Birkózó Eb: nincs meg a bravúr, Ligeti a bronzért küzdhet

K. G., R. P.K. G., R. P.
Vágólapra másolva!
2022.03.29. 17:53
null
Ligeti Dániel (pirosban) nem bírt török ellenfelével (Fotó: Földi Imre)
Ligeti Dániel 10:0-ra kikapott a török Taha Akgültől a budapesti birkózó Európa-bajnokság 125 kg-os szabadfogásúak versenyében az elődöntőben. Tehát Akgül az arany-, Ligeti a bronzéremért küzdhet meg a szerb Magomedgadzhi Nurasulovval.

 

 

Eb-ezüstérmesünk az első menetben még tartotta a lépést a nehézsúly koronázott királyával, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ikon Taha Akgüllel – az első menetben egy kiléptetéssel és egy passzivitás miatt kapott technikai ponttal vezetett 2:0-ra a török izomkolosszus –, a második menetben azonban beindult a török henger.

A vízválasztó annál az esetnél volt, amikor Akgül befogta Ligeti lábát, aki a zóna felé ugrálva megpróbált ugyan szorult helyzetéből egy dobást ráindítani, ám ő esett a hátára, így hiába tűnt ez már inkább a magyar indításának, a bírák megadták a négy pontot a töröknek (6:0), majd ezt challange után is megerősítették (7:0). A rutinos riválisnak innentől egyszerű dolga volt, csak meg kellett kontráznia a magyar próbálkozásait, végül 10:0-nál technikai tussal zárta le a küzdelmet.

Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány szerint az első három percben jól működött a taktika, a cél, hogy ezt hosszú távon kitolják hat percre – rövid távon pedig, hogy Ligeti ezt a mérkőzést minél hamarabb elfelejtse, és a szerdai bronzmérkőzésen ugyanolyan jól és magabiztosan birkózzon, mint tette azt a keddi első két összecsapásán.

„Azt nem tőlem kéne megkérdezni, hogy arra a bizonyos szituációra miért a töröknek adták a négy pontot, még videózás után is – értékelt Ligeti. – Eleve az első pontja úgy született, hogy belenyúlt a szemembe, aztán kitolt, én meg csak pislogtam, vagyis próbáltam… Nemrég Törökországban 3:0-t tudtam birkózni vele, akkor a saját hibámból kaptam ki ilyen arányban. Érdekes, ott, a saját szőnyegén tudtak neki szólni, hogy két kézzel ne tépje le a fejemet, ami amellett, hogy szabálytalan, rengeteget ki is vesz az emberből – úgy látszik, nálunk, az én hazai szőnyegemen ugyanez nem jár, mert itt három ízben is megcsinálta, és senki sem szólt egy szót sem. Ezek miatt dühös vagyok, de legfeljebb egy órát adok a dühömnek, onnantól nagyon gyorsan el kell felejteni ezt a meccset, és gőzerővel készülni a szerdai bronzmeccsre. Erre lesz egy napom: a leendő ellenfelemmel, a szerb-orosz sráccal egyszer már birkóztam, akkor az utolsó másodpercekben tudtam levinni és nyerni 2:2-re, most is igazi ki-ki-mérkőzésre számítok, ahol mindkettőnknek ugyanannyi esélyünk van megszerezni az érmet. Mindent megteszek azért, hogy visszaüljek ugyanarra a hullám-érzésre, amellyel egész nap birkóztam!”

A junior Eb-3. Halidov Gamzatgadzsi (61 kg, ESMTK) hatalmas meccsen, a végén sikeres challenge révén 7:6-ra verte a tavalyi U23-as Európa-bajnok grúz Tejmuraz Vanisvilit, de megsérült, így nem tudott kiállni az Eb-nyertes, vb-2. török Szulejman Atli elleni negyeddöntőre. Ennek ellenére szerdán a bronzért küzdhet az Eb-3., olimpiai 5. bolgár Georgi Vangelovval.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG (Budapest, BOK-csarnok)

Szabadfogás, 125 kg, elődöntő
Taha Akgül (török)–Ligeti Dániel 10:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik