Horn Alberték orral beleálltak egy árokba, s megrövidítették a Mitsubishit

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2011.01.07. 21:33
null
Peterhansel (balra) háromszor is defektet kapott a szünnap előtt
Címkék
Az autósoknál a címvédő spanyol Carlos Sainz, míg a motorosoknál a portugál Ruben Faria érte el a legjobb időt a pénteki hatodik szakaszon a 32. Dakar-ralin, a világ legnehezebb és legnagyobb terepversenyén, amelyet Argentínában és Chilében utakon rendeznek meg. Közben a Dakar-rali egyetlen magyar érdekeltségű párosa,  Drazen Curic és Horn Albert csütörtökön sajnos búcsúzott a versenytől.

Nem mentek gyorsan, de hatvanról nullára megállni sem kellemes egy másodperc leforgása alatt. A Dakar-rali egyetlen magyar érdekeltségű párosa, Drazen Curic és Horn Albert csütörtökön sajnos búcsúzott a versenytől. Keresgélték a helyes irányt, ahogyan a többiek (ezen a napon még az éllovas gyári pilótáknak is okozott fejtörést a navigáció) és orral beleestek egy jó mély árokba.

„Akkor már legalább ötödször szóltam rá Drazenre, hogy nem kellene ilyen gyorsan mennünk. Keresgéltük az utat, mint sokan mások, nagy volt a por, alig láttunk valamit, fogalmunk sem volt róla, mi lehet előttünk. És abban a pillanatban, amikor rászóltam, hogy vegyen vissza, már bele is estünk az árokba. Nem mentünk túl gyorsan, de hatvanról nullára gyorsulni sem túl kellemes" – vázolta az esés körülményeit Horn. A pilótának és navigátorának szerencsére nem esett komolyabb baja (néhány zúzódáson kívül, amit a biztonsági öv okozott), de az autó sajnos annyira megsérült, hogy fel kellett adniuk a küzdelmet.

„A Mitsubishi eleje nyolc centivel rövidebb lett, nemcsak az első futómű tolódott  el hátrafelé, hanem a motor is, szóval esélytelen volt, hogy rendbehozzuk. Pedig addig egészen jó időket értünk el, volt néhány szakasz, amelyet jó ütemben, jó ritmusban teljesítettünk. Persze, a gondok nem kerültek el: kaptunk defektet és ástunk is, de még így is a harmincadik hely körül autóztunk..." – mondta a „Berci" becenévre hallgató navigátor, aki azt is elárulta, a raliban szocializálódott pilótáját nem volt könnyű visszafogni, a belső kamerás felvételeken legalább hússzor hangzik el összességében a „jobb egyből", hogy: „Nem sietünk, célba akarunk érni..."

Nos, ez sajnos nem jött össze. Az „elsődakaros" Horn szerint azért, mert olykor értelmetlenül nehézre terveznek egy-egy szakaszt, amelyen aztán a mezőny fele nem, vagy csak nagy nehézségek árán vergődik végig. Persze, a Dakart ezért titulálják a világ legnehezebb terepraliversenyének, de tény, az első vérbeli sivatagi nap valóban elég kalandosra sikeredett: sokan ott is ragadtak az Atacama fogságában.

Ami a versenyben maradtakat illeti.

A szünnap előtt pénteken még alaposan próbára tette a dakarosokat az Atacama-sivatag: 456 kilométert tett meg a mezőny homokdűnék között a helyes irányt keresve és hepehupás, füves utakon. A motorosoknál Ruben Faria most már tényleg megszerezte első idei szakaszgyőzelmét (az elsőt azért veszítette el, mert gyorshajtás miatt megbüntették), míg a győzelemért küzdő két nagy rivális, Cyril Despres és Marc Coma közül előbbi volt gyorsabb. „Kétszáz kilométeren keresztül erősen vibrált a motorom, úgyhogy annyira kell ez a szünnap, mint a levegővétel" – fogalmazott Despres.

Az autósoknál sokáig úgy tűnt, az Atacama-sivatag megint Stéphane Peterhanselt fogadja kegyeibe, hiszen a szakasz felén túl még ő vezetett, ám kapott egy defektet (úgy látszik, ez naponta, refrénszerűen ismétlődik a programjában, ráadásul a „nagy sikerre való tekintettel" pénteken háromszor is volt benne része, pedig csak két pótkereke volt...), és visszacsúszott. Így azután ez a részsiker is az összetett éllovas Carlos Sainz neve mellé került.

No nem sokkal, hiszen tavalyi nagy riválisa, Nasszer al-Attijah nem adta könnyen a bőrét, még az utolsó kilométereken is oda vissza előzgették egymást – végül 9 másodperc előnnyel Sainz győzött. S ha figyelembe vesszük, hogy tette mindezt több mint 450 kilométer után... Nos, akkor megállapíthatjuk, hogy meglehetősen szoros a küzdelem az autósok mezőnyében.

Sajnos Peterhansel balszerencséje azt is jelenti, hogy Mr. Dakarnak nagyon kell igyekeznie, ha fel akar zárkózni, ugyanis a 14 perces hátrány ilyen szoros csaták mellett eléggé soknak tűnik.  

 DAKAR-RALI
6. SZAKASZ, IQUIQUE-ARICA, 721 KM (GYORSASÁGI: 456 KM)
AUTÓSOK
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Volkswagen) 4:53:53 ó
2. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen) 9 mp hátrány
3. Giniel de Villers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen) 9:49 p h.
ÖSSZETETT
1. Sainz, Cruz 20:39:41 ó
2. al-Attijah, Gottschalk 2:42 p h.
2. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, BMW) 14:51 p h.
 
MOTOROSOK
1. Ruben Faria (portugál, KTM) 5:35:27 ó
2. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 50 mp h.
3. Cyril Despres (francia, KTM) 3:54 p h.
ÖSSZETETT
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 22:40:20
2. Despres 8:48 p h.
3. Francisco López (chilei, Aprilia) 22:12 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik