Dakar: minimálisra csökkent Carlos Sainz előnye

Vágólapra másolva!
2020.01.14. 18:17
null
Alonso a tizedik helyen áll összetettben (Fotó: AFP)
Az összetettben élen álló Carlos Sainz nyögvenyelős napot zárt kedden, így előnye minimálisra csökkent Nasszer al-Attijahhal szemben, aki közvetlenül a szakaszgyőztes Stéphane Peterhansel mögött végzett.

 

Azt eddig is sejtettük, hogy az autósok mezőnyében Carlos Sainz hatperces előnye nem számít életbiztosításnak, és ez a Vadi ad-Davaszirt és Haradhot összekötő keddi szakaszon be is bizonyosodott.

A spanyol klasszis előbb eltévedt, amivel vesztett nagyjából öt percet, majd a semmiből egyszer csak levált az egyik gumi futófelülete, így végül több, mint hat és fél perc hátránnyal ért célba a szakaszt megnyerő Stéphane Peterhansellel szemben. Az idei harmadik részsikerét elérő francia előnyt kovácsolt az indulási sorrendből, amit a viszonylag gyengébb hétfői eredménye határozott meg, de a nap igazi győztese az ellenfelétől csupán hajszállal lemaradó Nasszer al-Attijah lett, aki 24 másodpercre megközelítette az éllovas Sainzot.

„A maximumot próbáltuk nyújtani, és úgy érzem, sikerült is igazán jól teljesítenünk a szakaszon – mondta a toyotás katari. – Örülök, hogy sikerült csökkentenünk a különbséget Carloshoz képest, de majd meglátjuk, miként alakul a folytatás. A következő két nap mindenkinek nagyon kemény lesz, és annak is örülök, hogy a szerdai maratoni etapot Stéphane kezdi. Mi hárman most nagyon szorosan állunk, lehetséges, hogy közülünk kerül majd ki a Dakar-győztes.”

Kiemelkedő hétfői második helyezése után a kétszeres F1-es világbajnok Fernando Alonso ezúttal nem tudta tartani a legjobbak tempóját, de 13 perces hátrányával így is kilencedikként végzett, az összetettben pedig a tizedik helyen áll.

A motorosoknál az összetettet eddig is vezető Ricky Brabec újabb erős teljesítménnyel, és a szakaszon elért negyedik hellyel közelített – saját megfogalmazása alapján – az amerikai álomhoz. Közben Gyenes Emánuel ismét kiváló versenyzéssel erősítette meg vezető pozícióját a szervizháttér nélküliek „Original by Motul” kategóriájában, összetettben pedig továbbra is a 32. helyen áll. A kamionosok mezőnyében az Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov trió kedden is magabiztos sikert aratott, így már több, mint félóra az előnye legközelebbi üldözőjével szemben.

Szerdán egy 534 kilométeres szelektív szakasszal megspékelt maratoni megméretés vár a mezőnyre, amelynek különlegessége, hogy tiltott a szerviztámogatás, kizárólag a versenyzők végezhetnek javítási munkálatokat a járművökön a csütörtöki nap előtt.

42. DAKAR RALI
9. szakasz, Vadi ad-Davaszir–Haradh (össztáv: 476 km, ebből szelektív szakasz: 410 km).
Autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Paulo Fiuza (francia, portugál, JCW Mini Buggy) 3:08:31, 2. al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 15 mp h., 3. Szeajdan, Kuzmics, (szaúd-arábiai, orosz, Mini JCW) 4:48 p h.
Motorosok: 1. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 3:30:33, 2. Price (ausztrál, KTM) 1:54 p h., 3. Barreda Bort (spanyol, Honda) 2:42 p h., ...32. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 35:16 p h., ...92. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:04:20 ó h.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov (orosz, Kamaz) 3:33.42, 2. Vjazovics, Haranyin, Zaparoscsanka (fehérorosz, MAZ) 3:19 p h., 3. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 9:24 p h.

Az összetettben.
Autósok:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, JCW Mini Buggy) 35:11:54, 2. al-Attijah, Baumel 24 mp h., 3. Peterhansel, Fiuza 6:38 p h.
Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 31:59:29, 2. Quintanilla 24:48 p h., 3. Price 26:43 p h., ...32. Gyenes 6:39:24 ó h., ...92. Saghmeister 23:30:37 ó h.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov 38:05:25, 2. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 38:35 p h., 3. Vjazovics, Haranyin, Zaparoscsanka 1:08:36 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik