TÓTH ANITA 2014.02.07 18:15 Frissítve: 2015.03.31 01:23

Isten veled, Jani bácsi!

Hatvankilenc éves korában, súlyos betegség után elhunyt idősb Tóth János, tizenkilencszeres magyar bajnok autóversenyző, a hétszeres abszolút ralibajnok ifjabb Tóth János édesapja.

 

Hatvankilenc éves korában elhunyt idősb Tóth János

Szerbusz, kishúgom!

Szia, Jani bácsi!

És kézcsók. Elmaradhatatlanul. A szervizparkban, a pálya szélén, bárhol – ha San Remóban találkoztunk, ott, ha a veszprémi lőtéren, nyakig porosan, akkor ott. Régi vágású autóversenyző, csupa szív ember… Volt.

Jött a lakóbusszal, leparkolt a szervizparkban, és elvegyült. Nem volt nehéz dolga – oda tartozott. Az idősebb versenyzők közül sokan még a régi időkből ismerték, a „komálósok” elképesztő sztorikat meséltek róla (és mind igaz volt), miközben körbe járt a fröccsös pohár. A fiatalabbak évekig ostromolták pályacsúcsát a pécsi hegyi pályán – sikertelenül.

BMW Osella, BMW TOJ – emlékeznek még? És az alapfilm? Az Autóversenyzők?

„Annál nagyobb izgalom nincs, amikor már közeledik a rajt – mondta a filmben. – Amíg el nem rajtolok, én olyan ideges vagyok… Sokszor előfordul, hogy elrajtolok, és mellédugok. Az atyaistennek nem találom a másodikat, egy csomóban van a gyomrom. Pedig már évek óta versenyzek. Azt hittem, ki fogom nőni, de nem. …aztán amikor versenyben vagyok, akkor már semmi izgalom nincsen. És nagyon szeretem a közönséget! Hát nem is tudom, autóbolondok ezek az emberek – őrültek. De én megértem őket.”

Ki is érthetné jobban?!

Jani bácsi a pályán – bajnokként. (Persze, akkor még nem volt bácsi, hanem nagyon is menő autóversenyző, akiért rajongtak a drukkerek. Ő is rajongott egyébként értük, s nemcsak azért kanyarodott látványosan egy-egy kanyarban, mert jólesett, hanem mert „Ezek az emberek itt megérdemlik”.)

És Jani bácsi a pálya szélén – apukaként, magában mormolva, mintegy mantraként, hogy „Meglátjátok, nyerni fog! A kisfiam.”

Már elmúlt negyven, még akkor is az volt, a „kisfia”. A Janika.

Nem múlt az izgalom. Éppen olyan volt, mint amikor ő maga versenyzett, ugyanúgy összeugrott a gyomra a rajt előtt. Nem nőtte ki. Nem is baj.

„…aztán amikor versenyben vagyok, akkor már semmi izgalom nincsen.”

Hát most már versenyben lehet, akár mindennap, minden órában, minden percben. A bíró visszaszámol: fehér kesztyűben mutatja a másodperceket.

Öt, négy, három, kettő, egy… Rajt!

Szia, Jani bácsi!

2020.01.01 19:24:25

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Michelisz Norbert a szimulátoros versenyektől a túraautó-világkupa bajnoki címéig.

2019.12.23 13:21:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

NS-KARÁCSONY. Az első, ahol felvetődik a kérdés: vajon ha eljön az ideje, engedjék motorra ülni a gyereket?

2019.12.20 14:50:22

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

Izgalmakból 2019-ben sem volt hiány a nemzetközi autósportban. Íme, az év legfontosabb történései.

2019.12.18 17:20:09

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A Zengő Motorsportot sokan a WTCC és WTCR világából ismerik, sok ismert versenyzőt nevelt már fel. (x)

2019.12.16 07:37:08

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A harmadik verseny rajtja előtt egy lyukas garast sem adott volna azért, hogy övé lesz a bajnoki cím.