Birkózás: új kapitány és honosított Eb-győztes érkezik

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2021.12.13. 12:37
null
Vlagyiszlav Bajcajev személyében újabb honosított sportoló képviseli majd a magyar színeket (Fotó: UWW)
Januártól hivatalosan is Bánkuti Zsolt, az eddigi megbízott szövetségi kapitány irányítja a szabadfogású válogatottat – olvasható a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hírlevelében.

 

Mint ismert, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) és az előző szakvezető, Dvorák László az ősszel szerződést bontott egymással. A 2001-es Európa-bajnok Bánkuti Zsolt így nyilatkozott a kinevezése után:

„A szabadfogásúak Laci munkássága idején nagyon balszerencsés időszakon mentek keresztül, gondolok a koronavírus-járványra, Tóth Bendegúz sajnálatos halálesetére és a hat válogatott sportoló féléves eltiltására. Ez idő alatt edzőként én is a csapatban dolgoztam, és sokszor leültünk beszélgetni Lacival az elképzeléseiről. Voltak olyan törekvései, amelyeket elkezdtünk, és folytatni szeretnék, így például a fiatalok beépítését az együttesbe. Persze ez nem egyszerű feladat, generációváltás zajlik nálunk, és nem annyira folyamatos az utánpótláskorúak beépülése, mint a kötöttfogásúaknál. Az idősebbek közül csak az Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel maradt, rajta kívül csak huszonéves versenyzőink vannak. Tíz évig irányítottam a kadetválogatottat, két esztendőn át a juniorokat, most harmadik éve foglalkozom a felnőttekkel. Mint minden edző, én is arra vágytam, hogy egyszer a legmagasabb szinten dolgozhassak. Szép, ugyanakkor tényleg nehéz feladat elé nézünk, de állok elébe.”

Szintén a szabadfogáshoz kapcsolódó hír, hogy Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke bejelentette, újabb orosz (egészen pontosan észak-oszét) származású honosított sportoló képviseli majd a magyar színeket, mégpedig a 97 kilogrammosok között 2018-ban Európa-bajnok Vlagyiszlav Bajcajev. A 31 esztendős kiválóság 2019-ben megnyerte az orosz bajnokságot is, de összességében kevesebb lehetőséget kapott a kategória állócsillaga, a kétszeres olimpiai, ötszörös világ- és négyszeres Európa-bajnok Abdulrasid Szadulajev mögött.

„Szabadfogásban egyre erősebb a nemzetközi mezőny, és erre muszáj reagálnunk, mivel a magyarok egyelőre képtelenek tartani a lépést az élvonallal. Eredményeket kell elérnünk, és erre jelenleg csak így van esélyünk. Mi sem értünk egyet a honosítási hullámmal, de ennél jobb átmeneti megoldást nem eszközölhetünk. Reméljük, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpia miatt nem kell hasonló módon eljárnunk, és beérnek a fiataljaink” – mondta Bacsa Péter.

Bánkuti Zsolt így immár négy honosított sportolóval számolhat, Halidov Gamzatgadzsival (61 kg), a vb-bronzérmes, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmaillal (65 kg), Kuramagomedov Muraddal (74 kg) és Bajcajevvel.

„A srácok elsőre nem örültek Muszukajevék érkezésének, de sokat beszélgettünk velük, megértették, miért van erre szükség, és elfogadták. Bajcajev ezen a héten érkezik hozzánk Tatára, ott megismerkedhetünk vele, és felmérjük, milyen állapotban van. Bízom benne, hogy könnyen beilleszkedik a csapatba. Ligeti Dani például nagyon boldog, hiszen minőségi edzőpartnere lesz, reméljük, hogy a lehető legtöbb időt tölti nálunk, és az is elképzelhető, hogy a felkészülés jegyében Dani utazik hozzá, Oroszországba.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik