Vívó-vb: nincs magyar kieső női kardban

Vágólapra másolva!
2023.07.24. 14:34
null
Mind a négy magyar induló főtáblás női kardban (Fotó: Magyar Vívó Szövetség)
Sikeres selejtező után mind a négy magyar induló vívhat majd csütörtökön a főtáblán női kardban a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A harmadik, egyben utolsó selejtezős napon 113 női kardozó népesítette be a Milánói Konferencia és Rendezvényközpontban kialakított vb-helyszínt. A 129 fős mezőnyből a világranglista első 16 helyezettje, köztük a 14. Márton Anna – aki kiújult térdsérülése miatt kihagyta a június végi Európa Játékokat, de a világbajnokságon speciális térdrögzítővel vívhat – hétfőn még nem lépett pástra.

A tavaly világbajnok csapat három tagjának viszont a selejtezőben kellett kiharcolnia a főtáblára kerülést, ez mindegyiküknek sikerült.

Az öt tusig tartó csoportasszókat Pusztai Liza és Battai Sugár öt győzelemmel és egy vereséggel fejezte be, és a jobb találati aránnyal záró Pusztai ezzel biztosította is a helyét a legjobb 64-ben. Utóbb úgy nyilatkozott, hogy nagyon örült a gyors befejezésnek, mert nem igazán szereti a selejtezőt.

Battai kicsivel csúszott ki az első szakasz 16 legjobbja közül, így rá még egy kieséses mérkőzés várt, akárcsak Szűcs Lucára, aki hatfős csoportjában három ellenfelénél bizonyult jobbnak, kettőtől pedig kikapott. Battai vívott először, és nem zavarta meg, hogy a kiírtnál 25 perccel később kezdődött az asszója. Gárdos Gábor, a női kardozók vezetőedzője járt utána a késés okának, s csakhamar érkezett is a válasszal: a bíróküldő program működésében keletkezett fennakadás, emiatt csúszott a program. A hosszas várakozás után a mérkőzés rövid ideig tartott, az ukrán származású Iryna Shchuklát magabiztos teljesítménnyel 15–9-re verte Battai. Még nála is gyorsabban végzett később Szűcs, aki a mexikói születésű, üzbég színekben versenyző Paola Pliego ellen 15–4-re nyert.

A vb az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám – egy világkupához képest egyéniben két és félszeres szorzóval – mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.

Hétfőn még a férfi tőrözők selejtezőjét rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik