Losonczi Dávid pokla és győzelme – a visszanyert vb-aranyérem története

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.12.17. 14:58
null
Balról: Csisztu Zsuzsa, Losonczi Dávid és Bacsa Péter
A Csisztu Sport Castban rekonstruálták a birkózó Losonczi Dávid bírói hiba miatt elbukott világbajnoki döntőjének jeleneteit.

Amikor egy 87 kilós izomkolosszus magyar birkózó egy 150 kilós férfi vállán zokog? Ez valóban megtörtént, hiszen Losonczi Dávidból előtört a sírás, amikor a Nemzetközi Birkózószövetség, az UWW elnöke, Nenad Lalovics maga is elismerte az Ali Cengiz elleni döntő után, hogy hibáztak. Bacsa Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke szerint ez a jelenet volt a fordulópont.

Losonczi Dávid így emlékezett a sorsdöntő pillanatokra: „A világ két részre szakadt, voltak a törökök, akik szerint nem én nyertem, és volt mindenki más. Még aki nem ért a birkózáshoz, az is láthatta, hogy a török a két vállán feküdt. Nekem már volt egy kis mosoly az arcomon, azt hittem, le fogják ütni, hogy nyertem. Az első tushelyzet nagyon tiszta volt: mindkét váll lent volt, és lent is maradt jó két másodpercig. Ott fejben már arra készültem, hogy mikor fogom elkiáltani magam, hogy megvan. És akkor nem ütik le...”

Bacsa Péter így fogalmazott: „El kell mondani, hogy a régi klasszikus tus – amikor úgy néz ki a versenyző, mint egy kiterített béka – már nincs a mai birkózásban. Ehelyett inkább billegő tushelyzet van, és csak az van leírva, hogyha egy bizonyos ideig mindkét váll leér. Ez van, akinek fél másodperc, van, akinek másfél, de azért az elmúlt húsz év nemzetközi gyakorlata azt mondatja velem, hogy amikor negyven másodpercig valaki ilyen közel van a tushoz, és többször is átbillen, többször is leér az ellenfél válla, ezt tízből tízszer meg szokták adni.”

A sportdiplomáciai bravúrról a sportvezető ezt mondta: „Mission impossible-nek tűnt, mondtam is a többieknek, hogy egy százalék esélyt adok. Az óvást a kilencvenes években megszüntették, azóta az a főszabály, hogy akinek a kezét felemelik a szőnyegen, az a győztes, és ezt nem lehet megváltoztatni. Szerintem Nenad Lalovicsot, a nemzetközi szövetség elnökét, a korszakos sportdiplomatát annyira megérinthette, hogy a döntő után a vállán zokogott Dávid, hogy arra jutott: jobb néha a hibákat beismerni. Aztán ugyanazt a zakót, amiben a világbajnokság idején volt, három héttel később elvitte magával a Nemzetközi Olimpiai Bizottság éves kongresszusára. Amikor fel akarta venni, látta, hogy Dávid könnye és izzadtsága kicsapott sóban és foltokban, és újra eszébe jutott a dolog. Szóval minden apró dolog összejött.”

A Csisztu Sport Cast adását a rekonstruált jelenettel itt tekintheti meg:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik