EJ, asztalitenisz: a nőknél Szőcs Bernadette, a férfiaknál egy 16 éves francia zseni lett a legjobb

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2023.06.27. 21:01
null
Szőcs Bernadette fergeteges meccsen lett aranyérmes (Fotó: ETTU)
Krakkóban a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette sikerével zárult az asztaliteniszezők női egyes versenyszáma, a férfiaknál pedig francia siker született, a még csak 16 éves nagy reménység, a tollszárfogással játszó francia Felix Lebrun vitte el az aranyat.

Anőknél amarosvásárhelyi Szőcs Bernadette szerezte meg az aranyérmet a krakkói központú Európai Játékokon, miután a döntőben végletekig kiélezett hétjátszmás mérkőzésen 4:3-ra legyőzte a monacói-kínai Xiaoxian Yangot. Utóbbi neve ismerős lehet, Madarász Dóra a nyolcaddöntőben akadt vele össze, de a magyar játékos nem tudta megállítani,4:0-ra kikapott tőle.Az aranycsatábanviszontismét megcsodálhattuk Szőcs egészen kivételes akaraterejét: 3:1-es hátrányból fordítva nyerte meg az összecsapást. A nőknél egyébként a vendéglátók is elégedettek lehetnek, hiszen Natalia Bajor révén az elődöntőben még érdekeltek voltak, s tekintve, hogy a 26 éves lengyelt a 14. helyen emelték ki, a négy közé jutása mindenképpen meglepetésnek számít.

A férfiaknál hasonló mondható el Marcos Freitasról, a portugált a rajt előtt a 18. helyen rangsorolták, ehhez képest az aranyéremért játszott, ezzel egyben a családi házi döntőt is megakadályozta. A francia Lebrun testvérek közül a fiatalabbik, a 16 éves (!) Felix a horvát Andrej Gacinával szemben megnyerte az elődöntőt, Freitasnak viszont sikerült megállítania a 19 esztendős Alexis Lebrunt.

 

Felix Lebrun (Fotó: ETTU)
Felix Lebrun (Fotó: ETTU)

Az aranycsata aztán már a tollszárfogással játszó Felix Lebrun – nem lehet elégszer hangsúlyozni, 16 éves fiatalemberről beszélünk – győzelmét hozta, itt is hét játszmában dőlt el a mérkőzés, a hetedik szettben Lebrun a létező legkisebb különbséggel, 13:11-re győzött,azaz nem csak a játéktudásával, a mentális erejével is kiemelkedik .Ezzelegyébkéntaz első nagynemzetközi sikerét szerezte meg afelnőttek között, de biztos, hogynem az utolsót,az előttünk álló évek egyik meghatározó játékosakéntegészen biztosanszámos nagy győzelmet arat majd egyedül és persze Alexis bátyjával együtt.

Az Európai Játékok egyéni küzdelmei ezzel befejeződtek, szerdától már a csapatversenyre érdemes figyelni, annál is inkább, mert a női válogatottunk is asztalhoz áll, a nyolc közé jutásért 19 órától Csehország lesz az ellenfél.

ASZTALITENISZ
Férfiak. Egyes. Elődöntő:
Freitas (portugál, 18. kiemelt)–A. Lebrun (francia, 5.) 4:2 (9, –7, –8, 10, 8, 6)
F. Lebrun (francia, 8.)–Gacina (horvát, 9.) 4:0 (9, 4, 3, 11)

A 3. helyért:
A. Lebrun–Gacina 4:0 j. n.

Döntő:
F. Lebrun–Freitas 4:3 (–9, 5, 5, –4, –6, 2, 11)

Nők. Egyes. Elődöntő:
Yang (monacói, 4.)–Samara (román, 9.) 4:0 (9, 5, 9, 4)
Szőcs (romániai, 6.)–Bajor (lengyel, 14.) 4:0 (6, 9, 3, 5)

A 3. helyért:
Samara–Bajor 4:3 (9, –4, 11, 7, –9, –9, 7)

Döntő:
Szőcs–Yang 4:3 (–4, –7, 7, –8, 11, 9, 3)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik