a sorozat, ám a magyar pilóta számára fájó pont, hogy az idén nem szerepel a naptárban a hungaroringi futam.

 

Az ötödik szezon gyári pilótaként – gondolta volna?
– Ez már elég jó, ugye? – kérdezett vissza mosolyogva Michelisz Norbert, akinek hétfőn jelentették be szerződéshosszabbítását a Hyundaijal. – Nem gondoltam, de reméltem.

Mondja meg őszintén, forgott veszélyben egyetlen pillanatig is a folytatás a Hyundaijal?
– Tulajdonképpen formalitás volt a szerződéskötés, de egy szerződésben nyilván mindig vannak apróságok, amelyeket finomítani kell. A kölcsönös bizalom mindig megvolt, én pedig sohasem titkoltam, hogy nagyon jól érzem magam ebben a közegben, s ami talán még ennél is fontosabb, szakmailag is tudok fejlődni.

Mikor kezdődtek az egyeztetések a csapattal?
– Tavaly nyár óta folyamatosan beszélgettünk.

Ez azt jelenti, hogy nem is volt eredményfüggő a hosszabbítás?
– Úgy érzem, hogy nem. De így is elég hosszan húzódott az ügy, csak decemberben vált hivatalossá.

Miért kellett ilyen sokat várni a bejelentésre?
– A bejelentés időpontja nem rajtam múlik, hanem nagyon sok mindenen, többek között a gyártó és a nemzetközi promóter közötti egyeztetéseken, no és a jelenlegi nemzetközi helyzet is bekavart. Én alapvetően annak örülök, hogy folytathatom a pályafutásomat a Hyundainál, a többi nem rám tartozik.

Ismét Gabriele Tarquini lesz a csapattársa, immár az egymást követő harmadik évben.
– Nagyon jól dolgozom együtt a BRC-csapattal és Gabriele remek csapattárs – ezt mutatják az elmúlt két szezon eredményei is. Ugyanakkor 2020 új kihívásokat tartogat: lesznek új pályák és új (Goodyear) gumikon versenyzünk. Biztos vagyok benne, hogy az ellenfelek is keményen dolgoznak, de mi sem lazsálunk.

Tudtak egyáltalán tesztelni?
– Január végén és február elején volt egy tesztünk, utána lett volna még egy Olaszországban, de azt lemondtam. Tudom, tudom, ez nem túl sok, de úgy érzem, ez így van rendjén, az egészségügyi szempontok fontosabbak.

Milyen az új autója?
– A két teszt alapján még nincs túl sok fogalmam róla, és összehasonlítási alapom sincs, hiszen azt sem tudjuk, hogy áll az ellenfelek felkészülési programja.

„AZ ELMÚLT KÉT ÉVBEN NAGYON GYORSAK VOLTUNK”

„Az elmúlt két évben nagyon gyorsak voltunk Norbival, a sikereink ezt mutatják. Személy szerint én szeretnék a győzelmekért harcolni, és persze a bajnoki címet megcélozni. A csapatok versenyében is. Utóbbiban az elmúlt két évben másodikként végeztünk, jó lenne az idén mindkét kupát megszerezni” – mondta Gabriele Tarquini, aki a 15. szezonját kezdi a túraautó-világkupában, a harmadikat Michelisz csapattársaként.

Mit tehet ebben a helyzetben?
– A saját fizikai felkészülésemet igyekszem a lehető legprecízebben végrehajtani. Csökkentem a zárt terű edzéseket és sokat futok a szabadban, mert ez hasznos is, meg jót is tesz – legalább ki tudok kapcsolni. Itthon azonban igyekszünk a lehető legtöbb időt a lakáson belül tölteni, ami tavaly ősszel kimaradt, azt most van időnk bepótolni.

Milyen hírek jönnek a nemzetközi promótertől? Mikor kezdődhet a bajnokság?
– Ezzel kapcsolatban senki sem tud pontosat, a hungaroringi futam törléséről is csak akkor értesültem, amikor láttam a hivatalos közleményt, úgyhogy egyelőre nagyon nehéz megjósolni, mi történik majd a második, harmadik versenyhétvégével. Egy dolgot azonban fontosnak tartok elmondani: nyilván nagyon szeretnék versenyezni, de a jelenlegi helyzetben ez finoman szólva is másodlagos. A legfontosabb, hogy a járványügyi helyzet kontroll alatt legyen, és amikor vége ennek az egésznek, beszélhessünk az elvárásokról és célkitűzésekről. Az első lépést megtettük: bejelentettük, hogy a Hyundaijal folytatom, de hogy mikortól, az nem tőlünk függ.

Miként érintette, hogy a hungaroringi futamot törölték?
– Nagyon rosszul, mert rettenetesen vártam, hogy címvédőként itthon a magyar közönség előtt versenyezhessek. A bejelentés előtti napokban már éreztem, hogy benne van a levegőben a törlés, de akkor még reménykedtem benne, hogy valamikor később pótolni tudják a versenyt. Különösen fájó, hogy erre nem volt lehetőség… Milyen érdekes, hogy ilyenkor érzi meg az ember, mennyire természetes volt és mennyire fontos volt számunkra 2011 óta a hazai verseny. Teljesen más lesz úgy elkezdeni a szezont, hogy a hungaroringi futam nem szerepel a naptárban.

– A nevezési lista lassan nyilvánosságra kerül. Elárulja már, hogy lecserélte-e a jól bevált ötös rajtszámát az egyesre?
– Még nem mondhatom el, mert a csapat szeretné bejelenteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik