Dakar 2018: Sainz és Walkner a győztes – őrült Dakar volt ez!

TÓTH ANITA jelenti CórdobábólTÓTH ANITA jelenti Córdobából
Vágólapra másolva!
2018.01.20. 19:36
null
Matthias Walknert vállára vette csapata (Fotó: AFP)
Az ünneplés napja. No meg a pihenésé, az örömé, a könnyeké, a megkönnyebbülésé. A nap, amikor mindent szabad. Mert megcsinálták, mert leküzdötték az emberpróbáló távot, mert túl vannak ezen a 9000 kilométeren is.

 

A legnagyobb persze a győztesek öröme, de ha jobban körülnézünk, boldog itt mindenki, hiszen a 40. Dakar rali tényleg kőkemény volt. Nem hagyott pihenést a versenyzőknek, a végletekig kizsigerelte őket. Ezek után mind megérdemelnek egy „Fernandót” – a córdobaiak így nevezik a helyi specialitást, ami valójában egy koktél Fernetből és száraz vermutból. Azután fogyasztják, hogy valami nehezet ettek, s az megfeküdte a gyomrukat – úgyhogy ez éppen aktuális.

EZ KEMÉNY VOLT!
Harc a végkimerülésig, és még azon is túl. A két határon túli magyar motoros (és persze a mezőny többi tagja is) megküzdött ezért a célba érkezésért. A szatmárnémeti Gyenes Emanuel már a szünnap előtt lázas beteg volt, de fittyet hányt a betegségre, gyengeségre, arra, hogy nap nap után minden szakaszon eleredt az orra vére. „Amíg a csontok épek, menni kell” – mondta, és húzta a gázt, ami a 23. helyet jelenti számára az összetettben. Elégedett is vele, meg nem is. A top húszban szeretett volna végezni, ugyanakkor el kell ismernie, ez volt a legnehezebb dél-amerikai Dakarja, amelyen egyetlen percre sem hagyhatott ki az ember, folyamatosan maximális terhelést kellett kibírnia.
A vajdasági Saghmeister Gábort az utolsó előtti napon elütötte egy autó (nekicsúszott egy dűnéről), a térdét és a lábszárát fájlalta, úgyhogy az utolsó éjszakára le sem vette a felszerelést, mert félő volt, a csizmát soha többé nem tudja a lábára húzni, ha egyszer leveszi. Hát nem vette le, és lenyomta így az utolsó szakaszt. „Ez férfimunka volt” – mondta a célban a 79. helyen végző motoros, s egyet kell értenünk vele.

Pokoli Dakar volt ez – persze, néhány órával a célba érkezés után minden megszépül, s néhány nap múlva már csak a kalandok emléke él.

Például Matthias Walknerben, aki a motorosok közül a lehető legjobban osztotta be a motorját és az erejét. Aki tanult a korábbi két kiesésből és a combcsonttörésből, aki a tavalyi ezüstöt most aranyra fényesítette.

„Ez hihetetlen! Nem gondoltam volna, hogy tényleg nyerhetek – lelkendezett az osztrák a szombati, 120 kilométeres szakasz céljában. – Talán a szerencse is az én oldalamon állt ezen az őrült Dakaron, de tény, nagy álmom vált valóra. A színvonal nagyon magas volt, rajtam kívül volt még öt versenyző, aki nyerhetett volna, de úgy tűnik, én voltam a legszerencsésebb.”

Az autós mezőnyben Carlos Sainz nyolc év elteltével másodszor is Dakar-győzelmet ünnepelhetett. Fél távnál, amikor még minden jel arra utalt, hogy Stéphane Peterhansel uralja majd a versenyt, ő azt mondta, türelmesnek kell lennie. Mert addig szinte csak homokon autóztak, és bár szereti ő a dűnéket, de öt nap egyhuzamban sok volt neki. Jobban kedveli, ha van előtte út. Türelemmel kivárta, míg lett, s ott aztán hibátlanul autózva eredményre váltotta elképesztő tudását.

„Nagyon boldog vagyok! Négy éve csatlakoztunk a Peugeot-hoz, s bár a csapat azóta nyert két Dakart, szerintem mi ezt most nagyon megérdemeltük, mert rengeteg energiát fektettünk ebbe az autóba – nyilatkozta Sainz, akinek két ralivilágbajnoki címe mellé most már két Dakar-győzelme is van. – Voltunk fent és lent, de mindig a legjobbra törekedtünk. Különösen ezen a versenyen, ami elképesztően nehéz volt. Az elejét kicsit lazábbra akartam venni, de a csapat azt mondta: padlógáz! Így tettem, de eljött az idő, amikor már arra volt szükség, hogy ne hibázzunk. Nem tudom, visszatérek-e jövőre, egyelőre csak élvezni akarom a győzelmet…”

Carlos Sainz a célba érkezés után (Fotó: AFP)
Carlos Sainz a célba érkezés után (Fotó: AFP)

 

A kamionosoknál Eduard Nyikolajev harmadszor ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán (pontosabban már negyedszer, hiszen egyszer mentora, Vlagyimir Csagin versenyszerelőjeként is nyert), a Kamaznak pedig ez volt a tizenötödik sikere a Dakaron. A kékek újra legyőzhetetlenek voltak!

40. DAKAR RALI
14. szakasz, Córdoba–Córdoba (össztáv: 286 km, ebből szelektív szakasz: 120 km)
Autósok:
1. Giniel De Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota Hilux) 1:26:29, 2. Peterhansel, Cottret (francia, Peugeot 3008 DKR Maxi) 40 másodperc hátrány, 3. al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 41 mp h.
Motorosok: 1. Kevin Benavides (argentin, Honda) 1:26:41, 2. Price (ausztrál, KTM) 54 mp h., 3. Meo (francia, KTM) 2:49 p h., ...17. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 12:05 p h., ...80. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 29:13 p h.
Kamionosok: 1. Ton van Genugten, Bernard der Kinderen, Bernard Willemsen (holland, Iveco) 1:39:47, 2. Macik, Tomasek, Mrkva (cseh, Liaz) 11 mp h., 2. Szotnyikov, Ahmagyejev, Musztafin (orosz, Kamaz) 3:35 p h.
A végeredmény
Autósok:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot 3008 DKR Maxi) 49:16:18, 2. al-Attijah, Baumel 43:40 p h., 3. De Villiers, Von Zitzewitz 1:16:41 ó h.
Motorosok: 1. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 43:06:01, 2. Benavides 16:53 p h., 3. Price 23:01 p h., …23. Gyenes 6:56:41, …79. Saghmeister 51:30:11 ó h.
Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 54:57:37, 2. Vjazovics, Haranyin, Zsihulin (fehérorosz, MAN) 3:57:17 ó h., 3. Margyejev, Beljajev, Szvisztunov (orosz, Kamaz) 5:22:34 ó h.

Eduard Nyikolajev harmadszor ünnepelhet klasszikus győzelmet (Fotó: AFP)
Eduard Nyikolajev harmadszor ünnepelhet klasszikus győzelmet (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik