nemzetisport.hu 2018.09.07 12:47 Frissítve: 2018.09.07 13:01

IndyCar: horrorisztikus Wickens sérüléseinek listája

Három héttel ezelőtt szenvedett elképesztő balesetet az IndyCar versenysorozatában az év újoncának választott Robert Wickens a Pocono Raceway versenypályán rendezett 200 körös futam elején. Az immár önállóan lélegző és beszélő kanadai pilótát hamarosan újabb rehabilitációs intézetbe szállíthatják. Hosszú folyamat lesz a felépülése, ami a most nyilvánosságra hozott sérülései listáját és a baleset felvételét elnézve, maximálisan érthető.

 

Csoda, hogy élve megúszta (Fotó: autoweek.com)

A 29 éves kanadai pilóta Ryan Hunter-Reayjel ütközött, majd az ütközések energiáját elnyelni hivatott SAFER fal tetején gellert kapva letarolta a Trükkös Háromszög 2-es kanyarja utáni egyenes elején a kerítést, végül a pálya belső kerítésén állt meg az autója – pontosabban, ami maradt belőle.

A baleset után röviddel a korábbi legendás versenyző, ma már szakkommentátor, Paul Tracy sebtében közölte, honfitársa néhány csonttöréssel megúszta a félelmetes ütközést – ám a
kanadai pilóta családja által nyilvánosságra hozott sérüléslistából kiderült, Wickensnek alig maradt ép csontja.

E szerint Wickens törést szenvedett a mellkasi gerincszakaszon, ennek folyományaként pedig a gerincvelőt is érték sérülések, ám utóbbiak súlyosságát továbbra sem tudják meghatározni. Ezen felül eltört a nyaka, mindkét lábán a síp- és a szárkapocscsontja, mindkét kezén több törést szenvedett, ahogy több helyen eltört a jobb alkarja, négy bordája, és az egyik könyöke is – és ezen felül a mellkasát ért trauma miatt tüdőzúzódást is szenvedett.

Utóbbi szerencsére már a múlté: tíz nappal a baleset után Wickenst levették a lélegeztetőgépről, s ma már önállóan lélegzik. A baleset óta Wickenst többször megműtötték, s a napokban tervezik, hogy egy rehabilitációs intézetben folytatják a kezelését.

Ugyanakkor a pilótát foglalkoztató Schmidt Peterson Motorsports istálló közölte, a jövőben is számít a versenyző szolgálataira.

„Szeretnénk leszögezni, hogy a 6-os számú versenyautónk csak Robert Wickensé. Nem számít, mennyi időre van szüksége a teljes felépüléshez, fenntartjuk a helyét. Robert hosszú és nehéz út előtt áll, de önökkel együtt szorítunk neki” – áll a csapat közleményében.

A BALESET

 

2019.04.17 13:57:32

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2019.04.05 20:33:34

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A Zengő Motorsport a tavalyi idénnyel ellentétben 2019-ben nem állandó tagja a mezőnynek.

2019.03.08 13:07:25

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Adatbankunkban nyomon követhetik az idény közben a sorozat eredményeit.

2019.02.16 23:07:10

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

„Számomra egy szép kihívás bebizonyítani, hogy ebben a korban is lehet valaki versenyképes.”

2018.11.15 13:12:44

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Európa legnépszerűbb crossoveréhez teljesen új benzines hajtásláncok érkeztek. (x)