Asztalitenisz: hét magyar egységgel rajtol a szingapúri Grand Smash

Vágólapra másolva!
2023.03.06. 16:09
null
A világranglistán 65. helyen álló Póta Georgina még éppen felfért a szingapúri Grand Smash főtáblájára (Fotó: WTT)
A WTT-sorozat toronymagasan legerősebb versenye a Grand Smash, amelynek keddtől Szingapúr ad otthont. A jövő vasárnapig tartó világbajnoki szintű esemény mezőnyébe magyar részről Póta Georgina, Madarász Dóra, Hartbrich Leonie, Majoros Bence, valamint az Ecseki Nándor, Szudi Ádám férfi, a Póta Georgina, Madarász Dóra női és az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros fért be.

Tavaly mutatkozott be Szingapúrban az asztaliteniszezők WTT-sorozatának csúcseseménye, a Grand Smash. Az elnevezés nem ok nélkül hasonlít a teniszezőknél már bejáratott Grand Slamre, az eredeti elképzelés ugyanis az (volt), hogy a WTT-sorozat keretein belül évente négy topkategóriás eseményt rendeznek, mégpedig lehetőleg három vagy négy kontinensen – a hírek akkoriban még két ázsiai, egy európai és egy amerikai versenyről szóltak.

A sportág történetének első Grand Smash tornája 2022 márciusában Szingapúrban volt, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a következőre júliusban a magyar fővárosban kerül sor. Aztán tavaly végül Budapesten és máshol sem volt újabb Grand Smash, s egyelőre az idei versenynaptárban sem szerepel több, kizárólag a kedden kezdődő és jövő vasárnapig, március 19-ig tartó szingapúri verseny.

Az elsődleges ok gyaníthatóan az, hogy a gazdag dél-kelet ázsiai városállam anyagi és infrastrukturális téren is megfelel a WTT által támasztott szigorú követelményeknek, míg más szóba jöhető helyszínek esetében egyelőre túl magasan van a léc.

Így aztán egyelőre a nemzetközi mezőny kénytelen beérni azzal, hogy évente egyszer élvezheti Grand Smasht, a vele járó felhajtással, csillogással és az ebben a sportágban szokatlanul nagy, 3 millió dolláros pénzdíjjal együtt. A mezőny ennek megfelelően természetesen világbajnoki lesz, a férfiaknál és a nőknél is nevezett a világranglista első húsz helyezettje, vagyis az összes ázsiai világsztár asztalhoz áll.

Nem meglepő, hogy a főtáblára magyar részről egyesben mindössze Póta Georgina (világranglista-65.) fért fel, de a selejtezően is csak további három magyar, Madarász Dóra (70.), Hartbrich Leonie (157.) és Majoros Bence (112.) indulhat. A párosoknál szerencsére valamivel jobb a helyzet, mivel ezekben a számokban nincs kvalifikáció, az indulási jogot szerzőknek nem kell külön megküzdeniük a főtábláért: az Ecseki Nándor, Szudi Ádám párost a 11., a Póta Georgina, Madarász Dóra duót a 21., az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettőst pedig a 12. helyen rangsorolták.

A szingapúri Grand Smash magyar idő szerint kedd hajnalban kezdődik, a selejtezőben Majoros Bence a román Ovidiu Ionescu (88.) ellen kezd, Madarász Dóra a szlovák Ema Labosová (177.), Hartbrich Leonie pedig az indiai Diya Parag Chitale (125.) ellen mutatkozik be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik