Létesítmény: megújult sportcsarnok, életben maradt uszoda Szikszón

Vágólapra másolva!
2023.04.14. 18:00
null
Sváb Antal, Koncz Zsófia, Schmidt Ádám és Gál Péter átvágják a nemzeti színű szalagot (Fotó: MTI)
Ünnepélyes keretek között adták át pénteken a felújított városi sportcsarnokot Szikszón.

Több felújítási munka után pénteken kerülhetett sor a városi sportcsarnok ünnepélyes átadására, amelyet hamarosan a sportoló közönség is birtokba vehet. Sváb Antal, Szikszó polgármestere köszöntő beszédében hangsúlyozta, mindent megtesznek a városban a sportért. Az elmúlt két-három évben sok sikeres pályázatnak köszönhetően két új játszóteret és két kondiparkot tudtak átadni a városban, melyek nagy népszerűségnek örvendenek és folyamatosan használják őket. Tavaly vehették birtokba a fiatalok a bringakertet, most pedig a felújított sportcsarnokot és a működő uszodát ünnepelhetik.

„Szikszó abban a szerencsés helyzetben van, hogy az elmúlt időszakban Abaújban abszolút egyedül, de a megyében is ritkaságszámba menően tudta az uszodát működtetni és nem csak a járás 18 ezer lakójának, de az azon kívül élőknek is lehetőséget tudott adni arra, hogy a vizes sportoknak adózhassanak. A terveink szerint TOP Plusz forrásnak köszönhetően még az idei évben elindulhat az a fejlesztés az uszodában, amely két kültéri medencét tartalmaz, illetve a kevésbé mozgékonyak számára e-sport létesítését, amely közösségépítő lehet” – tette hozzá a polgármester megköszönve a támogatást.

„Egy kis álom vált valóra ezen a napon” – kezdte beszédét Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője. Mint elmesélte: Gál Péter, a Szikszói Városi Szabadidő Központ és Könyvtár vezetője folyamatosan bombázta a sportcsarnok öltözőinek fotóival, bizonyítva, hogy nagyon ráférne a felújítás. Erről később személyesen is meggyőződött és már csak azért is egyetértett a felújítás fontosságával, mert Szikszón nemcsak virágzó sportélet, hanem közösségi élet is van.

„Az épületre az elmúlt években már napelemek kerültek fel, szigetelés, nyílászárócsere történt, de egy nagy segítségre még szükség volt. Ez az ötezer fő feletti települések célzott támogatásával valósulhatott meg. Aztán jött egy újabb akadály: a szomszédságunkban háború tört ki és ezt követően olyan szankciók kerültek bevezetésre, amelyektől az energiaárak elrugaszkodtak a valóságtól. Ez pedig egy központi uszoda, Abaúj szíve, lelke és mégis be kellett zárni. Újból kaptam az üzeneteket Pétertől és azt gondoltam, ez egy fontos ügy. Ekkor kerestük meg Schmidt Ádám államtitkár urat, aki hihetetlen támogatással, nyitottsággal állt az ügyhöz és azt mondta, ez valóban van olyan fontos a térségnek, hogy segítséget nyújtsanak. Hálásak vagyunk érte, hogy felkarolta az ügyet” – tette hozzá Koncz Zsófia.

Átadták a felújított szikszói városi sportcsarnokot (Fotó: MTI)
Átadták a felújított szikszói városi sportcsarnokot (Fotó: MTI)

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár elmondta: lenyűgözte a miniszterhelyettes és az intézményvezető elszántsága, elkötelezettsége és tenni akarása, amikor az uszoda támogatásáért küzdöttek, hogy a térségben élők ne maradjanak vizes sportolási lehetőség nélkül.

„A kormány támogatásának köszönhetően az ősszel hetvenhét vizes létesítményt sikerült a nehéz helyzet ellenére nyitva tartanunk, az idei év elején immár nyolcvannyolcra emeltük ezt a számot. Ma újabb szintet lépünk ennek a sportcsarnoknak az átadásával, a célunk az, hogy Magyarország sportnemzetből sportoló nemzetté váljon, ehhez pedig nagyon fontos minden ehhez hasonló létesítmény” – tette hozzá az államtitkár.

A sportcsarnok felújításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma 126.5 millió forintot biztosított, melyhez csaknem 30 milliós önerőt tett hozzá az önkormányzat. Az ebből megvalósuló felújítások kapcsán Gál Péter intézményvezető elmondta, kicserélték az öltözők feletti lapos tetőt és szigetelték, felújították a vizesblokkokat, és hat öltözőt kompletten, az elektromos energiaellátást korszerűsítették, 200 négyzetméteren valósult meg a közlekedő burkolatok cseréje, világítás és fűtés korszerűsítése történt meg. Több, mint 1500 négyzetméteren valósult meg a küzdőtér sportpadlózatának cseréje, a festés a jövő héten készül el a kivitelező vállalásában, ezt ugyanis nem tartalmazta a projekt.

A létesítményt jelképesen a nemzeti színű szalag átvágásával adta át Koncz Zsófia, Schmidt Ádám, Sváb Antal és Gál Péter. Az ünnepségen torna és táncbemutatót tartottak az iskolás gyerekek, majd kangoo és zumba bemutató következett – utóbbiba bárki bekapcsolódhatott. Az átadó vendégei ezt követően átmentek a sportcsarnokkal egybeépült uszodába, ahol gyermek és ifjúsági úszóversenyt rendeztek pénteken. A miniszterhelyettes és az államtitkár részt vett az érmek átadásában is.

Az ünnepségen torna- és táncbemutatót is tartottak (Fotó: MTI)
Az ünnepségen torna- és táncbemutatót is tartottak (Fotó: MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik