Magyar sport napja: sportolókat, edzőket és sportvezetőket díjaztak a Puskás Arénában

Vágólapra másolva!
2023.05.05. 14:18
null
A magyar sport napja alkalmából rangos elismeréseket adott át a Honvédelmi Minisztérium (Fotó: Dömötör Csaba)
A május 6-ai magyar sport napja alkalmából rangos elismeréseket adott át a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága a Puskás Arénában.

 

„Ha elhatározod magad, vedd komolyan! Ha csinálsz valamit, teljes odaadással és figyelemmel csináld.”

Olimpiai bajnok kalapácsvetőnk, a Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett Zsivótzky Gyula hitvallásával köszöntötte a sportolókat, edzőket és sportvezetőket Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a magyar sport napjához kapcsolódó díjátadó ünnepségen a Puskás Arénában. 1875. május 6-án a budapesti Szabadság téren rendezték meg Európa első hivatalos szabadtéri sporteseményét, amely előtt tisztelegve az ezredforduló óta ezen a napon ünnepeljük a magyar sportot.

Zsivótzky Gyula mottóját minden díjazott magáénak érezheti – mondta beszédében Schmidt Ádám. – Amikor összeállítottuk a jelöltek listáját, részletesebben is megismerhettem a sikerekben gazdag életútjukat. Néhányan sportteljesítményükkel, mások edzői, nevelői munkájukkal vívták ki az elismerést, és akad olyan is, akit sportvezetői tevékenysége miatt díjazunk. Sok kiváló szakembert köszöntünk, akik különböző területeken dolgoznak, de valami mégis közös bennük: nap mint nap tesznek azért, hogy a sport hazánkban mindenkinek elérhető legyen – a fővárostól a legkisebb falvakig.”

Schmidt Ádám is köszöntötte a díjazottakat (Fotó: Dömötör Csaba)
Schmidt Ádám is köszöntötte a díjazottakat (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntőjében az 1875-ös versenyt hozta példaként a sport társadalmi hatására – hazánk már akkor is élen járt a sportszervezésben.

A sport küzdelemre, alázatra nevel, és megtanít közösségben viselkedni – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. – A sport megtartó, építő és lelkesítő ereje mindannyiunk életének fontos része, ezért meg kell becsülnünk azokat, akik nemcsak kiváló sportolók voltak, hanem később át is tudták adni az évek során felhalmozott tudásukat. A világ legjobb haditechnikája sem elegendő a biztonsághoz, ha nincsenek mögötte olyan fiatalok, akik képesek és hajlandóak tenni a hazáért – nevelésükben nagy szerepe van a sportnak.”

Amikor 2000. május 2-án a kormány határozatban a magyar sport napjának nyilvánította május 6-át, Deutsch Tamás volt az ifjúsági és sportminiszter. A Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke beszédében rámutatott, noha Magyarország területét tekintve a 109., lakosságát illetően a 93., míg gazdasági teljesítménye alapján az 57. helyen áll az országok rangsorában, a sportban elért eredményeit figyelve a 13. – a sport éppen ezért nemzeti büszkeségünk fontos eleme.

Sportolóink több mint száz éve a világ élvonalába tartoznak, vagyis méltán lehetünk büszkék rájuk, edzőikre és a sportvezetőkre – mondta Deutsch Tamás. – Nem minden versenyző eredménye kerül be az évkönyvekre, de figyelnünk kell azokra is, akik nélkül háromszáznyolc olimpiai bajnokunk nem állhatott volna fel a dobogó tetejére. A magyar szurkolókról nem is beszélve, nem véletlenül tartják őket számos sportágban a legjobbnak.”

A rangos díjak mellett miniszteri elismerő okleveleket is átadtak a Puskás Arénában, minden kategóriában három díjazottat szólítottak a színpadra. Bay Béla-díjat kapott edzői tevékenysége és nevelő-oktató munkája miatt Kovács Tamás, Szlovenszky Lajos és Török Ferenc. Csík Ferenc-díjban részesült kiemelkedő sportteljesítményéért és pályafutásáért Lubics Szilvia, Regőczy Krisztina és Sallay András. Eszterházy Miksa-díjat vehettek át a sporttal foglalkozó szervezetekben dolgozó szakemberek, Horváth István, Tóth Miklós és Vörös Tímea. A kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenységért járó Kemény Ferenc-díjat az idén Göbölyös Ivett, Mészáros János József és Morvay-Sey Kata kapta. Az egyetemi és diáksport területén végzett tevékenységéért Kerezsi Endre-díjas lett Bíró Csaba, Földesi Gyula és Iváncsikné Kálmán Éva, míg a miniszteri elismerő oklevelet Csicsó Erika, Felkainé Bobák Mária, Urbán Gabriella vehette át.

Az esemény a díjátadást követően sportvezetői tájékoztatóval folytatódik, Schmidt Ádám mellett Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár és Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója tart előadást az egybegyűlteknek.

A DÍJAZOTTAK
Bay Béla-díj: Kovács Tamás (a vívóválogatott korábbi szövetségi kapitánya), Szlovenszky Lajos (vívó mesteredző), Török Ferenc (a Szolnoki Sportiskola cselgáncs szakosztályvezetője).
Csík Ferenc-díj:
Lubics Szilvia (a Kanizsa Futóklub ultrafutója), Regőczy Krisztina (olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos), Sallay András (olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos).
Eszterházy Miksa-díj:
Horváth István (a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnökségi tagja), Tóth Miklós (a Pécsi Tudományegyetem professzora), Vörös Tímea (a Magyar Edzők Társaságának gazdasági vezetője).
Kemény Ferenc-díj: Göbölyös Ivett (az Országos Sportegészségügyi Intézet Gazdasági főigazgató-helyettese), Mészáros János József (a Nemzeti Versenysport-szövetség és a Magyar Karate Szakszövetség elnöke) Morvay-Sey Kata (a Pécsi Tudományegyetem docense). Kerezsi Endre-díj: Bíró Csaba (az Egri Lenkey János Általános Iskola intézményvezetője), Földesi Gyula (a Tolna Megyei Diáksport Tanács titkára), Iváncsikné Kálmán Éva (a Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Berzsenyi Dániel Tagiskola pedagógusa).
Miniszter elismerő oklevele: Csicsó Erika (a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság üzemeltetési előadója), Felkainé Bobák Mária (a Magyar Diáksport Szövetség titkársági főmunkatársa), Urbán Gabriella (a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal sportmunkatársa)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik