Cselgáncs-vb: Ungvári Attila hetedik, Özbas a bronzért küzdhet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 15:03
null
Ungvári Attila hosszas bírói tanácskozás után győzött(Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet)<br />
A 81 kilogrammos Ungvári Attila hetedik lett szerdán a Dohában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon, ahol Özbas Szofi győzelemmel mutatkozott be, a negyeddöntőből vigaszágra került, a bronzéremért küzdhet.

A háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila erőnyerőként a 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol az üzbég Muszo Szobirovval csapott össze. A 25 éves ellenfél szerényebb éremkollekcióval rendelkezett, eddigi legjobb eredménye két bronz volt a World Tour-sorozatban, ugyanakkor intő jel volt a Győri AC versenyzője számára, hogy a különmérlegük 1:1-re állt. Érdekes, hogy mindkétszer Taskentben találkoztak, 2019-ben Szobirov, idén márciusban pedig Ungvári bizonyult jobbnak, aki utána meg is nyerte a Grand Slam-viadalt.

A harmadik csatában másfél perc elteltével az üzbég egy külső horogdobással földre vitte a 34 éves magyar dzsúdóst, és vazaarival vezetett. A vége előtt 43 másodperccel Ungvári – akinél az edzői székben szövetségi kapitány bátyja, az olimpiai ezüstérmes Miklós ült – hasonló akciót mutatott be riválisán, csakhogy az ő vazaariját törölték. Szobirov egyre fáradtabban mozgott, két intést is kapott, ezzel együtt már mindenki elkönyvelte a továbbjutását, amikor két másodperccel a vége előtt a magyar utoljára nekirontott, ő pedig a dzsudogijánál fogva lehúzta Ungvárit. Az eredményjelzőn nulla másodperc állt, a zsűri hosszasan tanácskozott, majd a bíró jelezte, hogy Szobirov megkapja a harmadik figyelmeztetését is, azaz leléptették, így mégis Ungvári jutott tovább.

Ungvári a 16 között a brit Lachlan Moorheaddel csapott össze, akit tavaly megvert a szófiai Eb-n, és aki mindössze egy Grand Slam-harmadik helynél tartott. A győriek versenyzője ezúttal is végig kézben tartotta a meccset, ugyanakkor értékelt akciót nem tudott bemutatni, a 22 éves rivális két intést kapott a négyperces mérkőzésidőben. Az aranypontig tartó hosszabbításból szűk három perc telt el, amikor a 34 esztendős magyar dzsúdós hanyatt vetődve átforgatta Moorheadet, és mivel ellenfele a vállára érkezett, vazaarit kapott.

Ungvári a nyolc között futott bele az első igazán komoly kihívásba, a belga Matthias Casse ugyanis harmadik lett a tokiói olimpián, szintén 2021-ben világbajnoki címet szerzett Budapesten, tavaly és 2019-ben második volt a vb-n, emellett Európa-bajnoknak is mondhatja magát.

Első összecsapásukon a Győri AC sportolója remekül állta a sarat, igaz, indítani nem tudott. A belgán nem látszott, hogy az előző meccsén dominikai ellenfele belenyúlt a szemébe, amelyet akkor folyamatosan fájlalt. Ungvári bátyja, Miklós az edzői székből folyamatosan próbálta feltüzelni öccsét, hogy „tegyen rá egy lapáttal”, mert már két intésnél tartott.

Az aranypontig, azaz első értékelt akcióig tartó hosszabbításból alig 15 másodperc telt el, amikor a bíró harmadszor is figyelmeztette a magyar dzsúdóst, s ez már a leléptetését jelentette. A 34 esztendős Ungvári így a bronzéremig tartó vigaszágra került, a kanadai Francois Gauthier-Drapeau várt rá. Korábbi egyetlen mérkőzésüket a tavalyi Pánamerikai bajnokságon bronzérmes ellenfél nyerte a 2021-es bakui Grand Slamen.

A katari meccs négyperces alapideje után a Győri AC sportolójának két, a kanadainak pedig egy intés állt a neve mellett, így jöhetett az aranypontig tartó ráadás. A 34 esztendős Ungvári ebben is frissebben mozgott, ám három és fél perc után riválisa alábújt, és átdobta őt, amire ippont kapott.

Ungvári így hetedikként zárta a vb-t.

A 21 éves Özbas Szofi a katari fővárosban a 32 között a spanyol Cristina Cabana Perezzel került szembe, akit eddigi egyetlen találkozójukon megvert a 2021-es tbiliszi Grand Slamen. Az ellenfél 30 éves kora ellenére még csak egy bronzérmet szerzett a World Tour-sorozatban. A BHSE dzsúdósa mindössze egy percet töltött a tatamin, mivel 50 másodperc elteltével földre vitte és leszorította riválisát, aki nem tudott kimenekülni.

A nyolcaddöntőben a venezuelai Anriquelis Barriosszal szállt szembe, akivel 2/1-re állt a győzelmi mérlege, az egyetlen vereséget a 2021-es budapesti vb-n szenvedte el dél-amerikai riválisától. A 29 éves ellenfél két-két ezüstöt és bronzot gyűjtött eddig a Pánamerikai bajnokságokon.

Negyedik ütközetük négyperces mérkőzésideje csak három intést hozott, ebből az egyre lassabban mozgó Barrios kapott kettőt. Braun Ákos szövetségi kapitány is jelezte az edzői székből a BHSE dzsúdósának, hogy az ellenfél elfáradt. A meccs a hosszabbítás második percében ért véget, amikor az Európa-bajnoki harmadik magyar leszorította riválisát, s innen már nem volt menekvés Barrios számára.

A nyolc között a holland Joanne van Lieshouttal csapott össze, akivel 2/2-re állt a különmérlege, s az elmúlt két alkalommal a BHSE dzsúdósa bizonyult jobbnak. A 20 éves ellenfél eddig csak egy Grand Prix-diadallal büszkélkedhetett.

Ötödik csatájuk elején az Európa-bajnoki harmadik magyar sikeresen kifordult egy karfeszítésből, s ekkor már látszott, hogy a holland miként akarja megnyerni a meccset. Bő két perc elteltével ugyanis földharcra kényszerítette Özbast és addig küzdött, amíg ismét karfeszítést kezdeményezhetett, s ezt már a magyar fájdalmasan kiabálva lekopogta, majd ballal nyújtott kezet riválisának.

Özbas vigaszágas mérkőzésén nem látszott, hogy fájlalta volna a jobb könyökét Laura Fazliu ellen. A koszovói riválissal szemben jó előjelnek számított, hogy eddig egyetlen meccsüket a BHSE versenyzője nyerte meg 2020-ban a koronavírus-járvány kitörése után rendezett első világversenyen, a budapesti Grand Slamen.

Második csatájuk három percig meddő tusakodást hozott, ám ekkor az Európa-bajnoki harmadik magyar tankönyvbe illő belső horogdobással feldöntötte Fazliut, és ipponnal nyert.

Özbasra a bronzmérkőzésen az osztrák Lubjana Piovesana vár. A délutáni program magyar idő szerint 17 órakor kezdődik az Ali Bin Hamad Al Attiyah (ABHA) Arenában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik