Sportlövészet: hógolyók után légfegyverek – kezdődik az Eb!

PATAI GERGELY (Tallinn)PATAI GERGELY (Tallinn)
Vágólapra másolva!
2023.03.10. 08:47
null
A magyar fiatalok már belőtték a helyszínt (Fotó: a szerző felvétele)
Megérkeztek a 10 méteres olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság helyszínére sportlövőink, pénteken a légpisztolyosok harcolnak kvótákért és érmekért az észt fővárosban.

Megérkeztek a 10 méteres olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság helyszínére sportlövőink, pénteken a légpisztolyosok harcolnak kvótákért és érmekért az észt fővárosban.

Lovász Dorina hógolyója mértani pontossággal súrolta a tallinni repülőtér parkolójában kinézett tartópillért – holnaptól már légfegyverrel, lőtáblára kell céloznia. Az utolsó magyar küldöttség – a gödöllőiek puskása mellett Nagybányai-Nagy Annával és Somogyi Péterrel – csütörtök este érkezett meg a hófödte észt fővárosba, ahol pénteken kezdődik az olimpiai kvalifikációs 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság. A helyszíneket már „belőtték” a fiatalok, a hétfőtől csütörtökig tartó junior kontinensviadalon egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szereztek a mieink, hasonló terméssel pedig alighanem a felnőttektől is kiegyeznénk.

Major Veronika (Fotó: Nemzeti Sport)
Major Veronika (Fotó: Nemzeti Sport)

A mezőny ugyanakkor rendkívül erős, az oroszok és a fehéroroszok kivételével a teljes európai elit lőállásba lép Tallinnban, így már a döntőbe jutás sem lesz egyszerű feladat, amihez az egyéni számok alapversenyében az első nyolc között kell végezni. A képletet bonyolítja, hogy országonként legfeljebb három versenyző juthat a fináléba, no de nem a legjobbak, hanem azok, akiket az előzetes nevezési listán megjelöltek. Ha tehát olyan sportlövő végez döntős helyen, aki csak ranglistapontokért versenyez, átadja a helyét a kilencediknek, a következő a tizediknek, és így tovább. Hasonló a helyzet az olimpiai kvalifikáció esetében is, hiszen a négy egyéni szám (férfi és női légpuska és -pisztoly) mindegyikében az arany- és az ezüstérmes kap kvótát, de csak akkor, ha még nem szerzett, különben a repülőjegyek is átruházódnak a további helyezettekre. És akkor még nem szóltunk arról, hogy a kvóta sem jár biztos olimpiai indulással, ugyanis a versenyző nem magának, hanem az országának szerzi…

De ne szaladjunk ennyire előre, péntek délelőtt a légpuskás vegyes párosok (Mészáros Eszter, Péni István, valamint Dénes Eszter, Hammerl Soma) alapversenyével kezdődik el a háromnapos Európa-bajnokság, majd ebédidőben a női és a férfi légpisztolyosok következnek. A férfiaknál elsősorban a tavalyi Eb-n bronzérmes Tátrai-Fejes Miklósban bízhatunk, a hölgyeknél viszont több esélyünk is lehet a kvóta- és éremszerzésre. A világranglista-vezető Major Veronika, a sportág egyik legnagyobb ígéreteként emlegetett Jákó Miriam és a rutinos Csonka Zsófia is bekerülhet a döntőbe, ha kiegyensúlyozottan versenyez.

„Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de a formám alapján nagyon bizakodó vagyok, és a sportpszichológusommal a mentális frissességemen is sokat dolgoztunk – mondta lapunknak Major Veronika. – A felkészülés során ezúttal nem a mennyiségi, hanem a minőségi munkára fektettünk hangsúlyt, bízom benne, hogy meglesz az eredménye. Az időjárási viszonyok miatt az elmúlt időszakban légpisztollyal többet tudtam edzeni, mint sportpisztollyal, ezért »benne van a kezemben«, nagyon várom már a versenyt. A kairói vk-viadal után végre teljesen meg voltam elégedve a teljesítményemmel, de tudtam, hogy nem szabad lazítanom, hasonló koncentrációra lesz szükség az Európa-bajnokságon is. Valahogy tovább kell jutni az alapversenyből, de a döntőben osztják az érmeket, sokat gyakoroltam, hogy a kiélezett helyzetekben is higgadtan, tiszta fejjel tudjak gondolkodni.”

A keszthelyiek Európa-bajnok pisztolyosa kihasználta a csütörtök esti edzéslehetőséget, edzőjével, Győrik Csabával az utolsók között hagyta el a csarnokot, a szakember pedig a transzferbuszhoz sietve röviden jellemezte a körülményeket: „Minden a legnagyobb rendben!”

Mi tagadás, szívesen hallanánk tőle ezt a mondatot a péntek esti döntő után is.

AZ EB PÉNTEKI PROGRAMJA
Légpuska, vegyes páros
7.45:
alapverseny
13.45: döntő
Légpisztoly, nők
10.15:
alapverseny
17.00: döntő,
Légpisztoly, férfiak
12.15:
alapverseny
18.45: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik