Öttusa-vb: két magyar döntős a nőknél

Vágólapra másolva!
2023.08.25. 18:45
null
Gulyás Michelle és Bauer Blanka is parádésan versenyzett (Fotó: Getty Images)
A magyarok közül Gulyás Michelle és Bauer Blanka jutott be a 18 fős női döntőbe a délnyugat-angliai Bathban zajló olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon.

A szerdai selejtezőből hárman – Gulyás, Bauer és Barta Luca – kerültek a legjobb 36 közé, Guzi Blanka nem jutott tovább, pénteken pedig még egy magyar befejezte szereplését.

Az elődöntőben két csoportban zajlottak a küzdelmek, mindegyikben 18 öttusázó versenyzett az első kilenc közé kerülésért. A körvíváson csütörtökön túlesett a mezőny, a magyarok közül a tavaly ezüstérmes, már olimpiai kvótás Gulyás vívott a legjobban: 20 győzelemmel és 15 vereséggel jó alapot teremtett magának az elődöntős és – továbbjutásával – a döntős folytatásra. Barta 15/20-szal zárt, ezzel csoportjában a középmezőnyből kezdte meg pénteken a versenyt. Bauer viszont csak 12 ellenfelét győzte le, miközben 23-tól kikapott, ami azt eredményezte, hogy saját mezőnyében az utolsó, azaz a 18. helyről volt kénytelen nekivágni a napnak.

Az A csoportban Gulyás egy ellenfelét legyőzve két pluszpontot szerzett a bónuszvívásban, majd 2:11.35 perccel, a második legjobb eredménnyel fejezte be a 200 méteres úszást. A lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futásnak a második helyről vágott neki, és meg is őrizte ezt a pozícióját. Ehhez elegendő volt neki a 14. idő (11.45.40). Ugyanitt Barta két sikeres asszóval plusz négy ponttal indította a napot, azután 2:15.58-as eredménnyel hetedik lett úszásban és a kombinált számot tizedikként kezdte. Végül a 12. idővel (11:33.60) 12. lett, így lemaradt a fináléról.

A B csoportban Bauer nehéz helyzetből indult, ráadásul a bónuszvívásban nem tudott javítani. Úszásban 2:16.74 perccel a tizedik legjobb volt, összesítésben pedig maradt a 18. helyen. Az összetett számban viszont nagyszerű teljesítményt nyújtott, a vb eredményközlője szerint 10:38.08 perccel a legjobb volt – ráadásul a második eredményt elérőt is 15 másodperccel múlta felül –, ezzel felzárkózott az ötödik helyre.

Martinek János szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Bauer a kombinált számban nagyon jó Gintare Vanckauskaitével futott végig, remekül is lőtt, az utolsó sorozatban pedig a bennragadó litvánt is otthagyta. A szakvezető szerint az is befolyásolhatta a versenyt, hogy elkezdett esni az eső, Bauer azonban kimagasló teljesítményt nyújtott az utolsó számban. Akárcsak Gulyás Michelle az egész versenyben, neki – a kapitány tájékoztatása szerint – már nem is kellett erősen futnia a döntőbe kerüléshez.

Pénteken bonyolították le a férfiak körvívását is. Demeter Bence 23 győzelemmel és 12 vereséggel az egész mezőny legjobbja lett, így kedvező helyzetből indulhat az elődöntőben és továbbjutása esetén a döntőben is. A Gulyás Michelle-hez hasonlóan olimpiai kvótás, idén Eb-bronzérmes Bőhm Csaba 18/17-tel zárt, míg a tavaly Eb-győztes Bereczki Richárd 11/24-gyel. Az A-csoportban Demeter az élről, a B-ben Bőhm a 18-as mezőny közepéről, Bereczki pedig a végéről kezd szombaton, amikor a férfiak elődöntőjét rendezik.

Vasárnap a női és férfi 18 fős döntő zajlik majd – az első három hely ér olimpiai kvótát –, s akkor hirdetnek eredményt a csapatversenyben is. A vb, az év fő versenye hétfőn, a vegyes váltóval ér véget.

A nemzetközi sportági szövetség (UIPM) döntött a jövő évi versenyhelyszínekről is, többek között arról, hogy a mostanihoz hasonlóan olimpiai kvalifikációs világbajnokságot a kínai Csengcsouban rendezik 2024-ben.

Nyolc új tagja lett a sportági Hírességek Csarnokának, közöttük Bretz Gyula, aki 2016 decembere és 2022 májusa között elnöke volt a magyar szövetségnek és versenyzőként, klubvezetőként, nemzetközi, illetve magyar szövetségi pozícióiban hatvanhat éven át tevékenykedett a sportágban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik