Africa Race: év végi száguldás, extrákkal

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2016.01.01. 14:31
null
A sivatagban is volt egy kis szilveszteri buli
Kalandos szakasszal búcsúztatták az évet Marokkóban. Volt ebben minden, mi szem-szájnak ingere, minden, ami csak megnehezítheti egy terepralis életét. De Szalay Balázs és Bunkoczi László, valamint a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió is éppen ezért jött ide az Africa Race-re. A verseny, a kaland kedvéért.

 

A csütörtöki egyébként hosszú, fárasztó nap volt. De nincs is annál jobb, mint az év utolsó napján egy sivatagi – homokos, köves, buckás, gödrös, sziklás – versenypályán alaposan elfáradni.

Legalábbis a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős így gondolja.

Az Opel Dakar Team párosa sikerrel vette az Africa Race harmadik szakaszát is, s bár ez a nap sem telt el kalandok és bosszantó gondok nélkül, ez a maratoni sivatagi versenyek elengedhetetlen tartozéka. Szalay és Bunkoczi egy defekt és egy eltévedés után a Tagunit–Assza szakaszon a 11. helyen ért célba az autós mezőnyben és az összetettben is innen várja a folytatást.

„Hosszú nap volt, ráadásul nagyon nehéz terepen. Olyan buckákon és sziklákon mentünk keresztül, hogy néha azt hittem, kiszakad a kezem-lábam, de minimum kiesik a fogamból a tömés. Volt egy olyan pont is, ahol elszámoltuk magunkat, nem fékeztem időben és orra estünk egy lelépőnél. Úgy nyomtam a padlólemezt a bal lábammal, hogy begörcsölt, utána meg azzal küzdöttem, hogy elmúljon a görcs. Összességében nagyon élvezetes szakasz volt, így az év utolsó napjára éppen megfelelt. Na jó, az ötven kilométerrel a cél előtt kapott defektet tudtam volna feledni, mert így ketten visszaelőztek, de összességében jól éreztem magam az autóban” – mondta Szalay Balázs, aki az újévi fogadalmak kapcsán hozzátette: rövid távon megfogadta, megnyerik a következő szakaszt az új év tiszteletére.

Ebben az élményben Bunkoczi László is hajlandó lenne osztozni, hiszen a navigátor úgy érzi, szakaszról szakaszra egyre jobb teljesítményt nyújt a párosuk.

„Hosszú, embert próbáló nap volt, az eleje kifejezetten élvezetes, hiszen nagyon könnyen átmentünk az első dűnesoron, csak egyszer, egy pillanatra álltunk meg az egyik homokdomb tetején, de azon is átbillent a Mokka, úgyhogy nem volt sok infarktus-gyanús pillanatunk. A dűnék után háromszázötven kilométeres köves szakaszon mentünk végig, nagyon elfáradtunk, a végén pedig volt egy defektünk, és a céltól nem messze el is tévedtünk, ami három kilométerünkbe került, de összességében jó kis nap volt. Úgy érzem, egyre jobbak leszünk, és ma is zárkóztunk egy kicsit a mezőny elejéhez” – tette hozzá Bunkoczi.

A kamionos mezőnyben versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László Scania-trió az ötödik helyen ért célba egy elképesztően kalandos nap végén. Körülbelül féltávnál utolérte az előtte rajtoló Elisabete Jacintót, aki beesett egy gödörbe, ő meg majdnem mellé, de végül éppen hogy sikerült elkerülnie.

Ezek után hatalmas csatát vívtak egymással, de Kovács kamionja defektet kapott, és a kerékcsere miatt időt veszített, de az ötödik hellyel sem volt elégedetlen egy ilyen nehéz nap végén.

„Jó kis párharcot vívtunk Elisabetével, volt egy olyan egyenes szakasz, amelyen mindketten az út szélén mentünk, ő az egyik, én a másik oldalán, mindkét kamion teljes gázzal haladt, csak úgy rázkódott az út alattunk. Aztán balra kanyarodott az út, ő kis íven elfordult, mi pedig beértünk a porába, ott pedig rögtön kaptunk is egy defektet, ami tizenöt percünkbe került” – mondta Kovács Miklós fülig érő szájjal.

Folytatás az új évben – egy újabb hosszú marokkói szakasszal.

AFRICA RACE
3. szakasz, Tagunit–Assza (össztáv: 559 km, ebből szelektív szakasz: 451 km)
Autósok:
1. Jurij Szazonov, Alekszej Kuzmics (kazah, Hummer) 5:06:24, 2. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 3:01 p h., 3. Sagirov, Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 4:16 p h., …11. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 42:43 p h.
Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 5:11:29, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 6:50 p h., 3. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 44:43 p h., …5. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 1:28:37 ó h.

Az összetettben
Autósok:
1. Jurij Szazonov, Alekszej Kuzmics 9:16:31, 2. Serradori, Haquette (francia, Proto) 27:22 p h., 3. Sagirov, Jevtyekov 29:28, …11. Szalay, Bunkoczi 1:36:12 ó h.
Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 9:27:21, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin 19:55 p h., 3. Tomecek, Lala 1:23:35 ó h., …5. Kovács, Czeglédi, Ács 2:13:52 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik