Autósport: Michelisz és Kiss Norbert is bizakodva várja a hétvégét

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2020.10.16. 21:42
null
Kiss Norbert és Michelisz Norbert csak 2008-ban versenyzett egymás ellen a Hungaroringen, Kiss lett a Seat Leon-kupa bajnoka Michelisz előtt (Fotó: Hungaroring Media)
A magyar gyorsasági autósport jelenlegi két legeredményesebb versenyzője, Michelisz és Kiss Norbert is megméreti magát a hétvégén a Hungaroringen.

Csendes, esős nap volt. És ezen a napon a csend egy kicsit zavaróbb volt, mint a szűnni nem akaró eső, amely nem szakadt, inkább csak szitált – azt viszont bosszantóan kitartó módon. A pályán nem volt sok aktivitás, egyelőre csak a kamion Európa-bajnokság, az ETRC mezőnye tudott le két szabadedzést (Kiss Norbert másodikként végzett), a túraautó-világkupa, a WTCR versenyzői (köztük Michelisz Norbert) pedig az egyéb kötelező programokon vettek részt: sajtótájékoztatók, fotózások, promófilmforgatás arról, hogy miként tudják csukott szemmel lerajzolni a Hungaroring vonalvezetését. Nos... Fogalmazzunk úgy, születtek érdekes megoldások.

A Super Racing Fesztivál az eredeti tervek szerint a „két Norbi” ünnepe lett volna: Michelisz a túraautó-világkupa címvédőjeként mutatta volna meg magát a hazai közönségnek, a kétszeres kamion Európa-bajnok Kiss pedig az új, immár nagyon is versenyképes kamionjával tervezte elkápráztatni a szurkolóit, ami a járványügyi helyzet és a zárt kapus rendezés miatt sajnos nem valósulhat meg.

Persze a hétvégének így is ők a főszereplői – meg Tassi Attila, Boldizs Bence és Kismarty-Lechner Gábor... –, csak kicsit másképp, mint eredetileg gondolták.

Michelisz és Kiss délelőtti közös sajtótájékoztatója is online zajlott, az utána következő közös fotózást pedig maszkban tartották – ám az idén ehhez már hozzászokhattunk, és amúgy sem szegte a versenyzők kedvét. Amikor arra kérték őket, idézzék fel azt az egy évet, 2008-at, amikor egymás ellen versenyeztek, azonnal elkezdődött a zrikálás: hogy ki, kit, mikor és melyik kanyarban előzött meg a Hungaroringen, hogy egyszer még a díjkiosztó ceremóniát is el kellett halasztani, olyan sokáig vizsgálta a felügyelő testület a pályán történteket.

„Abban az évben elenyésző különbség volt az élmezőny versenyzői között, az utolsó versenyhétvége utolsó napján dőlt el a bajnoki cím sorsa. Nem emlékszel ki lett a bajnok?” – vigyorgott Kiss Norbi ádázul.

Michelisz meg ártatlan ábrázattal visszakérdezett:   „Talán Wéber Gabi?”    

A helyes megfejtés természetesen Kiss Norbert, amit Michelisz nagy hahotázások közepette a pályafutásán esett legsötétebb foltnak titulált – de persze nem gondolta komolyan, csak húzták egymást, ahogy mindig. Ám amikor helyzet van, egymás szurkolóivá válnak: mindketten elmondták, nézik a másik versenyeit és drukkolnak is.

TÚL A BEMELEGÍTÉSEN

Túl van az első két szabadedzésen a kamion Európa-bajnokság mezőnye, Kiss Norbert az első tréningen második, a másodikon a harmadik lett az esőben, ebből azonban senki se vonjon le messzemenő következtetéseket, hiszen használt gumikon ment.

„Alapvetően jól sikerült az edzésnap, bizakodó vagyok a versenyekkel kapcsolatban. Azt remélem, hogy szárazon versenyzünk majd, mert az eső mindig kiszámíthatatlanná teszi a futamokat, vizes pályán könnyebben történnek váratlan események, márpedig én nyerni akarok” – mondta Kiss, aki szombaton és vasárnap is két-két versenyt teljesít.

Erre a mostani hétvégén kivételesen nem lesz lehetőségük, hiszen mindkettejük programja meglehetősen sűrű, de már az is számít, hogy a paddockban össze-összefutnak. Mondjuk nehéz lenne eltéveszteniük egymást, hiszen nézők hiányában a máskor zsivajtól, dudáktól és szurkolástól hangos depó is üres és csendes ezúttal. A szigorú nemzetközi előírások miatt a csapatok tagjai egymással is csak a sajtótájékoztatókon találkozhatnak.

„A hungaroringi versenyeknek különleges hangulatuk van. Amikor ráfordulsz a célegyenesre, bár nem hallod, de látod az embertömeget, és azonnal átfut az agyadon, hogy hol vagy. Aztán eljutsz a tizenkettes kanyarig, addigra leülepszik a jóleső feszültség, ám nem sokkal később megint jön a tizennégyes, és az embertömeg látványa. Amikor pedig a versenyautón kívül vagy, folyamatosan hallod a dudákat, amelyek hangjától felszalad a pulzusod. Nagyon furcsa, hogy ez az idén elmarad...”    – mondta Michelisz és ehhez a mondandójához Kiss is szolgált egy kis adalékkal:  „A kamionversenyeken nyitott a paddock, a szurkolók nagyon közel jöhetnek a járművekhez, úgyhogy amikor fordulunk ki a sátor alól, azt látjuk, hogy nyílik szét a tömeg, az emberek engednek át maguk között és közben kiabálnak. Vagy amikor kimegyünk a dobogóra, ott tömörülnek velünk szemben.”    

Ez most hiányozni fog.

Jó versenyekben azonban nem lesz hiány – legalábbis ezt ígéri a két Norbi.

Michelisz azt mondta, már a Slovakia Ringen is megvolt a versenytempója ahhoz, hogy az élmezőnyben autózzon – egy bosszantó ütközés fosztotta meg csupán a dobogós hely esélyétől –, és ez okot ad a bizakodásra. Nem adta fel ugyanis a reményt, hogy megvédje a bajnoki címét, igaz, az eddig történtek miatt ehhez az kellene, hogy több fiaskó már ne legyen, s hogy az összes hátralévő futamon a dobogó közelében végezzen: ne hibázzon, ne nullázzon.

„Az erőviszonyok folyamatosan változnak, de a végén mindig az nyer, aki a legkiegyensúlyozottabban szerepel” –   summázta Michelisz a siker titkát.

Kiss már a „nemszeretem” cseh pályán is jól szerepelt, így az egyik kedvenc helyszínén, vagyis a Hungaroringen joggal remél még jobb szereplést. Ha nem történik valami váratlan, akkor az összetett pontversenyben is az élre állhat, hiszen bár a nagy riválisok közül Adam Lacko és Jochen Hahn is az ő skalpjára vadászik, a jelenlegi éllovas Sacha Lenz ezen a versenyen nem áll rajthoz.

A szurkolók a televízióban követhetik az eseményeket (a Sport TV a hétvége összes versenyfutamát élőben közvetíti), néhány igazán elszánt drukker azonban már pénteken megtalálta a módját, hogy kifejezze szimpátiáját: az Aquapark irányából egy daruskocsiról belógattak egy hatalmas magyar zászlót...

A HÉTVÉGE PROGRAMJA

OKTÓBER 17., SZOMBAT
9.30:
WTCR – 1. szabadedzés
10.30: ETCR – 1. időmérő
12.45: ETCR – 1. verseny (Tv: Sport2)
13.30: WTCR – 2. szabadedzés
14.40: ETCR – 2. verseny (Tv: Sport2)
15.30: WTCR – időmérő (Tv: Sport2)

OKTÓBER 18., VASÁRNAP
9.15:
WTCR – 1. verseny (Tv: Sport1, Eurosport2)
10.00: ETCR – 2. időmérő
12.15: WTCR – 2. verseny (Tv: Sport2, Eurosport2)
13.05: ETCR – 3. verseny (Tv: Sport2)
15.05: ETCR – 4. verseny (Tv: Sport2)
16.15: WTCR – 3. verseny (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik