Asztalitenisz: a durbani szereplés már Párizsra is hatással lehet

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2023.05.20. 09:38
null
A mieink közül a kiemelésnél az Ecseki Nándor, Szudi Ádám páros kapta a legelőkelőbb helyet, tizenkettediknek rangsorolták (Fotó: Földi Imre)
Szerény magyar reményekkel kezdődik meg szombaton Dél-Afrikában az asztaliteniszezők egyéni világbajnoksága, néhány bravúros győzelemben s párosaink több mérkőzésig tartó menetelésében azonban joggal bízhatunk.

 

Különleges világbajnokság előtt áll a sportág, ugyanis 84 év után tér vissza a vb az afrikai kontinensre: az első és egyben az eddigi utolsó tornát 1939-ben Kairóban rendezték meg, szombattól pedig a dél-afrikai Durban lesz a házigazda. A már két évvel ezelőtt, Houstonban tesztelt szisztéma alapján nem egyszerű nevezéssel állt össze a mezőny, a nemzetközi szövetség elsősorban a világranglista – igaz, volt néhány egyéb szempont is – alapján állította össze az indulók listáját, így férfi és női egyesben 128-an, férfi, női és vegyes párosban pedig 64-en kaptak meghívót.

Magyar szempontból jó hír, hogy a megszigorodott feltételek ellenére is mind az öt számban érdekelve leszünk, válogatottunk hét játékosa – a férfiaknál hárman, a nőknél négyen indulhatnak – közül Madarász Dóra lesz a legelfoglaltabb, ő egyesben, párosban és vegyes párosban is asztalhoz állhat.

„A világbajnokság az év egyik legfontosabb eseménye, örülünk, hogy négy női játékosunk is jogot szerzett az indulásra – mondta női válogatottunk szövetségi kapitánya, Bátorfi Zoltán.Szeretnénk minél több pontot gyűjteni, a fő célunk ugyanis az, hogy a kvalifikációs időszak végére kvótákat szerezzünk a párizsi olimpiára.”

A két évvel ezelőtti houstoni vb a mieinknek nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, de mint minden rosszban, ebben is van valami jó: a 2021-es rossz mérleg miatt most alig-alig van olyan világranglistapont, amit meg kell védeni, azaz gyakorlatilag minden egyes megnyert mérkőzés csak hozhat a konyhára. Ha olimpiai szemüvegen keresztül (is) figyelünk Durbanre, ennek a vegyes párosoknál lehet nagy jelentősége, az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettősünk ugyanis folyamatosan a kvalifikációt jelentő helyezés határán mozog.

„A vegyes párosunkat sajnos csak a tizenhetedik helyen emelték ki, ezért a sorsolásnál elméletileg az első nyolc közé rangsoroltak közül is kaphatott volna ellenfelet, szerencsére nem így történt – tette hozzá a kapitány. – Ecsekiék az első fordulóban hátrább jegyzett vetélytárssal találkoznak, s ugyanez igaz a Póta, Madarász duóra is. Persze ma már egyetlen ellenfelet sem szabad félvállról venni, de tény, ezeken a meccseken inkább mi vagyunk az esélyesek.”

Ami a női egyest illeti, első számú játékosunk, Póta Georgina nem panaszkodhat a sorsolásra, az első fordulóban ausztrál Melissa Tapperen elméletileg túl kell jutnia, Madarász Dóra, Hart­brich Leonie és Bálint Bernadett esetében viszont ez már korántsem ilyen egyértelmű, s a férfiaknál Majoros Bencére és Szudi Ádámra is nagy kihívás vár.

„A több mindig jobb, de annak is örülünk, hogy két játékosunk kvalifikált a versenyre – magyarázta Muskó Péter, a férfiak szövetségi kapitánya. – Majoros révén a top százban már ott vagyunk, célunk, hogy mielőbb legyen magyar férfi játékos a top ötvenben is, ehhez Durbanben is tudunk ranglistapontokat gyűjteni, s persze számunkra is lényeges az olimpiai kvalifikáció. Ha Majoros és Szudi sem kap ki nála rosszabb helyen lévő ellenféltől, már elégedettek lehetünk, egy-két bravúr pedig tovább javíthatna a mérlegen. Az biztos, hogy egyesben nagyon erős első körös ellenfeleket kaptunk, a párosunk sorsolása viszont lehetne rosszabb is.”

A kapitány által is említett Szudi, Ecseki duónkat amúgy a 13. helyen emelték ki, s mivel ennek a párosnak már korábban is akadt néhány szép eredménye, joggal bízhatunk abban, hogy Szudiék a világbajnokságon is „villantanak”.

Ami pedig a nagyobb képet, azaz a teljes mezőnyt, s azon belül is az elitet illeti, nem kell különösebb jóstehetség a kijelentéshez, miszerint ezúttal is a legutóbbi négy világbajnokságon az öt számból kétszer négy, kétszer pedig öt aranyat szerző kínaiak dominálnak, pedig a sportágnak talán jobbat tenne, ha ez a nyomasztó fölény valamelyest enyhülne – ebben leginkább a japánokra és a svédekre számíthatunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik