Hungarian Darts Trophy: világbajnokokkal indult a torna, Vida búcsúzott

LUTER MÁRKLUTER MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 17:29
null
Vida Mihály vereséget szenvedett (Fotó: Koncz Márton)
Péntek délután elrajtolt az év „legbulisabb” hangulatú magyarországi sporteseménye, a III. Hungarian Darts Trophy. A magyar közönség a nyitó etapban ezúttal kivételesen csak egy magyar játékosért, Vida Mihályért szoríthatott, aki vereséget szenvedett lengyel riválisától az MVM Dome-ban.

„Ria, ria, Hungária, Vida Miska, Vida Miska”. Ilyen és ehhez hasonló rigmusokkal vette kezdetét a Népligetben található MVM Dome-ban Korda György: Reptér című bevonulózenéje után Vida Mihály pályafutásának első profi nemzetközi mérkőzése, amely a harmadik volt a sorban a Professional Darts Corporation (PDC) European Tour-sorozat tizenkettedik, budapesti állomásának péntek délutáni programjában.

A kecskemétiek kiválósága a korábbi UK Open-negyeddöntős Sebastian Bialeckivel nézett farkasszemet. A lengyel ugyan nem remekelt a kiszállóknál, de Vida bizonytalan kezdése miatt gyorsan elhúzott 5–0-ra. A hatodik legben egy száznyolcvanas kör után következett a csoda, ugyanis egy tripla 20 és egy tripla 17 után a Hírös Hunok Darts Club játékosa kidobta a 161 pontos „bravúrkiszállót”, 12 nyilasának köszönhetően pedig fel is iratkozott az eredményjelzőre.

Vida 161-es kiszállója

Bialecki 6–1-re nyerte meg a legendás Russ Bray által szpíkerelt mérkőzést, így a lengyel jutott a legjobb 32 közé, és szombat délután ő játszhat a 14. kiemelt német Martin Schindlerrel. Vida sem lehet elégedetlen a teljesítményével, hiszen rögtön első színpadi mérkőzésén 80.79 pontos háromnyilas átlaggal zárt, míg ellenfele is alig lépte túl a 85-öt ebben a mutatóban (85.07). A 26 esztendős magyar játékos a mérkőzés után kijelentette, számára a PDC a jövő, ezért mindenképpen elindul a jövő évi Q-Schoolon, ahol két évre szóló Pro Tour-kártyát lehet szerezni.

Két korábbi világbajnok is bemutatkozott a budapesti viadal péntek délutáni programjában, a kétszeres BDO-világbajnok angol Scott Waites 6–4-re diadalmaskodott a lett Madars Razma ellen, aki 2–5-ös hátrányban két maximummal kezdte a nyolcadik játékot, ám a magyar szurkolók nagy bánatára nem tudta megörvendeztetni a publikumot egy kilencnyilassal. Az angolok másik Budapestre kvalifikáló „amatőr” vb-győztese, Scott Mitchell a skót Andy Boultont döntő legben „fektette két vállra”.

(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)

Az elhúzódó délutáni programban a UK Open-címvédő, Andrew Gilding különleges dobópozícióját is megcsodálhattuk a küzdőtér soraiban – az angol csak villámlátogatásra érkezett Magyarországra, ugyanis rögtön az első fordulóban búcsúzott a belga Mike De Deckerrel szemben.

A péntek 19 órakor kezdődő programban három magyar versenyző lép színpadra, a második hazai fellépésére készülő Jagicza Gábor indítja az estét, ellenfele az októberi World Grand Prix-szereplésre pályázó angol Luke Woodhouse lesz. A pályafutása negyedik European Tour-versenyére készülő, a mieink közül talán a legnagyobb győzelmi esélyű Kovács Patrik 20 óra magasságában mérkőzik meg az osztrák színekben versenyző Rowby-John Rodriguezzel. Utolsó hazai játékosként pedig Major Nándort szólítják pódiumra, a német Ricardo Pietreczko elleni találkozója hozzávetőlegesen 22 órakor kezdődik (ez a meccs lesz a hetedik, vagyis az utolsó előtti a sorban a nyitó napon).

3. HUNGARIAN DARTS TROPHY
A PDC EUROPEAN TOUR 12. ÁLLOMÁSA, BUDAPEST, MVM DOME
AZ 1. FORDULÓ EREDMÉNYEI
PÉNTEK DÉLUTÁN
Joe Murnan (angol)–Jermaine Wattimena (holland) 4–6
Vladimir Andersen (dán)–Anton Östlund (svéd) 2–6
Sebastian Bialecki (lengyel)–VIDA MIHÁLY 6–1
Madars Razma (lett)–Scott Waites (angol) 4–6
Andy Boulton (skót)–Scott Mitchell (angol) 5–6
Scott Williams (angol)–Richard Veenstra (holland) 6–3
Mike De Decker (belga)–Andrew Gilding (angol) 6–4
Gian van Veen (holland)–Brendan Dolan (északír) 6–2

PÉNTEK ESTE – 19.00
JAGICZA GÁBOR–Luke Woodhouse (angol)
Robert Owen (walesi)–Ross Smith (angol)
Rowby-John Rodriguez (osztrák)–KOVÁCS PATRIK
William O'Connor (ír)–James Wade (angol)
Daryl Gurney (északír)–José de Sousa (portugál)
Nathan Rafferty (északír)–Stephen Bunting (angol)
Ricardo Pietreczko (német)–MAJOR NÁNDOR
Gabriel Clemens (német)–Keane Barry (ír)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik