Darts: Felkészülten utazunk Lakeside-ba – Balázs Gábor

L. U. M.L. U. M.
Vágólapra másolva!
2023.11.21. 07:43
Címkék
Jövő szombaton kezdődik a Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) lakeside-i világbajnoksága, amelyre rekordszámú, öt magyar játékos kvalifikálta magát. A torna előtt Balázs Gábort, a Magyar Dartsszövetség elnökét kérdeztük az elmúlt hetek eseményeiről, valamint a mieink vb-esélyeiről.
Balázs Gábor (Fotó: Földi Imre)
Balázs Gábor (Fotó: Földi Imre)

 

– Hogyan értékelné a magyar csapat szereplését az októberi dániai WDF-világkupán?
Úgy gondolom, hogy fantasztikus eredményekkel zártuk az esbjergi világkupát, amely a Nemzetközi Dartsszövetségnél (WDF) a kvóta alapú világbajnokságnak felel meg. A felnőtteknél korábban nem volt érmes helyezése a magyar csapatnak, az elsőt a Rucska József és Kámán Lehel alkotta férfipáros szerezte Dániában, míg az ifjúsági fiúknál Borbély András és Baranyi Zsombor duó lett bronzérmes. Amióta 2019 óta a szövetség elnöke vagyok, nem volt olyan világverseny, ahonnan érem nélkül tértünk volna haza. Furcsán hangzik, hogy ezt mondom, egy ilyen eredményes világkupa után, de a munka most kezdődik.

– Mit gondol a sportág elmúlt négy évéről, mit tudott elérni vezetőként?
Megválasztásom után adott első interjúmban úgy fogalmaztam, hogy évente legalább négy WDF pontszerző versenyt kell rendeznünk Magyarországon, hogy versenyzőink kijuthassanak a világbajnokságra. A tavalyi évtől kezdve már hat versenyt tartottunk, mindhárom hétvégén kettő viadalt tudtunk rendezni. Ennek megfelelően az október utolsó hétvégéjén 25. alkalommal megrendezett Hungarian Open mellett 2021-ben a Budapest Opennel, 2022-ben pedig a Balaton Opennel egészült ki a hazai WDF tornák sora, amelyhez 2024 februárjában a Hungaricum Liget Lakitelek Open is csatlakozik. Célkitűzés volt, hogy emelkedjen a verseny színvonala: a Hungarian Open vasárnapi viadala a korábbi bronz- helyett immár ezüstkategóriás lett. 2019 óta pedig szövetségi támogatásból is részt veszünk nemzetközi, kelet-európai régiós ranglistaversenyeken, aminek segítségével Ihász Veronika az előző évi szereplése után immár másodszor, Kovács Patrik, Takács Gábor, Borbély András, valamint Turai Krisztina pedig első ízben kvalifikálta magát a Frimley Green-i Lakeside-ban megrendezendő WDF-világbajnokságra.

– Térjünk ki az október végi Hungarian Openre. Az óriási létszámú magyar csapat tíz éremmel zárta a verseny jubileumi 25. kiírását. Miért ennyire hangsúlyos a mieinknek a viadal, illetve milyen visszajelzéseket kapnak a külföldi játékosoktól a verseny kapcsán?
– A budapesti Danubius Hotel Hungária egy kicsit szűkebb terméből 2019-ben átvittük a versenyt a Honvéd kosárlabdacsarnokába. A külföldi versenyzők rendszeresen visszajárnak és kedvelik a viadalt. Van egy minimális kritika, ugyanis vannak, akik jobban szeretik a hotelekben megszervezett versenyeket. Kettős a cél: látjuk, hogy minimum 22-23 ország, de olykor 30 ország versenyzői is idelátogatnak, amely egy gyönyörű szám, másrészt azon kívül, hogy a hazai értékeket megmutassuk, akár Budapestét, akár a Balatonét, a következő évtől kezdve pedig Lakitelek és környékét, az is cél, hogy a hazai versenyzők pontot szerezhessenek és rangos nemzetközi viadalon mérethessék meg magukat. Egyik mezőny sem volt gyenge, nagyon sok vb-résztvevő jött el, a budapesti volt a vb-kvalifikáció záróversenye, a férfiak között még hat helyet kiosztott a WDF. Kovács Patrik megnyerte a férfiak ezüstkategóriás versenyét, amivel bebizonyította a hazai darts erejét. A kelet-európai mezőny megerősödését mutatja, hogy Ihász Veronika ezúttal nem tarolt, sőt, nem is a cseh Jitka Císárová volt a mieink legnagyobb kihívója, hanem honfitársa, a fiatal Anna Votavová, és kiemelkedett a még mindig csak U23-as érdi Tekauer Gréta játéka, aki az ezüstkategóriás viadalon egészen a döntőig jutott.
Az ifjúsági fiúknál a mindössze 13(!) éves Szoták Balázs és Sepsi Ádám révén két magyar győzelem született, míg az ifi lányoknál Rábaközi Hanna tarolt, miután mindkét viadalt megnyerte.

– Mennyire fontos a Magyar Dartsszövetség számára, hogy a paradartsosok is lehetőséget kapnak a nemzetközi versenyeken való részvételre?
– A paradarts egy nagyon jól integrálható szakág. Álló versenyzőknél egyazon táblán, ülő kategóriában alacsonyabban, de ugyanabból a távolságból ugyanazzal a szabályrendszerrel kell dobni. Az álló kategória pedig teljesen megegyezik az épekével. Idén húsz magyar versenyző vett részt különböző nemzetközi versenyeken, ami egyéni, nem paralimpiai sportágban messze kiemelkedő létszám. Jó eredményeink vannak, hiszen tavaly volt egy világbajnoki bronzérmünk csapatban. December elején az angliai Essexben megrendezendő világbajnokságra Nagy Zoltán és Fehérvári György álló kategóriában, míg a kerekesszékeseknél Fenesi Balázs és Orbán Dávid személyében összesen négy magyar játékos kvalifikálta magát.

– A Hungarian Opent felvezető sajtótájékoztató után a Honvéd Auróra Sportegyesület vk-bronzérmes játékosa, Rucska József arra tett utalást, hogy a vb-re való kiutazás finanszírozása nem biztosított. Megoldódtak a szövetség körüli pénzügyi problémák?
– Úgy érzem, hogy ezen problémák megoldódtak, mert azóta a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságáról jelezték, hogy rendelkezésünkre bocsátják a szükséges anyagi forrást. A pénz ténylegesen még nem érkezett meg, de azért annyi likviditása van a szövetségnek, hogy elő tudja teremteni a mintegy 10 fős küldöttség kiutazását és angliai ellátását, amíg a támogatás megérkezik. Viszont hosszú távon is megoldást kell találnunk a szövetségi munka és a versenyeztetés finanszírozására, ugyanis jelenleg úgy tűnik, a jövő évtől nehézségeink lesznek. Ez most az egyik legfontosabb feladatunk, és kétség kívül nehezebb a dolgunk, mint az olimpiai sportágaknak.

– Hogyan alakul a világbajnokságra kijutott játékosok felkészülése a decemberi angliai tornára?
– Kovács Patrik fantasztikus formában van, négy PDC European Tour-állomásra is kijutott ebben az esztendőben, amire korábban még nem volt példa. Kovács már sorozatban második éve nyer rangos WDF-versenyt. Az októberi Hungarian Openen bebizonyította, hogy mit tud. Ezzel a játékkal, ha jó az ellenfél, akkor az első fordulóban is ki lehet kapni a vb-n, de akár meg is lehet nyerni az egész világbajnokságot. Valami azt súgja nekem, hogy Takács Gábor is jól felkészül a vb-re, tőle számítok egy kis meglepetésre. A tavalyi világbajnoki nyolcaddöntős Ihász Veronika a korábbiaknál sokkal jobban készül második lakeside-i szereplésére, ebben természetesen benne van Tekauer Gréta keze is, aki idén háromszor is legyőzte a legjobb hazai női játékost. Borbély András és Turai Krisztina is lelkesen és keményen dolgozik, ezt az információt kaptam Kovács Istvántól, az utánpótlás szövetségi kapitánytól. Azt gondolom, hogy felkészülten megyünk Lakeside-ba, tavalyról már nagyon ismerjük a helyszínt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik