Öttusa: Ugyanúgy közel áll a szívemhez a lovaglás – Gulyás Michelle

Vágólapra másolva!
2023.08.30. 11:36
null
Gulyás Michelle már biztosan ott lesz a párizsi olimpián (Fotó: Árvai Károly)
A férfiváltó második és a női csapat harmadik helyével két érmet szerzett a 13 tagú magyar csapat a bathi öttusa-világbajnokságon, amely hétfőn ért véget.

 

Amikor a vb első döntős napján, kedden máris magyar éremszerzésnek lehettünk szemtanúi (a férfiváltó Regős Gergely és Szép Balázs révén második lett), és arra is gondolhattunk, további dobogós helyek „sorakozhatnak fel” mellé. Jó előjelek mutatkoztak az egyéni versenyben, miután négy-négy indulónkból hárman-hárman is sikerrel tudták le a kvalifikációt, valamint ketten-ketten – Bőhm Csaba, Demeter Bence, Bauer Blanka, Gulyás Michelle – az elődöntőt. Azonban egy-egy rosszabbul sikerült versenyszám – hol egy körvívás, hol pedig egy lovaglószám – jelentősen csökkentette az érmes reményeket a döntő további részére. Így sem maradtunk újabb dobogós hely nélkül, Barta Luca, Bauer (aki első felnőtt-világbajnokságán vett részt) és Gulyás eredményei alapján csapatban harmadikak lettünk a hölgyek között, az egy-egy ezüst és bronz ötödik helyet ért az éremtáblázaton.

Emellett üdítő teljesítményekből sem volt hiány, amelyekre lehet építeni a jövőben. Ilyenek voltak Bőhm Csaba úszóeredményei és a döntőben a nevéhez fűződő legjobb kombináltszám-idő, Demeter Bence nagyszerű körvívása (23 győzelme után az első helyen állt a döntőben), Bauer Blanka pazar laser runja az elődöntőben (az utolsó helyről egészen az ötödikig jött fel) vagy Gulyás Michelle szépen felépített szereplése a kvalifikációban és az elődöntőben, aminek köszönhetően a kombináltban már nem is kellett megerőltetnie magát, simán ott volt a fináléban.

A már biztosan párizsi résztvevő Gulyáson a lovaglás fogott ki, három verőhiba után végül nem teljesítette a pályát, emiatt a későbbiekben nem tudott feljebb lépni az utolsó helyről. „Nem úgy sikerült a világbajnokság, ahogy elterveztem, de az öttusában benne van a nullapontos lovaglás is – mondta a 22 éves magyar sportoló. – Nem találtuk meg a közös hangot a lóval, ilyen szempontból pozitívum, hogy legalább a tizedik ugrásig eljutottunk, ekkor harmadjára is ellenszegült a ló, végül kizártak ebből a számból, esélyem sem maradt a jó versenyre. A csapatban elért bronznak örültünk, de a kvalifikációba nekünk ez nem számít bele – az olimpián sajnos csak egyéni versenyek vannak, se csapat, se váltó, így ezt másképp kell értékelni az egyéni eredménynél.”

Gulyás leszögezte, továbbra is közel áll hozzá a lovaglás. „A tokiói olimpia óta nagyon jól, szinte mindig hibátlanul teljesítettem a pályát. Nyilván nem azért utálom meg a lovaglást, mert a mostani nem a terveim szerint alakult, ugyanúgy közel áll a szívemhez. Egyébként az egész mezőnynek meggyűlt a baja a lovakkal, például a mix váltóban hét nullapontos kísérlet is volt a húsz indulóból. Úgy mondanám, hogy nagy lóállomány volt, és nem mindegyik ló volt alkalmas a pálya teljesítésére.

Gulyás Michelle emellett elárulta, tudatosan akarta a lehető legjobb eredményt elérni mind körvívásban, mind pedig úszásban, és hamar biztossá tenni a továbbjutást a selejtezőből és az elődöntőből. „Mindig ez a célom. Az úszás az egyik legerősebb számom, azt követően regenerálódom a leggyorsabban, emiatt szeretném leginkább a medencében kihozni a maximumot. A kicsit technikásabb kombinált számban ki tudja, mi történik a pisztollyal vagy futás közben – ezért szoktuk ezt a taktikát alkalmazni.”

Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelyen egyéniben három-három kvótát terveztek kiosztani, végül egyet-egyet adtak ki: a férfiaknál második mexikói Emiliano Hernández és a nőknél harmadik brit Kerenza Bryson szerezte meg. A többieknek már korábbról megvolt: a férfi aranyérmes brit Joseph Choong és a nőknél második Alice Sotero a krakkói Európai Játékokon, a férfiak egyiptomi bronzérmese, Mohanad Saban és a nőknél bajnok Elena Micheli az ankarai világkupadöntőn aratott sikerrel szerezte meg. Mi, magyarok ezúttal nem gazdagodtunk kvótával (Bőhm Csaba és Gulyás Michelle az EJ-n már kiharcolta), lehetőség azonban több is lesz még rá, például a 2024-es csengcsoui világbajnokságon vagy ranglistáról (amelyről többen is bekerülhetnek, hiszen a mostani vb-n gazdátlanul maradó helyeket onnan töltik fel).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik