Dráma Ausztráliában, kizárták a vb-éllovast!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.20. 07:53
A gyorsaságimotoros-világbajnokság Ausztrál Nagydíján, Phillip Islanden a királykategóriában a spanyol Jorge Lorenzo (Yamaha) nyert honfitársa, Dani Pedrosa (Honda) és az olasz Valentino Rossi (Yamaha) előtt. A vb-éllovas Marc Márquezt kizárták.

Fontos pillanat, Jorge Lorenzo motorcseréje (Fotó: Action Images)
Fontos pillanat, Jorge Lorenzo motorcseréje (Fotó: Action Images)
Fontos pillanat, Jorge Lorenzo motorcseréje (Fotó: Action Images)
Fontos pillanat, Jorge Lorenzo motorcseréje (Fotó: Action Images)
Fontos pillanat, Jorge Lorenzo motorcseréje (Fotó: Action Images)

 

MOTOGP

A királykategóriában az Ausztrál Nagydíjon akár már világbajnoki címet is ünnepelhetett volna az éllovas spanyol Marc Márquez, ezzel szemben a Honda klasszisát kizárták, a futamot pedig az élről induló, a vb-pontversenyben második helyen álló yamahás honfitárs, Jorge Lorenzo nyerte meg.

A rajtot jól kapta el Lorenzo, de Dani Pedrosa is, aki az ötödik helyről előbb feljött a harmadikra, majd Márquezt és Lorenzót is előzni próbálta. Márquez mellett el is ment, Lorenzót is támadta, egy pillanatra elé is került, de nem sokkal később visszacsúszott a harmadik helyre.

Lorenzónak ezután volt egy kisebb megingása, de tartani tudta a vezető helyét. A verseny drámai pillanata a 10. körben érkezett el, ugyanis a futam előtt meghatározott szabályok szerint, a pilóták biztonsága érdekében legkésőbb ekkor gumit, vagy versenygépet kellett cserélni. Igen ám, de Márquez csak egy körrel később, a 11.-ben állt ki.

Amikor Márquez visszajött a pályára, kis híján összeütközött Lorenzóval, aki úgy előzte meg a még hideg gumikon érkező vb-éllovast, hogy összeért a motorjuk. Márquez mellett Pedrosa is elment, de nem ez volt a legnagyobb problémája, hanem az, hogy a kései kiállás miatt meglengették neki a fekete zászlót a versenyből, és négy körrel a leintés előtt Márquez ki is állt a versenyből.

Lorenzo győzött Pedrosa és az olasz Valentino Rossi előtt, így 18 pontosra csökkentette hátrányát a vb-összetettben. Folytatás jövő héten Japánban.

MOTO2
A Moto2-es géposztályban a hétvége nagy nyertese a spanyol Pol Espargaró, aki a szombati időmérő után a vasárnapi futamon is az első helyen zárt, ezzel pedig átvette a vb-pontversenyben a vezetést, miután az eddig vezető brit Scott Redding tegnapi csuklótörése után nem állhatott rajthoz.

Espargaró remek rajt után rajt-cél győzelmet aratott, míg nagy riválisa, az Ausztráliába az összetett verseny harmadik helyén álló szintén spanyol Esteve Rabat csak a nyolcadik lett.

MOTO3
Az Ausztrál Nagydíjon a Moto3-as géposztály versenye hihetetlen izgalmakat hozott. A legjobb hét sorrendje szinte folyamatosan változott a futam során. Sokat elmond a verseny összképéről is, hogy az utolsó kört még a német Jonas Folger kezdte az élen, aki végül csak a hatodik helyen zárt egy hiba után.

Folger hibája után a spanyol Alex Rins került az élre, és bár honfitársa, Maverick Vinales a célegyenesben a szélárnyékban még megpróbált kibújni, de már nem tudott előzni. Az összetettben vezető, a versenyt pole pozícióból kezdő Luis Salom a harmadik helyen zárt.

 

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MOTOGP
1.Jorge LorenzospanyolYamaha29:07.155
2.Dani PedrosaspanyolHonda+6.936
3.Valentino RossiolaszYamaha+12.344
MOTO2
1.Pol EspargaróspanyolKalex20:19.219
2.Thomas LüthisvájciSuter+0.591
3.Jordi TorresspanyolSuter+0.679
MOTO3
1.Alex RinsspanyolKTM37:40.375
2.Maverick VinalesspanyolKTM+0.003
3.Luis SalomspanyolKTM+0.178
A PONTVERSENY ÁLLÁSA
MOTOGP
1. Marc Márquezspanyol, Honda298 pont
2. Jorge Lorenzospanyol, Yamaha280
3. Dani Pedrosaspanyol, Honda264
MOTO2
1. Pol Espargaróspanyol, Kalex240
2. Scott Reddingbrit, Kalex224
3. Esteve Rabat
spanyol, Kalex
204
MOTO3
1. Luis Salomspanyol, KTM300
2. Alex Rinsspanyol, KTM295
3. Maverick Vinalesspanyol, KTM278

Részletes adatbankunkat itt találja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik