Olimpia: Svájc részéről nőtt az érdeklődés a téli játékok megrendezése iránt

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.04.03. 15:56
null
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Svájc az eddigi „informális párbeszédről” a „folyamatos párbeszédre” akar áttérni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal az ügyben, hogy pályázzon-e a 2030-as havas-jeges játékok rendezésére – írta az insidethegames.biz.

 

Az alpesi ország olimpiai bizottságának közleményét ismertetve a portál úgy véli, a párbeszéd elmélyítésével szeretné a Swiss Olympic kideríteni, hogy milyen feltételek mellett teljesülhet az olimpiai jelöltség. Svájc 2020-ban téli ifjúsági olimpiának adott otthont Lausanne-ban, de 1948 óta nem rendezett ötkarikás játékokat. Akkor – és előtte 1928-ban is – St. Moritz volt a vendéglátó. A svájci közvélemény ugyanakkor nem támogatta a pályázást a 2026-os téli olimpiára, annak becsült magas költségei miatt.

A svájci ötkarikás testület rendezés iránti érdeklődése az után kapott új lendületet, hogy 2022 decemberében a NOB elhalasztotta a 2030-as téli olimpia és paralimpia házigazdájának kijelölését. Döntését azzal indokolta, hogy az éghajlatváltozás, a fenntarthatóság kérdése és a jövőbeli kihívások miatt az esetleges jelentkezőknek a kandidálás előtt szélesebb körű vitát kell lefolytatniuk.

Christophe Dubi NOB-igazgató néhány napja arról beszélt, hogy legalább hat potenciális jelölt van a 2030-as házigazda tisztére. A NOB szempontjából megnyugtatónak nevezte, hogy sok országban feltámadt a kedv a lebonyolításra. Jelezte azt is, hogy a következő hetekben tárgyalni fognak az érdeklődőkkel, és a NOB azt sem zárja ki, hogy egyszerre szavaz majd a 2030-as és 2034-es téli olimpia rendezőjéről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik