„Színház létezik csak: mégpedig zenés színház” – Kerényi Miklós Máté és a sport

MOHAY GÁBORMOHAY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 14:52
null
Kerényi Miklós Máté sok szállal kötődik a sporthoz, és mindegyikben a játékot, az élvezetet keresi (Fotó: Árvai Károly)
Művészcsaládból származik, egyértelmű volt, hogy a színészi pályára lép. Kerényi Miklós Máté gyakori médiaszereplő: él, de nem él vissza a népszerűségével. Sok szállal kötődik a sporthoz, újabban egy nálunk még csak most terjedő sportág gyakorlatával.

 

 

– Márciusi nemzeti ünnepünkön lesz 40 éves, de hosszú idő óta tartja tinédzseres megjelenését. Hogyan sikerül?
– Valószínűleg a genetika az oka. Dolgozom sokat, de azon kívül semmi különlegeset sem teszek érte. Érdekes, a felmenőimmel ellentétben a hajam is megmaradt, és igyekszem boldognak lenni, úgy látszik, ez is fiatalít...

– Tizenkét évesen már musicalben szerepelt, vagyis eleve elrendeltetett a jövője?
– Sohasem akartam ezzel a kérdéssel foglalkozni. Nekem szerelem a színház, szeretem csinálni, a színházművészet minden szegmense érdekel, így az alkotás, a szövegírás és a rendezés is. Tény, hogy művészcsaládból származom, otthonról sok mindent hoztam magammal. De a szüleim sohasem tereltek ebbe az irányba, hagyták, hogy azt csináljam, amit szeretek.

– A közvélemény táncos-komikusnak tartja, ugyanakkor bátyja, Dávid az Operaház magántáncosa. Mi a hasonló, és mi a különbség kettejük pályáján?
– Én elsősorban színész vagyok, talán ez a foglalkozásom helyes meghatározása, mégpedig operett-musical színész. A testvérem és közöttem sok a különbség habitusban, gondolkodásban, sokszor vélekedünk ugyanarról teljesen másként. Az viszont közös, hogy szeretjük a szakmánkat, elhivatottak vagyunk, és még boldogok is, mert a hivatásunkat művelhetjük. Ami pedig a mozgáskultúrát illeti, Dávid sokat tanulta azt, én pedig tanultam sok balettelőadásból, nyílt balettórákból, vizsgákból a táncművészeti egyetemen és az Operaházban is.

Kerényi Miklós Máté és kedvese, Kardffy Aisha a Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalben (Fotó: Budapesti Operettszínház/Juhász Éva)
Kerényi Miklós Máté és kedvese, Kardffy Aisha a Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalben (Fotó: Budapesti Operettszínház/Juhász Éva)


– De mi történt volna, ha tizenkét évesen diákolimpiai döntőbe jut az iskolájával: sohasem vágyott sportolói karrierre?

– Olyan értelemben nem, amilyen a mai versenysport. Viszont sok szállal kötődöm a sporthoz: úsztam, lovagoltam, teniszeztem, tekvandóztam, a labdajátékok közül kipróbáltam a kosárlabdát, a strandröplabdát, a tollaslabdát is, de mindenben a játékot és az élvezetet kerestem. Szeretem a sebességet, de a gokarton túl a Formula–1 már más világ. Engem mindig sokkal jobban érdekelt az együtt, nem pedig az egymás ellen játszás. Ebben a tenisz az ideális, amelyben a verseny előtt az ellenfelek ütögetéssel bemelegítik egymást a küzdelemre. És időszakonként sportrajongó is vagyok, a foci-világbajnokságot, az olimpiát nézem, de a hivatásom miatt nem tudom folyamatosan követni az eseményeket, így pedig sok mindenről lemaradok. De a sport, a testedzés ma is része az életemnek, mégpedig egy északról származó sportág, a bikejöring révén.

– Beavatna a részletekbe?
– A szánhúzással rokon versenyzési forma, amelyben egy kutya – vagy párosnál kettő – húzza a kerékpárt, amelynek nyergében én tekerem a pedált. Idén már két versenyen vagyunk túl Loki kutyámmal, egy második és egy hetedik helyezéssel. A versenyszellemünk a hobbi szint mellett megvan, de például Németországból felkészültebb résztvevők érkeznek. Loki háromévesen tehetséges húzó, megbirkózik a zsoké alkatommal, a másik husky kutyám, Sophie más felépítésű, ezért nem lehet őket egymás mellé tenni. A rajt utáni első pillanatokban a legnehezebb nyeregben maradni, ha a kutya fárad, akkor nő meg a hajtó szerepe a négy és fél, öt kilométeres távon. Köztudott, hogy a kutyával futás is kezd népszerűvé válni, a kerékpárt meg szinte nekem találták ki: anno édesanyám felszerelte a Trabant tetejére a három tartót meg a három kerékpárt, és akár a Balatont is körbebicikliztük.

– Vissza a hivatásához: az operett vagy a musical áll közelebb a szívéhez?
– Nem szerencsés a művelőjét választás elé állítani... Színház létezik csak: mégpedig zenés színház, amely különleges helyet foglal el a szívemben. Bár minden színház zenés, ritmusai következtében a prózai színházat is lehet zenésnek tekinteni. Ha mindenáron döntenem kellene, azért mondanám a musicalt, mert annak van jövője új darabok és történetek, új kihívások miatt. Az operettben azonban véges számú szerepet játszhatok el.

„Engem mindig sokkal jobban érdekelt az együtt, nem pedig az egymás ellen játszás” (Fotó: Árvai Károly)
„Engem mindig sokkal jobban érdekelt az együtt, nem pedig az egymás ellen játszás” (Fotó: Árvai Károly)


– Mennyire hatott a pályafutására, hogy e két műfaj klasszikusaival szerepelhetett egy színpadon?

– Sokat jelentett, hálás vagyok a sorsnak, hogy Lehoczky Zsuzsával, Oszvald Marikával együtt játszhattam, táncolhattam, és láthattam Marik Pétert játszani, hallhattam énekelni. De rengeteg művész nevét fel tudnám sorolni, akitől a színpadon tanultam hivatásról, színházról.

– Pályája egy időszakában díjakat, versenyeket nyert: a Junior Prima-díj volt a legutóbbi 2012-ben...
– Még nem gondolkodtam azon, hogy ennek mi lehet az oka. Tény, pályakezdőként kaptam elismeréseket, nyertem énekversenyeket, és az a véleményem, hogy az állami díjak talán negyvenéves kor után következhetnek. Örülni kell nekik, de semmivel sem értéktelenebb az a művész, akit a közönség szeretete mindenért kárpótol.

– Tősgyökeres fővárosi, de nem kis sikereket mondhat magáénak vidéki helyszíneken. Más a hangulata a vidéki fellépésnek?
– Fiatal koromban sok évet töltöttem Szegeden, pályakezdő éveimben is rendszeresen szerepeltem a szabadtéri játékokon. A legutóbbi években ez nem sikerült, de bízom benne, hogy lesz még lehetőségem, mert különleges a varázsa, ha egy nyári időszak társulatot hoz létre, barátságok kötődnek, szerelmek szövődnek a templomtornyok alatt. Életem legszebb nyara pedig a soproni szabadtéri Miss Saigon volt, tizennégyezer néző előtt. Ott szabadok voltunk, remek társaságot alkottunk, dolgoztunk, mulattunk. Megvalósult a főhős Professzor nagy álma, nekünk ez volt a nagy álom. Siófokot és Veszprémet is meg kell említenem, a LéviStoryt, a farmer születését, Jávori „Fegya” mindig magával ragadó zenéjével és apám, Keró rendezésével kiváló előadás született. Remélem, hogy nyártól Budapesten szabadtéren és kőszínházban is bemutathatjuk.

A főszereplő Kerényi Miklós Máté Charlie Gordon szerepében Gömöri András Mátéval a Virágot Algernonnak című előadásban (Fotó: Budapesti Operettszínház/Gordon Eszter)
A főszereplő Kerényi Miklós Máté Charlie Gordon szerepében Gömöri András Mátéval a Virágot Algernonnak című előadásban (Fotó: Budapesti Operettszínház/Gordon Eszter)


– Öt éve magánéleti válságba került, rendeződött a családi élete?
– Sokat küzdöttünk érte mindannyian, akik ebben a történetben benne vagyunk. Időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ne egymás ellen harcoljunk. Mára minden tisztább lett a mozaikcsaládunkban, amelynek középpontjában Ádám áll, aki most megy iskolába, és az iránta érzett szeretet köt össze valamennyiünket.

– Az operett magyar nagyköveteként bejárta Európát és Ázsiát. Hová szeretne még eljutni?
– Rengeteg hely van, de elsősorban nem munkával, hanem a kedvesemmel és a családommal lenne jó világot látni. Kardffy Aishával számtalan helyen megfordultunk, ahol a fellépések mellett lehetőségünk volt városnézésre, de az igazi feltöltődést a pihenéssel összekötött, egymással töltött idő jelenti.

– Van kedvence a rengeteg eddigi szerepe között, és mi az, ami még hiányzik a repertoárjából?
– Igen, van, mégpedig az értelmi fogyatékos, múlandóan okosodó Charlie Gordon a Virágot Algernonnak című darabból különleges helyet foglal el a pályámon. Aki olvasta Daniel Keyes könyvét, az érti, aki nem, annak javaslom, hogy olvassa el, mert kedvenc olvasmányai közé fog tartozni. Álmodozni új szerepekről viszont nem szeretek: csalódás, ha nem jön, még nagyobb csalódás, ha jön, de nem lesz az, amit vártam tőle. Ezért igyekszem mindig a következő feladatot a lehetőségekhez képest álommá alakítani.

– Ha hirtelen röviden értékelnie kellene Kerényi Miklós Mátét, mit írna bele?
– Három idézettel mondanám el, ki vagyok, vagy ki szeretnék lenni. Az első még nagyapám madáchi mondása, hogy ember, küzdj, és bízva bízzál! A második Antoine de Saint-Exupéry és a róka találkozása, vagy akár a kis herceg egész története, mert előbbre tartana a világ, ha érvényesülne, hogy jól csak a szívével lát az ember. A harmadik, hogy van egy színházi létem, így működöm, és ezen nem tudok változtatni. Ha változtatnék, Elisabeth szövege következne a róla szóló musicalből: az már nem én lennék...

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. február 18-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik