Golf: óriási fordítás, és mint a mesében, a helyi kedvenc tette biztossá Európa sikerét – videó

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.09.24. 19:17
null
Carlota Ciganda sokat tett az európai diadalért (Fotó: Getty Images)
Akárcsak az előző két nap párosai során, a vasárnapi egyéni mérkőzéseken is talpra állt vert helyzetből az európai válogatott, kiharcolta a 14:14-es döntetlent az Egyesült Államok ellen, és a szabályok értelmében ezzel címvédőként megtartotta a női golfsport egyik legbecsesebb trófeáját, a Solheim-kupát. A spanyolországi Casaresben zajló csapatversenyen a spanyol Carlota Ciganda százszázalékos teljesítményt nyújtott, és vasárnap az ő győzelmével vált biztossá a címvédés.

Az első két versenynap páros mérkőzései után a két válogatott döntetlen állásról (8:8) kezdte a vasárnapi záró napot, tudván, ha a 12 egyéni meccs is ugyanannyi pontot hoz mindkét csapatnak, akkor a címvédő Európáé marad a serleg.

A 18 szakaszos pályának 12 perces különbséggel nekivágó párok első fele úgy ért be a klubházba, hogy semmi sem dőlt el: két mérkőzést az amerikaiak, kettőt az európaiak nyertek meg, kettő pedig döntetlennel ért véget.

Utóbbi kettőt az amerikaiak mentették meg vert helyzetből, név szerint Andrea Lee és Cheyenne Knight, és úgy tűnt, e lélektani plusz hatott a csapattársaikra is, hiszen hamarosan Angel Yin is fordított a világranglistán legmagasabban rangsorolt európai, Céline Boutier ellen, Lilia Vu pedig világranglista-másodikhoz méltón simán győzött Madelene Sagström ellen, az utolsó három szakaszt le sem kellett játszani.

YIN GYŐZELME


Az amerikaiak 13:11-re vezettek, már csak négy mérkőzés zajlott – van innen visszaút? Különösen, hogy Caroline Hedwall szénája is nagyon rosszul állt Ally Ewing ellen: hat lyukkal a vége előtt az amerikai három ponttal vezetett…

És akkor Hedwallt megszállta az ihlet: a svéd játékos– aki nem a közelmúltbeli eredményei alapján, hanem a kapitány, Suzann Pettersen meghívására került a csapatba – az utolsó hat szakaszon négy birdie-t és egy eagle-t elkönyvelve megfordította és megnyerte a meccset!

ÍGY VETTE ÁT HEDWALL A VEZETÉST


Az efféle mesebeli fordulatokra éhes közönség moraja körbevitte a hírt a caseresi pályán, ahol perceken belül egy másik svéd, Maja Stark is sikeresen fejezte be a maga meccsét!

Már csak egy pont hiányzott a címvédéshez, és azt ki más szállíthatta volna, mint akiért a legtöbben látogattak ki a pályára, a helyi kedvenc, Carlota Ciganda?!

A rutinos spanyol játékos, aki a párosok során minden meccsét megnyerte, a 15. szakaszra elveszítette tetemes előnyét Nelly Korda ellen, ám a következő kettőn birdie-t ütött, és erre már nem volt válasza a világranglista harmadik helyezettjének, a korábbi kiváló cseh teniszező, Petr Korda kisebbik lányának.

Egy meccs még tartott, de Európa már ünnepelhetett!

CIGANDA PAZAR KÖZELÍTŐ ÜTÉSE A GYŐZELMET HOZÓ 17. LYUKNÁL


ÉS AZÉRT MÉG BE IS KELLETT FEJEZNI


Végül Lexi Thompson megnyerte az utolsó meccset az amerikaiaknak, ám a döntetlen nem volt elég ahhoz, hogy elhódítsák a trófeát: az a jövő évi versenyig biztosan az öreg kontinensen marad, Európa megvédte két éve a tengerentúlon kiharcolt elsőségét.

A jövő héten a férfiak következnek: Európa és az Egyesült Államok válogatottja Olaszországban mérkőzik meg a hasonló lebonyolítású tornán elnyerhető, még nagyobb múltú Ryder-kupáért.

VASÁRNAPI ÖSSZEFOGLALÓ

SOLHEIM-KUPA, CASARES
A VÉGEREDMÉNY
EURÓPA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 14:14
Európa címvédőként megőrizte a serleget
A 3 NAP EGYÉNI MÉRKŐZÉSEI – elöl a győztesek, döntetlen esetén a házigazda

Khang (Egyesült Államok)–Grant (Európa) 1, 0
Maguire (EU)–Zhang (EÁ) 4, 3
Kang (EÁ)–Hull (EU) 4, 2
Nordqvist (EU)–Kupcho (EÁ) 2, 1
Hall (EU)–Lee (EÁ) döntetlen
Dryburgh (EU)–Knight (EÁ) döntetlen
Yin (EÁ)–Boutier (EU) 2, 1
Vu (EÁ)–Sagström (EU) 4, 3
Hedwall (EU)–Ewing (EÁ) 2, 0
Stark (EU)–Corpuz (EÁ) 2, 1
Ciganda (EU)–Korda (EÁ) 2, 1
Thompson (EÁ)–Pedersen (EU) 2, 1

A győztes európai válogatott (Fotó: Getty Images)
A győztes európai válogatott (Fotó: Getty Images)
A SOLHEIM-KUPA– RÖVIDEN
A Solheim-kupa a női golf leghíresebb csapatversenye, amelyen az Egyesült Államok és Európa válogatottja csap össze. A férfi Ryder-kupa mintájára létrehozott háromnapos versenyt kétévente rendezik meg, felváltva az Egyesült Államokban és Európában. (Kivételesen 2024-ben is lesz; a Covid-járvány miatti kényszerű változtatás után a Solheim-kupa visszakerül a páros évekre.)
Az eddigi 18 viadalból tízet az Egyesült Államok nyert meg, nyolcat (köztük a legutóbbi kettőt) Európa.
A Solheim-kupát 1990-ben rendezték meg először. Nevét a norvég-amerikai golffelszerelés-gyártó, Karsten Solheim és felesége, Louise Solheim után kapta; annak idején az ő támogatásukkal jött létre a ma már nagy presztízsű viadal. A résztvevők– dacára annak, hogy a sportág profi versenyein mesés a díjazás– nem részesülnek pénzdíjban.
Az idei Solheim-kupát szeptember 22. és 24. között rendezték meg, a házigazda Spanyolország, közelebbről az andalúziai Casares golfklubja, a Finca Cortesín volt.
A verseny menete: az első és a második napon nyolc-nyolc páros mérkőzést játszanak le, a harmadik napon 12 egyénit, mindegyiket a meccsjáték szabályai szerint. A mérkőzések győztese az a csapat/játékos, amely/aki több szakaszt nyer meg a 18 lyukas parti során. A győzelem egy, a döntetlen fél pontot hoz a csapat konyhájára; ha az összes mérkőzés lejátszása után döntetlen az összesített állás, akkor a címvédő válogatottat hirdetik ki győztesnek.
A páros mérkőzések két rendszerben zajlanak: nyolc mérkőzésen mindkét csapattag a saját labdájával játszik, és a jobbik eredménye számít a csapatversenybe (fourballs); nyolc mérkőzésen a pár két tagja ugyanazzal a labdával játszik, felváltva ütnek, értelemszerűen a közös eredményük számít (foursomes).
A legjobb európai és egyesült államokbeli golfozók alkotta, 12-12 tagú válogatottakba főszabályként háromféleképpen lehet bekerülni: a kvalifikációs időszak során nyújtott teljesítményen alapuló ranglistáról; a világranglistáról; valamint a kapitány meghívójával (az európai válogatottnál négy, az Egyesült Államok csapatában három meghívott játszhat).
Az idei csapatok (zárójelben a világranglista-helyezés)
EURÓPA: Céline Boutier (francia, 5.), Maja Stark (svéd, 40.), Linn Grant (svéd, 15.), Charley Hull (angol, 8.), Carlota Ciganda (spanyol, 28.), Georgia Hall (angol, 17.), Anna Nordqvist (svéd, 42.), Leona Maguire (ír, 18.). Kapitányi meghívott: Caroline Hedwall (svéd, 121.), Madelene Sagström (svéd, 46.), Gemma Dryburgh (skót, 55.), Emily Kristine Pedersen (dán, 122.). Kapitány: Suzann Pettersen (norvég)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Lilia Vu (2.), Nelly Korda (3.), Allisen Corpuz (9.), Megan Khang (14.), Jennifer Kupcho (29.), Danielle Kang (34.), Andrea Lee (38.), Lexi Thompson (26.), Rose Zhang (32.). Kapitányi meghívott: Ally Ewing (31.), Cheyenne Knight (49.), Angel Yin (33.). Kapitány: Stacy Lewis
A verseny hivatalos honlapja: www.solheimcup.com
AZ ELSŐ NAP EREDMÉNYEI ITT!
A MÁSODIK NAP EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik