Asztalitenisz Eb-selejtező: nem sikerült borítani a papírformát

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.11.16. 20:35
Női válogatottunk második mérkőzését is elveszítette az Eb-selejtező-csoportjában, az esélyesebb Románia Budaörsön győzött 3:1-re a mieink ellen.
Dari Helga (szemben), a budaörsiek fiatal játékosa játszmát szerzett az ellenfél legjobbjától, Szőcs Bernadette-től (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Dari Helga (szemben), a budaörsiek fiatal játékosa játszmát szerzett az ellenfél legjobbjától, Szőcs Bernadette-től (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Volt időszak amikor a magyar női asztalitenisz-válogatott és akadt amikor a román állt valamivel jobban Európában, ám az változatlan, hogy mindkét együttes évtizedek óta a kontinens elitjéhez tartozik. Mostanában a románoknak megy jobban, a legutóbbi három Eb-n döntőt játszottak, 2017-ben Luxemburgban és 2019-ben Nantes-ban aranyérmet szereztek, míg 2021-ben Kolozsváron másodikok lettek.Amieink eddigi utolsó döntős szereplése 2007-ben volt Belgrádban, igaz akkor sikerült elhozta az aranyat. Abban a csapatban már ott volt Póta Georgina, aki a szerda esti budaörsi Eb-selejtezőn is szerepet kapott, Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány mellette Madarász Dórát és Dari Helgát küldte asztalhoz.

A két válogatott eltérő módon kezdte a mostani sorozatot, amelynek célja a 2023-as (szeptember 10–17., Malmö) Eb-re való kijutás: a románok odahaza nagyon simán, játszmát sem veszítve 3:0-ra legyőzték a törököket, míg a magyar csapat törökországi vendégszereplése 3:1-es vereséggel zárult. Nem elsősorban emiatt, sokkal inkább a jelenlegi erőviszonyok okán a budaörsi összecsapásnak egyértelműen a vendégek voltak az esélyesei, amiről a kezdés előtt a kapitány is beszélt.

Nagyon tiszteljük a románokat, mert hozzánk hasonlóan ők is honosított játékosok nélkül érték és érik el sikereiket, s ugyan jelenlegi erőviszonyok alapján feléjük billen a mérleg nyelve, azon leszünk, hogy meglepetést szerezzünk” – mondta Bátorfi.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a tisztelet a másik irányból is megvan, amit egyértelműen jelez, hogy a vendégek a legjobbjaikkal érkeztek a magyarországi mérkőzésre, a Szőcs Bernadette (világranglista-26.), Elizabeta Samara (33.), Andreea Dragoman (94.) hármassal álltak fel a mérkőzésre.

Az első párharc máris igazi csemegét ígért, a mostanában jó formában versenyző Madarász (75.) Dragomannal mérkőzött. A rutin, már csak az életkoruk miatt is a hét évvel idősebb, 29 esztendős magyar játékos mellett szólhatott volna, de a fiatal román már túl van néhány nagy tétre menő mérkőzésen, ami után nem ijed meg a korkülönbségtől. Olyannyira nem, hogy a kritikus pillanatokban most is inkább ő volt a nyugodtabb, az első két játszmát nagyon szoros csatában nyerte meg, ami elég lendületet adott neki ahhoz, hogy a harmadikat is behúzza. A legreménytelenebb helyzetben talán Dari Helga (297.) volt, neki ugyanis az ellenfél legjobbja, a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette jutott, aki nem csak Európa, a világ élvonalához tartozik, a formájáról pedig legyen elég annyi, hogy nemrégiben legyőzte a kínaiak kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnokát, a világranglista-2. Csen Menget. A budaörsiek fiatal tehetségétől a tisztes helytállás megvolt, sőt egy szettet is sikerült elcsípnie, a győzelemre viszont nem volt esélye.

Pótának (63.) és Samarának egészen fantasztikus a közös múltja, amellett, hogy a két játékos számos nagy csatát vívott, 2013-ban Jekatyerinburgban egymás oldalán szereztek női párosban Európa-bajnoki ezüstérmet. A várt nagy csata most viszont elmaradt, Samara ugyanis megsérült, s a harmadik szettet már nem is bírta végigjátszani, feladta a meccset. Szőcs viszont ugyanazzal a lendülettel folytatta, ahol Darival szemben abbahagyta, s ugyan Madarász mindent megtett, a román színekben versenyző marosvásárhelyi klasszis lezárta a találkozót.

A papírformát tehát nem sikerült borítani, s ugyan két meccs után győzelem nélkül áll a magyar csapat, ezzel a vereséggel nem került messzebb az Eb-től. Az egyenes ági kijutáshoz ugyanis a csoport második helye is elég, ami meglehet, ha a törököket idehaza sikerül 3:0-ra, vagy jobb játszmaaránnyal 3:1-re legyőzni. Ha netán ez nem a reményeink szerint alakul, még akkor is marad esély, az A-liga csoportjainak harmadik helyezettjei a rájátszásban egy második vonalból érkező együttessel mérkőznek meg a még kiadó helyekért.

Madarász az első mérkőzés első játszmáját négy szettlabdáról, a másodikat pedig két szettlabdáról veszítette el, kár érte, kíváncsi lettem volna mi van, ez a két játszma fordítva alakul. Dari nagyszerűen helytállt Szőccsel szemben, Póta pedig a román lány sérüléséig remekül játszott Samara ellen. Talán lehetett volna szorosabb, de összességében reális eredmény született”– értékelt Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány

EB-SELEJTEZŐ, NŐK, A-LIGA, 1. CSOPORT
Magyarország–Románia 1:3
Madarász Dóra–Dragoman 0:3 (–12, –13, –7)
Dari Helga–Szőcs 0:3(–9, –7, 7, –2)
Póta Georgina–Samara 3:0(4, 5, a harmadik játszmában feladta)
Madarász–Szőcs 1:3(–8, 8, –5, –8)

Az állás: 1. Románia 4 pont, 2. Törökország 2 (3:4), 3. Magyarország 2 (2:6)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik