Jó kezdés után jó folytatás: Sainz és Despres duplázott

T.A. T.A.T.A. T.A.
Vágólapra másolva!
2011.01.03. 19:44
null
Cyril Despres-nek egyelőre nincs ellenfele (Fotó: Reuters)
Címkék
Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál a francia Cyril Despres nyerte hétfőn a második szakaszt a 32. Dakar-ralin, a világ legnehezebb és legnagyobb tereprali-versenyén, amelyet argentin és chilei utakon rendeznek meg. Kedden a San Miguel de Tucumán és a San Salvador de Jujuy közötti 731 km-es szakasz vár a mezőnyre.

„Mint egy háromszáz kilométeres óriás műlesikló-verseny ugratókkal..." A motoros győztes Cyril Despres így jellemezte a Dakar-rali második mért szakaszát, amely az elsőhöz hasonlóan technikás, olykor pedig pokoli gyors, ralis szakaszokon vezetett keresztül. A francia címvédő pedig az idei második szakaszgyőzelmét aratta rajta. Mielőtt még azt gondolnák, teljesen megőrültünk, adjunk gyorsan magyarázatot a történtekre. Az első szakaszt leggyorsabban teljesítő Ruben Faria ugyanis utóbb egyperces büntetést kapott gyorshajtásért. Amint talán sokan tudják, a Dakaron is vannak olyan szakaszok, amelyek falvakon vezetnek keresztül, s ott sebességkorlátozás van érvényben, amit jeleznek az itinerben. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, büntetésre számíthat, s ebbe futott bele Faria is.

De vissza a hétfői szakaszhoz! „A tankolási zónában megtudtam, hogy majd' egy perccel vagyok gyorsabb, mint Coma. Jól éreztem magam és elhatároztam, ráteszek még egy lapáttal. Persze, azért próbáltam megtalálni az arany középutat, hiszen a sziklás szakasz rendkívül defektveszélyes is volt..."

Erre utalt fő riválisa, Marc Coma is, aki továbbra is visszafogott, próbálja kímélni magát a rázósabb szakaszokra. A harmadik David Casteu eredménye szinte csodával ér fel, főleg azután, hogy vasárnap elütött egy nézőt. A lelkis francia elárulta: folyamatosan azon járt az agya, vajon hogy lehet a néző, de utóbb kiderült, szerencsére bordatöréssel megúszta, hogy túl közel ment a pályához.

Az autósok versenye is úgy folytatódott, ahogyan elkezdődött: az esős, ralis szakaszon ezúttal is Carlos Sainz diktálta a tempót, a riválisok meg próbálták tartani – több-kevesebb sikerrel. Csapattársa, Nasszer al-Attijah lőtávolon belül maradt, csakúgy, mint a kilencszeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel. Meg is állapította a VW-csapatfőnök Kris Nissen, hogy a francia (akit nem véletlenül becéznek Mr. Dakarnak) a legveszélyesebb ellenfél pilótái számára. Ehhez a jóslathoz nem kellett nagy bravúr...

Sainz a maga részéről nem volt felhőtlenül boldog...

„Tíz kilométert tettem meg szinte teljesen vakon, mert nem működött az ablaktörlőm. Nem értem, hogy fordulhatott elő, a szerelők mindent ellenőriztek este a táborban. Nagyon sok időt veszítettem emiatt, de az eredménnyel tulajdonképpen elégedett vagyok..." - mondta a Matador becenévre hallgató pilóta.

Ami a magyar érdekeltséget illeti: Drazen Curic és Horn Albert páros egyelőre remekül veszi az akadályokat, s összetettben a harmincadik helyen áll, ami dicséretes a technikai hátteret tekintve. Persze, a korábbi hegyikerékpáros horvát pilóta egyelőre „hazai terepen" mozog a kanyargós, technikás utakon.

32. DAKAR-RALI 
2. szakasz, Cordoba-Tucumán (gyorsasági: 324 km)
AUTÓSOK
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Volkswagen)  3:11:28 óra
2. Nasser Al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen) 1:03 perc hátrány
3. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, BMW) 1:34  p h.
...31. Curic, Horn (horvát, magyar, Mitsubishi Pickup) 40:40 p h.
Az összetett állása
1. Sainz, Cruz
5:30 ó
 2. Peterhansel, Cottret 3:05 p. h.
3. Al-Attijah, Timo Gottschalk  3:19 p h.
...30. Curic, Horn
1:16:42 ó h.
MOTOROSOK
1. Cyril Despres (francia, KTM)  3:19:11 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM)  1:49 mp h.
3. David Casteu (francia, Sherco)  3:46 mp h.
Az összetett állása
1. Despres 5:17:42 ó
2. Coma  2:35 mp h.
3. Rubén Faria (portugál, KTM)   6:13 mp h.  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik