Vívás: két magyar ezüst a budapesti párbajtőr GP-n

Vágólapra másolva!
2022.03.06. 20:29
Két magyar érem a budapesti párbajtőr Grand Prix-viadalon: Kun Anna és Nagy Dávid egyaránt ezüstérmet szerzett a BOK Csarnokban.
Két magyar ezüst a budapesti párbajtőr GP-n (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Két magyar ezüst a budapesti párbajtőr GP-n (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

Remek jósnak bizonyult Boczkó Gábor: a szövetségi kapitány pénteken, a férfiselejtezők végén azt mondta, reméli, a főtáblára jutott tíz magyarból kettő eljut a legjobb nyolcig, s egy közülük érmet is szerez a párbajtőrözők budapesti Grand Prix-viadalán – a hölgyek kapcsán a korábbi olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó úgy vélekedett, a három magyarból egy odaérhet a nyolcas táblára.

És lőn.

A férfiaknál Koch Máté és Nagy Dávid (mindketten Vasas SC) oda is értek a nyolcas táblára, míg a hölgyeknél Kun Anna (OMS-Tata) mondhatta el mindezt magáról, sőt Nagy és Kun a legjobb nyolc között is sikerrel járt, így aztán vasárnap 17 óra tájban azt már elkönyvelhettük a BOK Csarnokban, hogy két magyar éremmel zárul a viadal.

Már csak az volt a kérdés, hogy milyennel.

Nos, Kun Anna az elődöntőben is nagyszerűen vívott, de ennél is fontosabb, hogy kifejezetten okosan, türelmesen tette ezt, és nem ijedt meg akkor sem, amikor észt ellenfele két tussal vezetett – bátran vállalkozott, remek találatokat adott, asszójának végén a nagy taps azért szólt, mert a magyar lány bejutott a fináléba.

S miközben zajlott a hölgyek második elődöntője, sokan a telefonjukkal követték az újvidéki korosztályos Európa-bajnokságot, ahol a kadétok között a magyar férfi kardcsapat szintén megmutatta, tényleg igazi vívónemzet a miénk: a Hanzély Zsombor (TFSE), Godó Frigyes (BVSC-Zugló), Péch Kornél (KVSE), Vajda Oszkár (TFSE) összetételű kvartett aranyérmet szerzett, miután a döntőben Romániát verte 45–36-ra.

A BOK Csarnokban nem jutott idő a kadétsiker megünneplésére, hiszen a páston már ott volt Nagy Dávid – és ha már Kun Anna kivívta a döntőbe jutást, megtette ezt Nagy Dávid is.

Úgy tűnt, a női fináléban folytatódik a magyar sikernap, hiszen Kun Anna továbbra is jól vívott, igaz, mindez elmondható volt olasz ellenfeléről, Alberta Santuccióról is: 6–6-ig együtt haladtak a hölgyek, aztán viszont minden sikerült az egyik, és semmi sem a másik oldalon – sajnos ez utóbbi szerepet „kapta” Kun Anna, aki sorozatban kapott nyolc tust, a vége meg egy együttes találat, s így 15–7 lett.

„A célom a legjobb nyolc közé jutás volt, hiszen ez már többször sikerült a szezonban, ezt alaposan túlszárnyaltam. Amikor bejutottam a legjobb négy közé, már nem akartam megállni, sajnálom, hogy a döntő így alakult. A vereség miatt persze most még csalódott vagyok, ez így is lesz még néhány napig, összességében viszont nagyon örülök ennek az ezüstéremnek, annak pedig különösen, hogy ezt Budapesten, ráadásul közönség előtt szereztem meg. Jönnek sorban a versenyek, természetesen a július végi világbajnokság lesz ezek közül a legfontosabb, és persze az egy hónappal korábban sorra kerülő kontinensviadal, ezekre kiemelten készülök, és szeretnék érmet szerezni mindkét világversenyen” – nyilatkozta a döntő után Kun Anna.

Aztán a férfidöntőben valami hasonlót láthattunk, Nagy Dávid ugyan küzdött, ám a venezuelai Ruben Limardo Gascon meg remekül vívott, így övé lett az aranyérem, Nagy Dávidé meg az ezüst.

„Nagyon jó asszókat vívtam a nap folyamán, de elfáradtam a végére. Küzdött, ahogyan tudtam és bírtam, ennyire futotta a döntőben” – mondta el Nagy Dávid.

PÁRBAJTŐR GRAND PRIX-VERSENY, BUDAPEST

Férfiak. A legjobb 32 közé kerülésért: Bányai–Pereira (spanyol) 13–12, Rédli–Fougy 15–10, Berta–Frazao (portugál) 15–11, Andrásfi–Lubieniecki (lengyel) 15–11, Nagy D.–Jerent 14–13, Bakos–Bellmann (német) 15–14, Koch–Tulen (holland) 15–12, Hamilton-Meike–Fava (francia) 15–10, Siklósi–Schmier (német) 15–14, Vismara–Keszthelyi 15–10. A legjobb 16 közé jutásért:

Bányai–Cannone (francia) 15–10, Andrásfi–Bargues (spanyol) 13–12, Nagy D.–Borel (francia) 15–8, Bakos–Heinzer (svájci) 15–9, Koch–Kano (japán) 15–11, Hamilton-Meike–Siklósi 15–10, Minobe (japán)–Rédli 15–10, Beskin (izraeli)–Berta 15–12. Nyolcaddöntő: Nagy D.–Andrásfi 15–8, Koch–Hamilton-Meike 15–11, Cimini (olasz)–Bányai 15–12, Vourinen (finn)–Bakos 15–9. Negyeddöntő: Nagy D.–Kurbanov (kazah) 15–10, Vourinen–Koch 15–6. Elődöntő: Nagy–Vourinen 12–11. Döntő: Limardo Gascon (venezuelai)–Nagy D. 13–5. Végeredmény: 1. Ruben Limardo Gascon, 2. Nagy Dávid, 3. Vourinen és Cimini, ...8. Koch Máté, ...12. Hamilton-Meike Jonathan, 13. Bányai Zsombor, 14. Bakos Bálint, 15. Andrásfi Tibor, ...18. Siklósi Gergely, ...24. Rédli András, ...29. Berta Dániel, ...54. Keszthelyi Zsombor. Nők. A legjobb 32 közé kerülésért: Kun–Jaramillo Quevedo (kolumbiai) 15–9, Muhari–Differt (észt) 15–11, Szong Szera (dél-koreai)–Gnám 15–9. A legjobb 16 közé kerülésért: Kun–Li Hje In (dél-koreai) 15–12, Favre (svájci)–Muhari 15–12. Nyolcaddöntő: Kun–Kong (hongkongi) 13–12. Negyeddöntő: Kun–Kuusk (észt) 15–9. Elődöntő: Kun–Lehis (észt) 14–11. Döntő: Santuccio (olasz)–Kun 15–7. Végeredmény: 1. Santuccio, 2. Kun Anna, 3. Csoj In Dzseong (dél-koreai) és Lehis, ...32. Muhari Eszter, ...62. Gnám Tamara

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik