A kövér hölgy még énekel - két nap hátravan a Dakarból

Vágólapra másolva!
2011.01.13. 22:47
null
al-Attijah az élen kezdte a napot, és ott is zárta (Fotó: Action Images)
Címkék
Fordulatos nap volt, egy hosszú, 622 kilométeres szelektív szakasszal, amelynek végén a motorosoknál változatlan a helyzet: vagyis Cyril Despres és Marc Coma között továbbra is 16 perc a különbség, ami csak akkor ledolgozható, ha a spanyollal valami történik. Az autósoknál viszont Carlos Sainz beleesett egy lyukba, amit nem látott a porban, eltört az autója felfüggesztése és több mint egy órát veszített, úgyhogy lemondhat a végső sikerről. Az éllovas Nasszer al-Attijah most éppen Giniel de Villiers előtt vezet, majd egy órával.

De menjünk sorban!

A mondás úgy tartja: „Az operának nincs vége, amíg a kövér hölgy énekel..."

Ezt idézte csütörtökön Cyril Despres, a Dakar-rali motoros címvédője, aki újabb szakaszgyőzelmet aratott, és valamivel több mint két percet faragott hátrányából az éllovas Marc Comával szemben. Csakhogy ez édeskevés, ha a spanyollal nem történik valami az elkövetkező két napon, hiszen majd' 16 perces előnye a viadalnak ebben a szakaszában már tetemesnek mondható. Ám Despres nem adja fel...

HALÁLOS BALESET
A Dakar-rali sajnos az idén sem múlik el haláleset nélkül: a verseny 10., vagyis szerdai összekötő szakaszán tragikus baleset történt. Pontosabban maga a baleset már csütörtökön, helyi idő szerint reggel hatkor történt, a chilecitói tábortól harminc kilométerre. A mezőny második feléhez tartozó, 410-es rajtszámú  Toyota (sofőrje az argentin Amor Eduardo Osvaldo) Tinogasta falu bejáratánál ütközött egy kisteherautóval,  amelynek sérült sofőrjét hiába szállították azonnal kórházba, már nem tudtak rajta segíteni. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

„Ahhoz, hogy sikert érj el, meg kell próbálnod elérni és én éppen ezt teszem. Minden tőlem telhetőt megteszek, mindent beleadok. Négy évvel ezelőtt két nappal a vége előtt nyertem meg a Dakart, s ha feladnám a reményt, nem tudnék ilyen gyorsan motorozni. Marckal közel vagyunk egymáshoz, s a kövér hölgy még énekel – még nincs vége" – mondta a francia.

Marc Coma kevésbé volt költői, de nem is az a dolga, hanem hogy tűzzel-vassal őrizze éllovas pozícióját.

„Pénteken még vár ránk egy nehéz nap, bármi megtörténhet, de estére már közelebb kerülünk a célhoz. Ha mindent profin csinálok, rendben kell mennie a következő szakasznak – de hosszú lesz, nagyon hosszú. Aztán meglátjuk..." – mondta Coma, aki amúgy második lett Despres mögött a szakaszon.

Az autósoknál a nap legnagyobb vesztese vitathatatlanul Carlos Sainz volt. A spanyol címvédő Touaregjében eltört a jobb első felfüggesztés, ami miatt több mint egy órát veszített, vele együtt pedig az esélyét a győzelemre – hogy második, vagy harmadik lesz a végén, az aligha izgatja fel a kétszeres ralivilágbajnokot. A sors furcsa fintora, hogy két évvel ezelőtt ugyancsak két nappal a cél előtt bukta el a Dakar-sikert (akkor Giniel de Villiers nyert), úgyhogy van már gyakorlata abban, miként kell ezt feldolgozni.

Ami a rivális Nasszer al-Attijaht illeti, ő megnyerte a szakaszt, s újabb lépést tett első Dakar-győzelme felé. „Negyediknek rajtoltunk, jó sok port nyeltünk, de azért elégedett vagyok. Mi történt Carlossal? Eltört a felfüggesztése? A fenébe is! Remélem sikerült megoldania a problémát. Részemről próbálok azzal foglalkozni, hogy én a legjobbamat hozzam, de hogy pénteken óvatos leszek, az biztos" – ígérte a bajnok-aspiráns katari.

Sainz végül is a 11. helyen ért célba több mint egy és negyed órás hátránnyal, ami egyben azt is jelentette, hogy az összetettben visszacsúszott a harmadik helyre, s éppen azt mondta, amit az őt ismerők várnak tőle.

„Győzni jöttem, úgyhogy most már mindegy, második vagy harmadik leszek – mindent megtettem, de úgy tűnik, hiába. Nasszer porában jöttem és nem láttam meg egy nagy gödröt, beleestünk, eltört a felfüggesztés..." – mondta Sainz szomorúan.

32. DAKAR-RALI
Chilecito–San Juan (összekötő szakasz: 164 km, szelektív szakasz: 622 km). Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 4:17:27, 2. Peterhansel, Cottret (francia, BMW X3) 1:13 p h., 3. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen Race Touareg) 4:52 p h. Motorosok: 1. Cyril Despres (francia, KTM) 6:58:13, 2. Coma (spanyol, KTM) 2:11 p h., 3. López-Contardo (chilei, Aprilia) 6:19 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk 38:16:01, 2. De Villiers, Von Zitzewitz 51:49 p h., 3. Sainz, Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touareg) 1:27:27 ó h. Motorosok: 1. Marc Coma 43:14:55, 2. Despres 15:59 p h., 3. López-Contardo 49:24 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik