Birkózás: Szőke Alex kis pofont kapott, de visszaadná Lévai Tamásnak

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 09:09
null
Szőke Alex 2021-ben a tokiói olimpián, amelyen az ötödik helyen zárt (Fotó: Getty Images)
Izgalmas csata alakult ki a 97 kilogrammos kötöttfogású birkózóválogatottságért Lévai Tamás és Szőke Alex között. Velük és a válogatott szövetségi kapitányával, Módos Péterrel beszélgettünk.

 

Mindenki meglepődött, amikor a 82 kilóban világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes, 2021-ben még 77 kilogrammban U23-as vb-győztes Lévai Tamás a január 28-án rendezett válogatóversenyen 97 kilóban szőnyegre lépett a súlycsoport egyeduralkodója, a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alexszel szemben. S nemcsak azért, mert arra lehetett számítani, hogy a Budapesti Honvéd versenyzője a 87 kilóban szerepel, amely a legerősebb Magyarországon, hanem azért is, mert hatalmas meglepetésre tussal legyőzte riválisát.

„Nem tudtam, hogy velem egy súlycsoportban indul, de nem lepett meg, két hónappal a viadal előtt birkóztunk egymás ellen – mondta a Nemzeti Sportnak a 22 éves Szőke Alex. – Nem voltam jó passzban, néhány héttel a verseny előtt vírusos megbetegedéssel bajlódtam, emiatt antibiotikumot szedtem. A meccs után rosszul lettem, bevittek a kórházba, de szerencsére nem volt nagy a baj.”

A címeres mezért folyó harc február 1-jén Zágrábban, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) idei első rangsorversenyén folytatódott. Szőkének ott sem jött ki a lépés, szintén meglepetésszámba ment, hogy 2:1-re kikapott a 30 esztendős osztrák Daniel Gastltól.

„Jelenleg nem vagyok olyan állapotban, mint a »régi Alex« – mondta Szőke. –  Semmire sem szeretném fogni, dolgozunk rajta, hogy kijöjjek a mostani nehéz időszakból. Ehhez mindenekelőtt magammal kell megbirkóznom. Alapvetően jól vagyok, apró húzódásoktól eltekintve nincs problémám. Hullámvölgybe kerültem, amelyből ki kell jönnöm. Sportoló vagyok, leküzdöm az elém kerülő összes akadályt.”

Lévai Tamás gondolta, hogy képes lehet a csodára (MTI/Kovács Anikó)
Lévai Tamás gondolta, hogy képes lehet a csodára (MTI/Kovács Anikó)

Jóllehet a „régi Alexnek” hamar vissza kell térnie, ha birkózni szeretne az áprilisi Európa-bajnokságon. Lévai Zágrábban is bravúrt bravúrra halmozott, többek között az Európa-bajnok Felix Baldaufot, az Eb-második grúzból lett olasz Nikoloz Kakhelashvilit, valamint az U23-as Eb-harmadik Tyrone Sterkenburgot is maga mögé utasította, mozdulatgyorsaságában megmutatkozó fölényét tökéletesen kihasználva. Egyedül a bolgárok világbajnoki ezüstérmese, az Eb-győztes Kiril Milov tudta megállítani a döntőben.

„Talán kissé megleptem magam Horvátországban, de azért gondoltam, hogy képes lehetek a csodára, mindig erre a mentalitásra neveltek  – így a 23 éves Lévai. – Szinte minden úgy alakult, ahogy terveztem, de ha mégsem, akkor rögtön változtattam a taktikán, ami rendszerint bejött. Tapasztalatszerzésnek tökéletes volt a verseny, kiderült, a sebességemet és a technikai repertoáromat ki tudom használni ebben a súlyban. Persze az is megmutatkozott, hogy még erősödnöm kell.”

A versenyzők jó viszonyt ápolnak egymással, az egészséges rivalizáláson kívül nincs negatív érzésük a másik iránt. Lévai Tamás bízik benne, hogy az előző két viadalon nyújtott teljesítménye elegendő lesz ahhoz, hogy ő képviselje Magyarországot a zágrábi Európa-bajnokságon. Szőke Alex pedig tudja, ahhoz, hogy ne így legyen, nagyon magabiztosan kell teljesítenie a válogató-időszak utolsó állomásán, a március végén Nyköbing Falsterben esedékes Thor Masters nemzetközi versenyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik