Indy 500: Alonso küzdhet a pole-ért, Bourdais összetörte magát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.21. 10:01
null
Bourdias többszörös töréseket szenvedett a balesetben, de élve megúszta (fotó: twitter.com)
Magyar idő szerint szombaton, késő este rendezték a legendás Indy 500-as futam első időmérőjét, amely azt hivatott eldönteni, melyik kilenc pilóta küzdhet meg az első rajtkockáért vasárnap a Fast Nine névre keresztelt szétlövésben. A kétszeres Formula–1-es világbajnok Fernando Alonso a 7. legjobb idővel kvalifikálta magát, míg a Toro Rosso színeiben 2008–2009-ben 27 F1-es futamon induló Sebastien Bourdais csúnya balesetben többszörös csípő- és medencetörést szenvedett.

Drámainak nevezhető szombaton van túl az Indy 500-as mezőny, ami már eleve kedvezőtlenül indult, hiszen a helyi idő szerint délelőtti tréninget az eső miatt le kellett rövidíteni, és mivel meg kellett várni, amíg a pálya felszárad, ezért a délutáni időmérőn minden pilótának csak egy lehetősége volt a legjobb négykörös átlagidőt megfutni.

Fernando Alonso 230.034 mérföld/órás átlagsebességgel, 2:36.4985 perc alatt teljesítette a maga négy körét, ami végeredményben elegendőnek bizonyult számára, hogy a 7. helyen bejusson a legjobb 9-be, és megküzdhessen vasárnap este az első rajtkockáért.

„Egy kicsit még javíthattam volna az időn, nem sikerült a maximumot kihoznom az autóból, mert a második két köröm alatt kicsit túlkormányzott volt a kocsi, és a leszorítóerőn is változtatnunk kell holnapra” – mondta a spanyol pilóta, aki kitért arra is, hogy a május 3-i első indycaros tesztje során eszébe nem jutott, hogy az időmérőn majd az első rajtkockáért harcolhat.

„Nem is mertem gondolni rá, hogy ott leszek a szétlövésben, mert a jó autóhoz, a jó köridőhöz annyi apró részletnek kell összepasszolni és úgy kell alakulnia a körülményeknek, hogy minden klappoljon. Ez a mai négy kör most egész közel volt ehhez az állapothoz, de holnapra igyekszünk még gyorsabbak lenni” – mondta Fernando Alonso.

A szombati időmérőn Ed Carpenter repesztette a leggyorsabb négykörös átlagot 230.468 mérföld/órás sebességgel, 2:36.2036 perc alatt teljesítette a négy kört, őt Szato Takuma (230.382 mérföld/óra, 2:36.2621 perc), majd Scott Dixon (230.333 mérföld/óra, 2:36.2953 perc) követi.

A tavalyi futam győztese, Alexander Rossi szintén ott lesz a szétlövésben, miután 230.148-as átlagsebességgel, 2:36.4208 perc alatt száguldott végig négyszer az oválon. A mezőnyből korábban az F1-ben szereplők közül Max Chilton a 12. helyen zárt, míg Juan Pablo Montoya a 18. legjobb időt autózta.

Külön kell szólni a szintén volt F1-es Sebastien Bourdais-ról, aki időmérő köreinek éppen a felénél járt – ráadásul mindenkinél gyorsabb volt az első két köre –, amikor a rettegett kettes kanyarban „megbicsaklott" az autója. Óriási sebességgel, közel 45 fokos szögben csapódott a betonfalba, majd a kocsi fejre állva csúszott egy darabig, míg végül visszafordulva a hátsó egyenesben megállt.

A segítség másodperceken belül megérkezett a francia pilótához, akit hosszú percek megfeszített munkájával sikerült kiszedni az autóból. Bourdais-t rögtön a helyi kórházba vitték.

„A diagnózis szerint Sebastien Bourdais medencéje több helyen, a jobb csípője egy helyen tört el a balesetben. Az IndyCar orvosi csapatának vezetője, Dr. Geoffrey Billows szerint még szombat este megműtik a versenyzőt" – állt az IndyCar által a baleset után kiadott közleményben.

A Bourdais-t kezelő indianapolisi metodista kórház tájékoztatása szerint a pilóta túl van a műtéten, nincs életveszélyben. A 38 éves francia neve mellé értelemszerűen így nem került mért idő az időmérőn, míg az újonc, Zach Veach egy műszaki hiba miatt nem tudott a pályára hajtani. Amennyiben ők ketten rajtengedélyt kapnak, úgy csak a rajtrács végére állhatnak fel majd a jövő vasárnapi futamon – habár ez Bourdais esetében legalábbis erősen kérdéses.

Az Indy 500-as futam második időmérőjét vasárnap este rendezik, a futamot május 28-án magyar idő szerint 18.00 órától. A versenyt a Digi Sport 2 mellett az NSO is élőben közvetíti.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik