Vívó-vb: három magyar a főtáblán férfi párbajtőrben

Vágólapra másolva!
2023.07.23. 18:32
null
Andrásfi Tibor is főtáblás a vb-n (Fotó: Facebook/Magyar Vívó Szövetség)
Egy búcsúzóval három magyar férfi párbajtőröző vívhat szerdán a legjobb 64 között a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A világranglistán harmadik Siklósi Gergely – a 2019-es év világbajnoka, Tokió olimpiai ezüstérmese –, valamint a 12. Koch Máté a selejtezős napon még pihenhetett, ők további 14 kiemelttel együtt csak a főtáblán kezdenek.

Andrásfi Tibor is közel állt ahhoz, hogy mentesüljön a vasárnapi feladata alól, mert 17. a nemzetközi rangsorban és úgy tűnt, hogy a 14. ukrán Igor Reizlin visszalép, mivel a mezőnyben ott volt – semlegesként – két orosz párbajtőröző. Két hete legalábbis – az ukrán sportvezetés döntésére hivatkozva – arról nyilatkozott a női kardban négyszeres egyéni világbajnok Olga Harlan, hogy azokban a számokban nem indulnak, amelyekbe oroszok vagy fehéroroszok neveznek. Reizlin mégis ott maradt a listán. Boczkó Gábor szövetségi kapitány is furcsállta ezt, mert három másik párbajtőrözőt visszaléptettek az ukránok, és eredetileg Reizlint is, aki utóbb mégis visszakerült a mezőnybe. A szakvezető úgy vélte, az ukránok megnézik, hogy lesz-e orosz vívó a főtáblán, és ha nem, a kiemelt Reizlin ott vívhat majd, ha pedig igen, akkor visszalép. Végül Vagyim Anohin bekerült a 64 közé, ráadásul úgy alakult, hogy éppen Reizlinnel kellene kezdenie az első fordulóban...

Andrásfinak mindenesetre így vívnia kellett már vasárnap is. Hatfős csoportjában négy győzelmet aratott – ebből kettőt ráadástussal –, az utolsó asszójában viszont 5-4-re kikapott a Fülöp-szigeteki Noelito Josétól, aminek láthatóan nem örült. Ezt követően két direktkieséses mérkőzés várt rá a főtáblára kerülés kiharcolásához. Már Pablo Florido ellen meg kellett küzdenie a sikerért, olyannyira, hogy a szívósan küzdő mexikói fél perccel a vívóidő lejárta előtt 12–10-re vezetett. Andrásfi azonban jól kezelte a helyzetet, bátran ment előre – nem is tehetett mást – és gyorsan egyenlített, majd előnybe került, az utolsó másodpercben pedig még egy tust adott, amikor a mexikói támadott az egyenlítésért. Így 14–12 lett a vége. Másodjára Fynn Fafard-ral mérkőzött, és megint minden koncentrációjára szükség volt: a kanadai többször is vezetett, de végül összejött a fordítás, majd együttes találatokkal mentek el 14–13-ig, az utolsó akciónál pedig Andrásfi volt pontosabb. A napját értékelve kiemelte: nehezen jöttek neki a tusok, nagyot kellett küzdenie a főtábláért, ugyanakkor hozzátette, volt már ilyen korábban is, például novemberben, amikor a nehezebb selejtezős nap után győzött a berni világkupán.

Nagy Dávid hétfős csoportban öt meccset nyert meg és egyet vesztett el, kirgiz ellenféltől kapott ki. Neki is két asszót kellett volna sikerrel megvívnia ahhoz, hogy folytathassa a versenyt szerdán. Azonban mindjárt elsőre egy sokat mozgó, ugrándozó, folyamatosan cselező dél-koreai vívó jutott neki ellenfélnek, aki igencsak megnehezítette a dolgát. Nagy többször hátrányba került, volt, hogy három tus különbséget dolgozott le, de a végig izgalmas asszó 14–14 után Szon Te Dzsin javára dőlt el.

A férfi párbajtőrözőknél ezúttal is a legnagyobb – 243 fős mezőny – jött össze.

Hétfőn a női kardozók és a férfi tőrözők kezdik meg a szereplésüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik