Birkózó-vb: Lévai Tamás villámgyorsan nyert, Szőke Alex villámgyorsan veszített

Vágólapra másolva!
2022.09.11. 16:37
null
Lévai Tamás (Fotó: Árvai Károly, archív)
Lévai Tamás alig fél perc alatt megnyerte negyeddöntőjét, és bejutott a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájának elődöntőjébe. Ugyanez nem sikerült a 97 kg-ban szereplő Szőke Alexnek, aki technikai tussal veszített a nyolc között a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

 

Az idei budapesti Európa-bajnokságon bronzérmes, U23-as világbajnok Lévai Tamás vasárnapi első meccsét technikai tussal, a másodikat 7-0-val nyerte, a nyolc között viszont nem lehetett hasonlóan sima diadalra gondolni, mivel az Eb-ezüst- és vb-bronzérmes német Roland Schwarzcal kellett összecsapnia, aki a tavalyi világbajnokságon 77 kilóban lett harmadik, míg a BHSE birkózója szintén 77 kg-ban az ötödik helyen végzett ugyanott.

Az esélyek így kiélezett küzdelmet ígértek, amiből semmi nem lett, ugyanis alig kezdődött el a csata, Lévai állásból össze tudta fogni ellenfelét, majd rogyasztásból a hátára vágta, a saját szempontjából olyan szerencsésen, hogy Schwarz tusveszélyes helyzetben ragadt, amelyből – hiába hidalt másodpercekig – nem tudott kimenekülni.

„Ritkán adódik ilyen lehetőség, de olyan voltam, mint a vércse, és lecsaptam rá” – viccelődött meccse után Lévai Tamás, aki a 16.45-kor kezdődő elődöntős programban az üzbég Jalgazbaj Berdimuratovval csap össze.

Lévai negyeddöntője előtt közvetlenül rendezték az olimpiai ötödik, tavaly vb-ezüstöt nyert Szőke Alex mérkőzését, amely honfitársa meccséhez hasonlóan váratlanul alakult, azzal a különbséggel, hogy ennek a magyar tábor nem tudott örülni. A decemberi vállműtéte után első világversenyén szereplő 22 éves klasszis kissé talán tompán kezdte a meccset, azeri riválisa, az eddig komoly eredménnyel nem rendelkező Arif Niftullayev pedig néhány másodperccel a rajt után gyors derékra támadással levitte és megpörgette (0–4). A sokkoló kezdés után úgy tűnt, Szőke Alexnak van válasza, karberántásból mögé ment (2–4), pörgetni viszont nem tudott, majd miután felálltak, Niftullayev szinte azonnal újabb derékra támadással mögé került és kétszer is pörgetett, így alig egy perc alatt 10–2-es technikai tussal győzött.

Az ESMTK-KIMBA kötöttfogásúja még abban bízhat, hogy az azeri döntőbe jut és vigaszágra segíti őt.

Az elődöntős programban így Lévai Tamás képviseli a magyar színeket, majd a 18 órakor induló helyosztók során előbb Lévai Zoltán (77 kg) a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen a döntőben lép szőnyegre, majd a 87 kilogramm első bronzmérkőzésén Losonczi Dávid a svéd Alex Kessidisszel mérkőzik.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik