Európai sporthét: új lehetőségek jönnek az egészségmegőrzésben

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.09.11. 17:33
null
Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a mozgás fontosságát hangsúlyozta (Fotó: Koncz Márton)
Címkék
Jövő héten indul az Európai sporthét: a magyarok több mint fele saját bevallása szerint egyáltalán nem sportol, ezen próbál javítani az aktív Magyarországért felelős államtitkárság, Révész Máriusz államtitkár pedig elmondta, miért számít áttörésre.

Nem igazán hízelgő adatokkal kezdte beszédét Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a BeActive Day sajtótájékoztatóján, amely szeptember 23-án az Európai sporthetet nyitja majd, és az egész országban igyekszik megszólítani a mozogni vágyókat.

„Az a feladatunk, hogy könnyebbé tegyük az emberek életét, ehhez megteremtsük és mindenkinek szinte a »szomszédba vigyük« a mindennapi mozgás lehetőségét – mondta Révész Máriusz. Egy őszi Eurobarométer-kutatás szerint a magyarok 59 százaléka egyáltalán nem sportol, ez a finneknél nyolc, a svédeknél tizenkét százalék. Ennek a következményét egy másik felmérés mutatja, Magyarországon a halásesetek 9.7 százaléka a mozgáshiányos életmódra vezethető vissza, a túlsúlyos gyerekek aránya itthon 2015 óta évről évre nő, a várható élettartam nálunk pedig jócskán elmarad az uniós átlagtól. Mi ezt az 59 százalékot szeretnénk négy év alatt tizenöttel csökkenteni.”

Az államtitkár elmondta, már számos programot indítottak a rendszeres mozgás ösztönzésére, és új aktívéletmód-stratégia készül a Testnevelési Egyetem rekreációs tanszékének koordinálásával. Áttörést hozhat a szabadidősportban, hogy az évi 85 milliárd forint népegészségügyi termékadó (NETA) tíz százalékát innentől olyan rendezvények támogatására használja majd az államtitkárság, melyek az aktív életmódot szolgálják és népszerűsítik. A BeActive Day ingyenes rendezvényeire több ezer mozogni vágyót várnak, több mint száz helyszínen, amelyhez csatlakoznak a fitneszágazat kulcsszereplői is.

Az Európai sporthetet szeptember 23. és 30. között rendezik Európa-szerte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik