Sportlövészet: Herczegh Szabolcs kvótákat remél Tallinnból

Vágólapra másolva!
2023.03.03. 10:16
null
Herczegh Szabolcs kvótákat remél Tallinnból (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya, Herczegh Szabolcs szerint a jövő heti olimpiai kvalifikációs 10 méteres Európa-bajnokság előtt jobban sikerült a formaidőzítés, mint a tavalyi világversenyeket megelőzően.

 

– Milyen előjelekkel várják a junioroknak hétfőn, a felnőtteknek csütörtökön kezdődő légfegyveres Európa-bajnokságot?
– Érem- és kvótaszerzési reményekkel utazunk Tallinnba – mondta az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Herczegh Szabolcs, a magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya. – Jól kezdtük az évet, mindkét világkupaversenyen szép sikereket értek el versenyzőink, többen dobogóra is állhattak. A várakozást illetően persze nem érdemes ezekből kiindulni, jobban hiszek a számoknak, mint az érmeknek, ugyanakkor a felkészülési időszakban lőtt eredmények is bizakodásra adnak okot. Ha a jó formát az Európa-bajnokságra is át tudják menteni a sportlövők, elérhetik a kitűzött célokat.

– Változtattak valamin annak érdekében, hogy jobban sikerüljön a formaidőzítés, mint a tavalyi Európa- és világbajnokság előtt?
– Noha a wroclawi Európa-bajnokságon is közel álltunk ahhoz, hogy megszerezzük az első olimpiai kvótát, éreztük, változtatnunk kell a felkészülés menetén – bízom benne, hogy meglesz az eredménye. Módosítottunk a válogatási elveken, és edzőtábort szerveztünk, ami nagyon hasznos volt az alapozás szempontjából. Úgy érzem, ezúttal hatékonyabb volt a versenyzők felkészülése, mint a legutóbbi két világversenyt megelőzően, hiszen a válogatóversenyeken kimagasló eredmények születtek, nagy küzdelem zajlott az utazó csapatba kerülésért.

A MAGYAR CSAPAT
Férfiak
Puska: Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István, Somogyi Péter (ranglistapontokért)
Pisztoly: Nagy László, Szemán Dávid, Tátrai-Fejes Miklós
Nők
Puska: Bajos Gitta, Dénes Eszter, Lovász Dorina (rp.), Mészáros Eszter, Nagybányai-Nagy Anna (rp.)
Pisztoly: Csonka Zsófia, Fábián Sára Rachel (rp.), Jákó Miriam, Major Veronika, Sike Renáta (rp.)

– Szövetségi kapitányként első légfegyveres Európa-bajnokságára készül, ám ha jól tudom, versenyzőként huszonöt éve már járt Tallinnban.
– Igen, jó emlékeim vannak arról a kontinensviadalról, és bevallom, kicsit izgatott vagyok, hogy a szívemnek kedves helyszínen vezethetem először légfegyveres Európa-bajnokságon a magyar válogatottat. Bízom benne, hogy csak én izgulok, a sportolók nem, mert a lőállásban nem segít a stressz…

– A négy egyéni számban egyaránt két párizsi repülőjegyet osztanak ki Tallinnban. Reális cél lehet az olimpiai kvótaszerzés?
– Félve mondom ki, de több kvótát is hazahozhatunk. Azok a sportolóink, akik már Wroclawban és Kairóban is kvótaszerzési eséllyel indultak, formájuk alapján bekerülhetnek a nyolcas döntőbe, amelyben már bármi megtörténhet. Óvatos vagyok az elvárásokkal, a felnőttektől legalább egy, a junioroktól két-három érmet remélek, de egy éve a hamari légfegyveres Európa-bajnokságon is a várakozásnál jobban szerepeltek sportlövőink. A női pisztolyos szakág hagyományosan erős, míg a puskásoknál a férfiak és a nők között is olyan versenyzőink indulnak, akik előkelő helyen állnak a világranglistán.

– Aki megszerzi a kvótát, biztosan lőállásba léphet a párizsi olimpián?
– Jó eséllyel igen, de nem névre szólnak a repülőjegyek, és határozott álláspontom, hogy az aktuálisan legjobb formában lévő versenyzők utazzanak az olimpiára. Szeretnénk elkerülni, hogy a kvótát szerző sportlövők kényelmesebben folytassák a felkészülést. Aki a világranglistáról kvalifikál, a szabályok értelmében biztosan ott lesz az olimpián – egyelőre jól állunk, remélhetőleg így marad a kvalifikációs időszak végéig.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik