Kutyaszán: Szalay Balázs a világ leghíresebb versenyére utazott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.05. 12:46
Gigantikus jégszobrok, láncfűrésszel faragott medve és rezervátumban élő farkasok, bölények, jávorszarvasok... Alaszka varázslatos, hófödte tájait járja ezekben a napokban az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki a világ leghíresebb kutyaszánversenyére, az Iditarodra utazott, és ha már ott van, körülnéz.

„Farkasok, bölények, rénszarvasok, jávorszarvasok és sarki rókák élnek abban a vadrezervátumban, amelyet először meglátogattunk Alaszkában, gyönyörű fotókat készítettünk róluk” – mesélte Szalay.Szalay.

„Azután betévedtünk egy rönkházhoz, amiről azt hittük, étterem, de kiderült, hogy egy magánház, amelynek udvarán egy férfi láncfűrésszel faragott szobrokat, érkezésünkkor éppen egy hatalmas medvét. Nagyon gyorsan, precízen dolgozott a fűrésszel, és megengedte, hogy végigkövessük a szobor elkészültét.”

Az autóversenyző alapvetően a világ leghíresebb kutyaszánversenye, az Iditarod miatt utazott Alaszkába, amely magyar idő szerint szombat este el is rajtolt, s az ünnepélyes ceremónia után Szalayék is a vadon felé vették az irányt. Igaz, nem kutyaszánon, hanem hómobilokkal követik a mezőnyt.

„A hideg ellenére tele voltak az utcák emberekkel Anchorage-ben, s nemcsak a nézők voltak izgatottak, hanem a kutyák is – mesélte Szalay Balázs. – Az első szakasz még csak az adománygyűjtés jegyében telt, a versenybe nem számított bele, de így is lenyűgöző volt a hangulata. Szinte tapintható volt a feszültség a levegőben, érezhető volt a nagy kaland illata.”

Szalayék maguk is kipróbálták a kutyaszánozást (még kevesebb kutyával és sétatempóban is érezhető volt az ebben a sportban rejlő erő), majd pedig hómobilokra pattantak és a vadon felé vették az irányt – az Iditarod útvonalán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik