EJ, vívás: Katona Renáta a negyeddöntőig jutott

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.27. 20:31
null
Az olasz Eloisa Passaro jelentette a végállomást Katona Renátának (Fotó: MTI)
Az Európai Játékok egyéni küzdelmeinek utolsó napján Katona Renáta szerepelt a legjobban a mieink közül, a hetedik helyen végzett női kardban.

 

Noha a csapatversenyek ezúttal fontosabbak, mint az egyéni küzdelmek, jó előjel, hogy női tőrben (Pásztor Flóra), párbajtőrben (Kun Anna) és férfi kardban (Szilágyi Áron) is szereztünk érmet az Európai Játékokon. A női kardozóknál Katona Renáta volt a legközelebb ahhoz, hogy dobogóra állhasson a krakkói Tauron Arenában, amelynek küzdőtere napközben vásári forgatagra hasonlít, az esti négyes döntőket azonban már csak a központi páston vívják – méltó körítéssel, jó hangulatban.

Noha az egyéni versenyek utolsó napján nem jutott el idáig magyar induló, már annak is örülhettünk, hogy egyáltalán vívhattak asszókat a mieink, a bírók ugyanis sztrájkot hirdettek, mert nem kapták meg az ígért napidíj teljes összegét. Félórás csúszással aztán megszületett az egyezség, folytatódtak a küzdelmek, a férfi párbajtőr nyolcaddöntőjében Nagy Dávid és Koch Máté is egy tussal maradt alul, s mivel korábban Andrásfi Tibor és Siklósi Gergely is kiesett, nem vívhatott magyar versenyző az éremért – csapatban lehet javítani, ugyebár.

Női kardban Battai Sugár és a lázas betegséggel küzdő Pusztai Liza nem jutott tovább a csoportkörből, de természetesen a folytatásban is ott voltak a pástok mellett, és szurkoltak két csapattársuknak. Szűcs Luca első főtáblás mérkőzésén nem bírt a hazai közönség előtt különösen motivált Angelika Watorral, Katona Renáta ugyanakkor sikerrel vette az akadályt, izgalmas mérkőzésen győzte le a német Larissa Eiflert, aki nem éppen kis név a fegyvernemben. Az azeri Szabina Karimova elleni negyeddöntőben is a Vasas kardozója vívott pontosabban, látványos parádriposztja után már 7:4-re vezetett, és hiába ment előre riválisa, a tusokat a magyar vívó szerezte.

Egyetlen lépésre volt az érem, de Eloisa Passaro már nagy falatnak bizonyult, egylámpás találatokkal szinte végig vezetett. 14:7 után kétszer is hiába ünnepelt az olasz, de harmadjára már behúzta az asszót. Katona Renáta így a hetedik helyen végzett az Európai Játékokon, amely pályafutása legjobb eredményei közé kívánkozik a nemzetközi mezőnyben – ezt a formát kell átmenteni a csapatversenyre, szerdától ugyanis már Eb-érmekért és olimpiai ranglistapontokért küzdenek Krakkóban.

VÍVÁS
Párbajtőr. Férfiak. Egyéni. A 32 közé jutásért:Koch Máté–Svensson (svéd) 15:8, Nagy Dávid–Tulen (holland) 15:8, Andrásfi Tibor–Iszkrov (bolgár) 15:6, Tauriainen (finn)–Siklósi Gergely 15:13.A 16 közé jutásért:Koch–Heinzer (svájci) 15:11, Nagy–Favre (svájci) 15:8, Ibanez (spanyol)–Andrásfi 15:11.Nyolcaddöntő:Tulen (holland)–Nagy 9:8, Frazao (portugál)–Koch 15:14.A végeredmény:1. Tristan Tulen, 2. Frazao (portugál), 3. Sztankevics (ukrán) és Bargues (spanyol), ...9. Koch Máté, ...11. Nagy Dávid, ...24. Andrásfi Tibor, ...40. Siklósi Gergely
Kard. Nők. Egyéni. A 16 közé jutásért:
Katona–Eifler (német) 15:12, Wator (lengyel)–Szűcs Luca 15:13.Nyolcaddöntő:Katona–Karimova (azeri) 15:12.Negyeddöntő:Passaro (olasz)–Katona 15:9.A végeredmény:1. Olga Harlan (ukrán), 2. Pantis (román), 3. Gkuntura (görög) és Passaro, ...7. Katona Renáta, ...25. Szűcs Luca, ...40. Battai Sugár, ...44. Pusztai Liza

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik