Torna Eb: a vb-indulás a tét Antalyában

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.04.11. 10:10
null
Gyűrűn is megmutathatja tudását a győriek tornásza, Mészáros Krisztofer, az antalyai kontinensviadalon (Fotó: Dömötör Csaba)
Tíz-tíz ország csapata szerezheti meg a világbajnoki indulás jogát az antalyai kontinensviadalon, s mivel az antwerpeni kvalifikációs vb lesz, nagy harc várható Törökországban – reményeink szerint a magyarok is beleszólnak a vetélkedésbe.

A férfiak selejtezőjével kezdődik kedden az Európa-bajnokság Antalyában – a Balázs Krisztián (FTC-Telekom), Mészáros Krisztofer (Győri AC), Molnár Botond (Győri AC), Bátori Szabolcs (KSI SE), Kiss Balázs (BHSE), Vecsernyés Dávid (BHSE) összetételű csapat szombaton, míg a Kovács Zsófia (DKSE), Székely Zója (FTC), Mayer Gréta (DKSE), Szilágyi Nikolett (DEAC) és Czifra Bettina Lili (DKSE) alkotta női együttes vasárnap utazott el Törökországba.

Mindkét ötös fogat már az októberi világbajnokságra figyel a kontinensviadalon, hiszen az Eb-n lehet megváltani az antwerpeni indulás jogát, ami különösen fontos az idén, mert a belgiumi kvalifikációs vb lesz, s minkét együttesnek reális esélye van arra, hogy megszerezze a párizsi olimpiai csapatkvótát.

Az Európa-bajnokságon az öt-négy-három szisztéma érvényes, vagyis a csapatot öt tornász alkotja, egy-egy szeren négy versenyző mutathatja be a gyakorlatát, a végeredménybe pedig a három legjobb pontszám számít bele – a férfiaknál van egy hatodik utazónk is Vecsernyés Dávid személyében, mert a szabályok lehetőséget adnak szerspecialista indítására, így az Eb-bronzérmes nyújtón és lólengésben indul.

A férficsapat két héten keresztül Tatán készült a kontinensviadalra, ahol többször is modellezte az antalyai keddet, azt, hogy a mieink a selejtező utolsó csoportjában lépnek pódiumra, és nyújtón kezdenek (vagyis az olimpiai szersorrend alapján éppen az utolsó szeren, utána pedig talajon, lovon, gyűrűn, ugrásban és korláton mutatják be a gyakorlataikat a magyarok).

„Többször elpróbáltuk a selejtezőt, vagyis nyújtón kezdtünk, mértük az időt, hiszen szigorú szabályok rendelkeznek arról is például, ki mennyi ideig gyakorolhat egy-egy szeren a pódiumra lépés előtt. Tatára bírókat is hívtunk, hogy ők megerősítsék, a gyakorlatok összetétele a szabályoknak megfelelő – árulta el Kovács István, a férfiválogatott kapitánya. – Sajnos két győri tornász, az ősszel a világbajnokságon is szereplő Kardos Botond és Tomcsányi Benedek sérülés miatt kidőlt, és ez megviselte a többieket. Többször beszélgettünk a srácokkal, ők maguk számoltak be az érzéseikről, s mindannyian azt mondták, nehéz volt így a felkészülés, ez a két ember nagyon hiányzott.”

A nehézségek ellenére nagyon szépen összeállt ez az ötös fogat is, és az elsőéves felnőtt, Molnár Botond meglepően hamar és jól beilleszkedett a társai közé – a csapat legfontosabb célja, hogy a legjobb tíz között végezzen Antalyában, hiszen Európa 13 csapatkvótát kapott a vb-re, hármat azonban Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország már elvitt a tavalyi liverpooli világbajnokságon azzal, hogy a legjobb nyolc között végzett.

„Ha nem rontanak a srácok, ha nem fognak ki rossz napot, ott lehetnek a tíz között”  – jegyezte meg Kovács István.

A mieinknél Balázs, Mészáros és Molnár mind a hat szeren indul, előbbi kettő ott lehet az egyéni összetett fináléban, ahová a legjobb 24 tornász jut (ám országonként csak kettő), és Mészárosnak talajon, míg Balázsnak nyújtón is lehet keresnivalója.

Női csapatunknak is a tíz között kell végeznie, ha indulni akar a kvalifikációs vb-n (ugyanaz a helyzet, mint a férfiaknál, a 13 kvótából háromnak lett gazdája Liverpoolban azzal, hogy a britek, az olaszok és a franciák a nyolc közé jutottak).

„A csapat összeállt, a felkészülésünk is jól sikerült, bár betegségekből fakadó nehézségeink adódtak – nyilatkozta Draskóczy Imre, a női válogatott kapitánya. – Kovács Zsófia egy hete betegedett meg, szerencsére már jól van, így a tervek szerint mind a négy szeren indul az Eb-n. A csapatverseny a legfontosabb, egyértelmű célunk, hogy megszerezzük a világbajnoki indulás jogát Antalyában.”

Az Eb programja
Április 11., kedd
9.00, 13.00, 16.30:
férfi selejtező
Április 12., szerda
9.00, 12.30, 15.00:
női selejtező
Április 13., csütörtök
15.00:
férfi egyéni összetett döntő
Április 14., péntek
15.00:
női egyéni összetett döntő
Április 15., szombat
12.30:
szerenkénti döntők (talaj, lólengés, gyűrű; ugrás, felemás korlát)
Április 16., vasárnap
12.00:
szerenkénti döntők (ugrás, korlát, nyújtó; gerenda, talaj)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik