Birkózás: A kvótaszerzés a minimum a vb-n – Bajcajev Vlagyiszlav

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 12:05
null
Az olimpiai kvótát még meg kell szereznie Bajcajev Vlagyiszlavnak, de ez valószínűleg csak formalitás (Fotó: MTI)
A magyar színekben Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes 97 ­kilogrammos szabadfogású birkózóval, Bajcajev Vlagyiszlavval az áprilisi zágrábi kontinensbajnokságon történtek mellett az ideiglenes súlycsoportváltásáról, a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságról és természetesen arról is beszélgettünk, hogy már magyar állampolgárnak mondhatja magát.

 

Bajcajev Vlagyiszlav három győztes és egy vesztes mérkőzést követően a harmadik helyen végzett áprilisban a zágrábi Európa-bajnokságon, ezzel pályafutása során második alkalommal állt magyar színekben világversenyen dobogóra – tavaly Budapesten ezüstérmet nyert (oroszként korábban mindhárom színű éremből szerzett egyet-egyet).

„Közepesnek értékelem az Eb-t. Mindig a győzelem, az aranyérem a cél, sajnálom, hogy ez most nem sikerült. Azt nem mondhatom, hogy nagyon rosszul alakultak a dolgok, de fényesebb medáliával is zárhattam volna a versenyt” – vont mérleget a Zagreb Arenában történtekből Bajcajev.

Az olasz Benjamin Konrad Honis elleni bronzcsatát követően a szőnyegről lefelé jövet rosszul lett, olyannyira, hogy lerogyott a paraván mögötti állványra, s több mint húsz percig felállni sem tudott. Az eredményhirdetését emiatt kellett később megtartani, végül átvehette az érmet.

„Egész nap úgy éreztem, mintha beteg lennék. Korábban nem fordult velem elő ilyen – emlékezett vissza Bajcajev. – A ­helyosztón teljes erőbedobással küzdöttem, a mérkőzésen tartottam magamat, ám azután már nem bírtam, és sajnos így jött ki rajtam. Szerencsére azóta nem jött elő újra, kontrollmeccseket is birkóztam, minden rendben zajlott.”

A május 13-án rendezett felnőtt országos bajnokságon rendhagyó döntésre szánta el magát, eggyel feljebb, a 125 kilogrammosok között indult, és nyert – az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a súlycsoport hazai egyeduralkodója, az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dániel távollétében.

„Általában hat kilót fogyok a világversenyekre, az edzőimmel úgy döntöttünk, hogy az Eb és a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt nem szeretnénk pluszban ezzel terhelni a szervezetemet, emiatt indultam százhuszonöt kilogrammban” – magyarázta a váltás okát a honosított birkózó.

Nemrégiben különleges esemény is történt Bajcajev életében, ugyanis letette a magyar állampolgársági esküt:  „Így már nincs akadálya annak, hogy Magyarországot képviselve kijussak a párizsi olimpiára. Persze a kvótát még meg kell szereznem, de minden a terv szerint alakul, egy lépéssel közelebb kerültem a céljainkhoz. Nagyon boldog vagyok, hogy magyar állampolgárnak, a magyar birkózócsalád tagjának mondhatom magam.”

Bajcajev Vlagyiszlav is részt vesz a Budapesten július 13–16. között rendezendő Polyák Imre- és Varga János-emlékversenyen, amely a nemzetközi szövetség (UWW) égisze alatt zajló rangsoroló versenysorozat idei negyedik, egyben utolsó állomása.

„Jelenleg erőt és állóképességet fejlesztő edzéseim vannak, de lassan, apránként kezdek áttérni a küzdelemre és a technikai elemek gyakorlására. Budapesten a célom ugyanaz, mint bármelyik másik versenyen, győzni szeretnék” – jelentette ki Bajcajev.

A belgrádi világbajnokságot szeptember 16–24. között tartják: „Nagyon fontos verseny, hiszen olimpiai kvótát lehet szerezni. Természetesen rendkívül komolyan veszem, a célom az, hogy aranyérmet szerezzek rajta, de a minimum elvárás a kvótaszerzés, amihez a legjobb öt versenyző között kell lennem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik