Tollaslabda: Sándorházinak van a legnagyobb esélye a párizsi kvótára

Vágólapra másolva!
2023.11.01. 19:38
null
Sándorházi Vivien (Fotó: Hoffer Szilvia)
A magyar tollaslabdázók közül a jelenlegi rangsor alapján Sándorházi Vivien szereplésére van a legnagyobb esély a jövő évi párizsi olimpiára Kapitány Péter, a magyar szövetség (MTLSZ) elnöke szerint.


A nemzetközi szövetség legfrissebb, keddi világranglistáján egyesben a magyar bajnok Sándorházi az egyetlen magyar a legjobb százban, a 69. helyen áll, ez a kvalifikációs rangsor 32. pozícióját jelenti számára pillanatnyilag. Kőrösi Ágnes a 105., Gonda Daniella a 141., míg a férfi magyar bajnok, Pytel Gergő a 114. a világranglistán, ezzel pillanatnyilag egyikük sem áll kvótaszerző helyen.

„A másik két lány is szépen gyűjtögeti a pontokat, a helyezéseket, az eredményeket, ők is ott lehetnek. Azonban jelenleg Sándorházi Viviennek van a legnagyobb esélye erre a jelenlegi rangsor alapján, noha addig még nagyon sok víz le fog folyni a Dunán, még sok idő van a párizsi olimpiáig” – fogalmazott Kapitány Péter az MTI megkeresésére. Kiemelte: reális esély egy kvótára van, ám Pytel Gergő is versenyben van még az indulási jogért.

„Nyilván az lenne a legjobb, ha most meg tudnánk ismételni ugyanazt, ami Tokióban volt, azaz hogy egy-egy magyar női és férfi játékos tud szerepelni az ötkarikás játékokon” – utalt a szövetség elnöke arra, hogy két éve Tokióban – egymást követő második olimpián – a nőknél Sárosi Laura szerepelt, míg Krausz Gergely első magyar férfi tollaslabdázóként jutott ki a játékokra, utána viszont mindketten visszavonultak.

A világranglista első 16-16 helyezettje kap egyesben kvótát – nemzetenként maximum két tollaslabdázó –, a lista 17. helyétől nemzetenként egy-egy játékossal töltik fel 35-ösre a mezőnyt. Teszik mindezt annak figyelembe vételével, hogy mind az öt kontinentális tagszövetség legalább két játékossal képviseltesse magát, feltéve, ha azok a világranglista első 250 helyének valamelyikén szerepelnek. A lista nemenként egy francia indulóval, illetve két szabadkártyással lesz teljes, utóbbiakról egy háromoldalú bizottság határoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik