Vívás: Szilágyi Áron aranyérmes a budapesti kard-vk-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.03.19. 16:51
null
Szilágyi Áron aranyérmes a budapesti kard-vk-n (Fotó: Tumbász Hédi)
Már a legjobb 16 közé is egyedüli magyarként jutott, de ennyivel nem elégedett meg: Szilágyi Áron aranyérmet szerzett a BOK Csarnokban a férfi kardozók világkupa-viadalán.

Hét magyar lépett pástra a BOK Csarnokban a férfi kardozók világkupaversenyén: Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Kossuth Bálint és Horváth Gergő.

Hogy egyiküktől már az első körben elbúcsúzunk, már a rajt előtt biztos volt, hiszen Decsi és Iliász egymás ellen kötött be szombaton délelőtt – az asszót előbbi nyerte.

Iliász mellett búcsúzott Kossuth, Horváth és Gémesi Csanád is az első fordulóban.

A legjobb 32 között újfent elköszöntünk egy magyartól, s már ezt is tudtuk a csörte kezdete előtt, merthogy a sorsolás úgy hozta, hogy a második kanyarban Szilágyi és Szatmári vívott egymás ellen...

A vártnál egyértelműbb küzdelmet hozott az asszó, Szilágyi 15–9-re győzött.

„Többen mondták az asszó után, hogy úgy tűnt, belekényelmesedtem az asszóba, de én belülről nem ezt éreztem. Nagyon is küzdöttem, más kérdés, hogy már az elejétől nem értettem a zsűrit – mondta el Szatmári András. – Nem fognám viszont erre, azon már inkább el kell gondolkoznom, hogy ahogyan az elmúlt időszakban többször is, ezúttal is rágörcsöltem erre az asszóra. Nem szoktam azzal foglalkozni, ki áll velem szemben, nem szoktam megijedni a legnagyobb klasszisoktól sem, ám Áron ellen jó ideje feszültebben állok fel a pástra.”

CSERE A CSAPATBAN

Gémesi Csanád 8–7-re vezetett Benno Schneider ellen a 64-es táblán, amikor egy támadásnál rálépett német ellenfele lábára – az, hogy a tokiói bronzérmes csapat tagja elterült a földön, egyből jelezte, baj van. Hosszabb orvosi ápolás után levívta az asszót a GEAC kardozója, ám a folytatásban már csak egy tust tudott adni, Schneider meg nyolcat, így Gémesi kiesett.

„Csanád bal bokája sérült meg a szerencsétlen eset során. Nagyon sajnálom, hogy így történt, hiszen nemrég megküzdött a koronavírus-fertőzéssel is, ám két hete már hatalmas elszántsággal dolgozott, ezek után szinte biztosan nem lesz ott a csapatversenyen” – mondta el Navarrete József, Gémesi Csanád edzője.

Nem sokkal később a szinte biztos biztossá vált, így vasárnap a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Iliász Nikolász összetételű kvartett lép pástra a BOK Csarnokban.

Szilágyi Áron ezután sem hibázott: Szatmári után az egyiptomi Ziad Elsissyt búcsúztatta, majd jött a tokiói döntő visszavágója, ahol az olasz Luigi Samele ezúttal is meghajolt a háromszoros olimpiai bajnok tudása előtt.

Aztán Szilágyi az elődöntőben is stabilan állt a lábán, erre szüksége is volt, hiszen a csapatban kétszeres olimpiai bajnok dél-koreai Kim Dzsung Hvan kemény és kellemetlen ellenfélnek bizonyult – a magyar kiválóság 15–14-re nyerte az asszót.

A finálé pedig nagyon sima meccset hozott, s bár a statisztika megmutatta, hogy az olasz Luca Curatolli még sohasem nyert asszót Szilágyi Áron ellen, pusztán a múltra azért nem hagyatkoztunk – nem tette ezt Szilágyi sem, egyértelműen ő volt a jobb a döntőben, s ezt a végeredmény is tökéletesen megmutatta (15–7)

„Nagyon utáltam volna, ha úgy ér véget a pályafutásom, hogy egyszer sem nyerek világkupaversenyt Budapesten – árulta el Szilágyi Áron, aki persze még egyáltalán nem gondolkozik a visszavonuláson. – Örülök a győzelemnek, annak különösen, hogy nézők előtt nyerhettem. Végig nagy erőt adott, hogy szurkoltak nekem a lelátóról, emiatt még inkább felszabadultan vívtam végig a napot. Az elődöntőben a dél-koreai Kim Dzsung Hvan ellen nehezen találtam meg az ellenszert, szerencsére a legvégén sikerült túljárnom az eszén. Többen megjegyezték, hogy a mai vívásom hasonlított a tokióihoz: szerintem nem, hiszen a BOK Csarnokban sokkal nyugodtabban, minden feszültség nélkül vívtam, azt hiszem, ez köszönt vissza egész nap a pástokról.”

GEREVICH-KOVÁCS-KÁRPÁTI VILÁGKUPAVERSENY, BOK CSARNOK
Kard. Egyéni. Férfiak. A legjobb 32 közé jutásért:
Szilágyi–Almutairi (szaúdi) 15–5, Szatmári–C. Heatcock (német) 15–13, Decsi T.–Iliász 15–11, Schneider (német)–Gémesi Cs. 15–9, Ku Bon Gil (dél-koreai)–Kossuth 15–8, F. Ferjani (tunéziai)–Horváth G. 15–13. A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi–Szatmári 15–9, Samele (olasz)–Decsi T. 15–9. Nyolcaddöntő: Szilágyi–Elsissy 15–11. Negyeddöntő: Szilágyi–Samele 15–11. Elődöntő: Szilágyi–Kim Dzsung Hvan (dél-koreai) 15–14. Döntő: Szilágyi–Curatoli (olasz) 15–7. Végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Curatoli, 3. Kim Dzsung Hvan és O Szang Uk (dél-koreai), ...22. Decsi Tamás, ...27. Szatmári András, ...35. Gémesi Csanád, ...44. Iliász Nikolász, ...53. Horváth Gergő, ...55. Kossuth Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik