Futball nélkül nincs élet – Majka és a sport

Vágólapra másolva!
2021.08.12. 11:46
null
„Ha a jövőről gondolkodom, a legfontosabb szakmai tervem, hogy legalább 2027-ig a topkategóriába tartozunk a magyar könnyűzenei mezőnyben.” (Fotók: Dömötör Csaba)
Majoros Péter, azaz Majka még futballozott, amikor 2002-ben bekerült az egyik kereskedelmi televízió valóságshow-jába. Onnantól a karrierje meredeken ível, de a labdarúgástól és a sportág különböző válfajaitól nem tudott elszakadni.


– Azt tudjuk, hogy a kilencvenes években mindenki táncolt, de mindenki futballozott is?
– Az én társaságomban biztosan. A barátaimmal egész nap fociztunk és akkor még nagyobb kultusza volt a játéknak a dühöngőkben is. Reggeltől estig rúgtuk a labdát. Ez már megadta az alapot, hogy elmenjünk egy egyesületbe, ráadásul az ózdi klubnak óriási volt a tradíciója. A környéken lévő srácok nagy többsége ott focizott.

– Kacérkodott a gondolattal, hogy profi futballista lesz?
– Hogyne, még mielőtt bekerültem volna a Való Világba, megyei szinten játszottam, az én sikeremnek azonban szerintem az a titka – az élet minden területén –, hogy felismerem, mi az, ami megy nekem és mi nem. A labdarúgás terén is ez történt: tudtam, hogy az én képességeimmel nem vár rám nagy karrier. Főleg nem azon a nehéz úton, amelyet a magamfajta kölyköknek akkoriban végig kellett járniuk. Ha közülünk valaki be akart futni, először Bőcsre, aztán Kazincbarcikára, végül a Diósgyőrhöz kellett eljutnia, s ez elég nehéz szamárlétra. Persze korábban eszembe jutott, ha netalán Pestre születtem volna és mondjuk egy NB I-es klubnál nevelkedem, lehetett volna belőlem akár egy jó rakkolós, védekező középpályás, amely a kedvenc posztom volt. Az igazi tehetség azonban bennem nem volt meg.

– A valóságshow után végleg abbahagyta a labdarúgást?

– Sokáig nem játszottam, aztán visszatértem, de végül újra befejeztem a focit. Most csak a padbol van és a lábtenisz. Nem hiányzik a fizikai kontaktus, a baleset, és ahogy öregszik az ember, egyre többször sérült és hosszabb idő felépülni belőle. De nagyon hiányzik a foci, én az a fajta csávó vagyok, aki mindent meg akar nyerni. Barátságos meccs nálam nem létezik. Amikor a barátaimmal, Halmai Gabival, Bócz Tomival, Zombori Zalánnal vagy éppen Illés Bélával padbolozunk, akkor is megy a vérszívás, a másik ugratása, és óriási a presztízs. Egyébként hatalmas megtiszteltetés ilyen futballistákkal együtt játszani, a többségük válogatott, a magyar futball elmúlt 30 évének fontos szereplője. Sohasem gondoltam, hogy ilyen nevekkel fogok heti rendszerességgel sportolni, és néhányukat a barátomnak is mondhatom.

– Hogyan érzi magát ebben a közegben, a futballistaközösségben?
– Nagyszerűen. Nagy csibészek a srácok. Mindig imádtam az öltözői hangulatot.

Majoros Péternek a padbol immár az életformájává vált
Majoros Péternek a padbol immár az életformájává vált


– Hosszú ideje játssza a padbolt. Mit kedvelt meg benne?

– Én alapból nagyon szerettem lábteniszezni, de padbolban a pályát körülvevő falnak és a szabályoknak köszönhetően még rafináltabbnak kell lenni. Lábteniszben a poénok többsége leütésből következik, időnként rövidítésből. Padbolban nincs rövidítés, és a lecsapással is okosan kell bánni, hiszen a falról bárhova visszaérkezhet a labda. Kimerítő játék, a múltkor két és fél órát nyomtuk, szinte szédültem a fáradtságtól, amikor mentem haza.

– A játék hasonlít valamennyire a squashra, amit szintén űzött.
– Abszolút, egyébként azt is Bócz Tomi barátommal kezdtem. Mindkét sportágban szükség van a rövid reakcióidőre, gondolkodásra, és hogy ki tudd számolni, hová érkezik a labda. Amikor először padboloztam, teljesen vakon voltam, mi történik. Ehhez a sportághoz kell egy-két alkalom, mire valaki megszereti, utána viszont nem ereszt, az életévé válik és bármeddig lehet játszani, olyan kortalan játék, mint a tenisz.

– Becsúszik egy-egy harmadik félidő a játék után?
– Hogyne! Megy a sztorizás, a vérszívás, kiosztjuk, hogy ki nyerte a nagy kupát, ki a kicsit. Zombori Zalán szerintem a világon top hármas legrosszabb vesztő, ha ő kikap, azért szeretjük adni az ívet neki.

Zombori Zalán rossz vesztes, Majoros Péter (balra) szereti is ilyenkor ugratni
Zombori Zalán rossz vesztes, Majoros Péter (balra) szereti is ilyenkor ugratni


– A profi futball érdekli még? Amikor mondjuk a zenésztársával, a korábbi újpesti játékos Curtisszel koncertre utaznak, szóba kerül a labdarúgás?

– A foci köztünk mindig központi téma, futball nélkül nincs élet.

– Az Európa-bajnokságot is figyelemmel kísérte?
– Természetesen. Ezer éve szurkolok az angoloknak, el tudja képzelni, mit rendeztem a döntő alatt. A szövetségi kapitány Gareth Southgate meccselését egyáltalán nem értettem. A fél világ által körüludvarolt Marcus Rashfordot csak a tizenegyesekre küldte be, ahogy a Manchester United friss szerzeményét, Jadon Sanchót is. Egyébként pedig a végeredményt kissé igazságtalannak érzem, mert ugyan az angolok a dánok elleni elődöntőben megkaptak egy véleményes büntetőt, a fináléban a Raheem Sterling ellen elkövetett szabálytalanságért is járt volna a tizenegyes, és 2–0 után nem lett volna esélyük az olaszoknak. Persze ezek a tévedések valahol kiegyenlítődnek.

– Az olimpia is lázba hozza?
– Nem igazán. És nem a sportolók, valamint a versenyek miatt. Az Eb sem érdekelt volna, ha nem lehetnek nézők. Sokszor azt gondoljuk, a szurkolók jelenlétének nincs nagy jelentősége, de ez olyan, mint amikor a TNT zenekarból kivált Inti. Korábban úgy tűnt, nem csinál semmit, aztán amikor elment, kiderült, hogy nem működik az egész. Hiányzik a hangulata az olimpiának. Persze minden magyar sikert nagyra tartok és örülök neki.

– Zenészként hasonlót élt át, amikor a vírus miatt nem koncertezhetett. Szörnyű volt az az időszak?
– Elég régen akartam pihenni egy évet, mondjuk, azt nem hittem, hogy nem a saját döntésem lesz a pauza. Hasznos elfoglaltságokkal töltöttem az időt. Megtanultam gitározni vagy éppen zenét készíteni programokkal. Rengeteg olyan tevékenységre jutott idő, amire korábban nem.

„Bízunk benne, hogy megszeretik itthon a padbolt, szerintem kevés olyan tulajdonsága van, ami miatt ne lehetne szeretni.”
„Bízunk benne, hogy megszeretik itthon a padbolt, szerintem kevés olyan tulajdonsága van, ami miatt ne lehetne szeretni.”


– De azért jó volt visszatérni a színpadra?
– Elmondhatatlan érzés újra koncertezni, egyszerűen fantasztikus. A múlt héten például Debrecenben harmincezer néző előtt játszhattunk, olyan eufória kerített hatalmába, amely már nagyon hiányzott.

– Az év hátralévő részében be akarja pótolni mindazt, ami a Covid miatt kimaradt, esetleg új dalokkal is kirukkol?
– Rengeteg új dal készült az elmúlt hónapokban, de nem akarunk még kijönni vele, az egész évünk foglalt. Ha a jövőről gondolkodom, a legfontosabb szakmai tervem, hogy legalább 2027-ig a topkategóriába tartozunk a magyar könnyűzenei mezőnyben, ehhez szükség van jó számokra, és a magas energiaszintre a zenészek között.

– A sport nem szorult háttérbe a rengeteg koncertezés miatt?
– Egyszerűen nem szorulhat háttérbe, hiszen a munkámhoz elengedhetetlen, hogy jó kondiban maradjak, úgyhogy muszáj, hogy a napirendem része legyen. A padbol pedig örök szerelem marad. Az otthonom mellett szerettem volna megvenni egy telket és oda felépíteni egy pályát, de sajnos nem jött össze.

– Halmai Gáborral üzlettársak is, ami azt feltételezi, hogy nagy tervei vannak a padbollal Magyarországon.
– Szeretnénk először eljutni a legtöbb nagyvárosba, hogy minél többen megismerjék a sportágat. Ez a játék segít minden futballistának átlátni a pályát, felkészít hirtelen megoldásokra. Bízunk benne, hogy megszeretik itthon a padbolt, szerintem kevés olyan tulajdonsága van, ami miatt ne lehetne szeretni.

Balról Bócz Tamás, Majoros Péter, Halmai Gábor, Fidelio Santiago García, Zombori Zalán
Balról Bócz Tamás, Majoros Péter, Halmai Gábor, Fidelio Santiago García, Zombori Zalán


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. augusztus 7-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik